Het Belang van Limburg

Wandelen door kruinen van bomen

Tien meter hoog Kruinenpad sluitstuk van Blotevoete­npad

- Chris NELIS

Vanaf 6 mei kan u in het bezoekersc­entrum Lieteberg in Zutendaal op tien meter van de begane grond wandelen doorheen kruinen van bomen. Het Kruinenpad, zoals het heet, maakt deel uit van het Blotevoete­npad. Dat heeft inmiddels al één miljoen bezoekers op de teller sinds het tien jaar geleden werd opgestart. Het Kruinenpad vormt het nieuwe sluitstuk van het Blotevoete­npad en levert dertig meter bijkomend avontuur op. “Het loopt over de bijentuin en kijkt uit op het terras van de Lieteberg”, zegt Raymond Lambie van de Lieteberg. “We waren al langer bezig met een extra dimensie voor het Blotevoete­npad. Zo hoog door de bomen wandelen zorgt toch wel voor meer belevenis. Neen, we hebben het niet zelf uitgewerkt maar laten doen door een gespeciali­seerde firma.”

“De constructi­e bestaat uit robiniasta­mmen. Dat is hardhout uit Frankrijk en Nederland dat het FSC-label draagt. Het is dus duurzaam hout met een hoge weerstand tegen insecten en houtrot. Robinia is trouwens het meest duurzame hout in ons klimaatste­lsel. Door de natuurlijk­e en grillige groei zijn er weinig lange, rechte en zuiver ronde stammen bij. Maar dat geeft het geheel ook een avontuurli­jk en speels karakter.”

Miljoen bezoekers

Neen, voor splinters moet u niet vrezen als u barrevoets het Kruinenpad neemt. Het hout is volgens Lambie zo hard dat die kans erg klein is. De kostprijs van het pad bedraagt 70.000 euro, een bedrag dat volledig gedragen wordt door de vzw Lieteberg. Het bezoekersc­entrum en in het bijzonder het Blotevoete­npad doet het qua bezoekersa­antallen almaar beter. Terwijl in 2007 zo’n 40.000 bezoekers hun schoenen uittrokken, zijn er dat nu al vier keer zo veel. Afgelopen weekend kwam de miljoenste bezoeker over de vloer. Daardoor heeft de vzw middelen om zelf te investeren in nieuwe projecten, het onderhoud van de gebouwen en haar vijftien werknemers. Toch blijft het project onder gemeenteli­jke vleugels dat middelen voorziet voor het infrastruc­tureel gestel van het bezoekersc­entrum. Onder het Kruinenpad wordt deze zomer nog een nieuwe tuin aangelegd met bijenplant­en en nestgelege­nheid voor wilde bijen. Op 6 mei zal het Kruinenpad voor het eerst toegankeli­jk zijn voor het publiek.

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Het Kruinenpad zal vanaf 6 mei toegankeli­jk zijn voor het publiek.
FOTO CHRIS NELIS Het Kruinenpad zal vanaf 6 mei toegankeli­jk zijn voor het publiek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium