Het Belang van Limburg

“1.001 motoren voor Sigrid”

Stoet van motards met een hart trekt op 1 mei door Limburg

- Gunter WILLEKENS

Maandag trekt een indrukwekk­end optocht door Limburg. Honderden, misschien wel meer dan duizend, motards met een goed hart trappen hun machine op gang voor Sint-Gerardus, een onderwijs- en zorginstel­ling voor kinderen. Daniël Van Hassche wil met de tocht zijn dochter Sigrid herdenken, die 24 jaar geleden werd geboren met spina bifida. “Sigrid was een speciaal kind. Ze maakte van mij een gelukkige vader.” “Sigrid kwam een maand te vroeg, maar voor het overige was de zwangersch­ap quasi normaal verlopen”, vertelt vader Daniël Van Hassche (58). “We waren totaal verrast door het nieuws dat ons kind een open ruggetje had. Volgens de dokters had ze een heel kleine kans om lang te leven. Ze zou ook altijd hulpbehoev­end zijn.”

Sigrid moest talloze keren onder het mes, en kampte ook met een broze gezondheid. “Je kon een perfect normaal gesprek met haar voeren, maar vanaf het middenrif was ze verlamd. Van de 24 kerstfeest­jes hebben we er 21 in het ziekenhuis meegemaakt. Er was bijna altijd wel wat.”

“Nu kan je als mens wel wat incasseren, maar een ziek kind word je als ouder nooit gewoon. Maar voor Sigrid was het natuurlijk het ergst. Toch klaagde ze nooit. Eén keer, toen ze een jonge tiener was, heeft ze eens gevraagd: ‘waarom?’. Daarna nooit meer. Ze was altijd vrolijk, en ze heeft ons onvergetel­ijk mooie momenten bezorgd. Sigrid was een speciaal kind. Ze maakte van mij een gelukkige vader.”

“Haar opleiding in Sint-Gerardus speelde daar een belangrijk­e rol in. Het is een instelling waar een kind met de ergste beperking een

Daniël VAN HASSCHE blij kind kan zijn. Het krijgt er tijd om zich te ontplooien, en persoonsge­bonden zorg. Sigrid ging er heel graag naartoe.” “Begin vorig jaar liep ze een infectie op. Ze is daarop een weekje opgenomen in het ziekenhuis, maar werd terug naar huis gebracht. De specialist meende dat het ergste voorbij was. Een paar dagen later moest ze met spoed worden opgenomen, omdat ze geen lucht meer kreeg. Daarna ging het snel achteruit. Sigrid vroeg me of ze zou sterven. Daar was ze heel erg bang voor. Maar anderzijds regelde ze wel haar uitvaart nog. Op 31 januari is ze heengegaan.”

Toerrit

Daniël zou vanaf die dag nooit meer de oude zijn. Ook nu nog, wanneer hij het over zijn dochter heeft, wordt hij door verdriet overmand. Om zijn zinnen te verzetten maakt hij dan een ritje met de motor. Zo kwam het idee om al motorrijde­nd iets voor het goede doel te doen.

“Omdat mijn kameraden me al zo vaak over Sint-Gerardus hadden horen praten, hebben ze eens gevraagd of ze er geen bezoek aan konden brengen. Dat had je moeten zien. Die bende stoere motards, helemaal murw geslagen door het werk in de instelling. Toen hebben we samen besloten om een toerrit te organisere­n.” De voorbije vier maanden zijn Daniël en zijn vrienden dagelijks in de weer geweest om de ‘SintGerard­ustour’ op de kaart te zetten. Maandag is het dus zo ver. “We hebben een rit van 180 kilometer uitgestipp­eld, langs de mooiste wegen van Limburg. Tot nog toe hebben al vierhonder­d motorrijde­rs zich ingeschrev­en”, verklapt Daniël. “Maar we hopen dat het er 1.001 worden, en dat we aan het einde van de rit tienduizen­d euro kunnen overhandig­en aan Sint-Gerardus. Als het weer een beetje meezit, dan moet dat lukken.”

sintgerard­ustour.be

Mijn kameraden hebben Sint-Gerardus ook eens bezocht. Dat had je moeten zien: een bende stoere motards, helemaal murw geslagen door het werk in de instelling

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Daniel en Brigitte Van Hassche organisere­n maandag een toerrit voor het Sint-Gerardus in Diepenbeek, waar hun dochter Sigrid (foto boven) zo goed verzorgd werd.
FOTO TOM PALMAERS Daniel en Brigitte Van Hassche organisere­n maandag een toerrit voor het Sint-Gerardus in Diepenbeek, waar hun dochter Sigrid (foto boven) zo goed verzorgd werd.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium