Het Belang van Limburg

Aanslag met mes op PVDA-kopstuk Raoul Hedebouw

Aanslag op PVDA-kopstuk Raoul Hedebouw in Luik, dader (63) is bekend bij gerecht

- Dirk COOSEMANS / Farid EL MABROUK

“Hij had me goed te pakken, een stevige steek. Maar het gaat. Dit zal me niet tegenhoude­n”. Strijdvaar­dig maar ook aangedaan reageerde Raoul Hedebouw, het gezicht van de PVDA gisteren op de aanval tegen zijn persoon. Een Turkssprek­ende man van 63 stak de politicus met een mes in het been in Luik, net voor die aan zijn 1-meitoespra­ak zou beginnen. Het moest een topdag worden voor Raoul Hedebouw en zijn uiterst-linkse PVDA. In Wallonië nog meer dan in Vlaanderen hebben ze de wind in de zeilen. De opiniepeil­ingen zijn opperbest en de sfeer zat er goed in maandagmid­dag op de Place Saint-Paul in Luik.

Maar toen Hedebouw net voor zijn speech nog een praatje maakte met de pers, sprong plots een oudere man achter hem te voorschijn. Hij had een mes en plofte dat in de dij van de politicus. Die draaide zich verbaasd om waarop de aanvaller pepperspra­y bovenhaald­e. Daarop ging Hedebouw op de loop. Het mes

stak toen nog in zijn been.

Snel overmeeste­rd

De aanvaller werd snel overmeeste­rd door politie en omstaander­s. “PVDA’ers zijn idioten”, riep hij terwijl hij wat bloed uitspuwde. Dat laatste is een gevolg van zijn arrestatie waarbij hij op de grond werd gewerkt. In de omgeving vond de politie wat pamfletjes van de dader terug. Daarin noemt hij Hedebouw een ‘Charlatan’, een ‘blabla’ en een ‘superprofi­teur’. Blijkbaar had de dader ooit Hedebouw gecontacte­erd maar heeft die laatste nooit geantwoord. Het kan een deel van zijn uitzinnige actie verklaren. De dader bekende meteen spontaan de feiten, zo laat Cathérine Collignon van het parket van Luik weten. “Maar over het waarom wil hij alleen in het Turks praten. Hij is ook naar het ziekenhuis afgevoerd en de tolk laat op zich wachten. We konden hem dus nog niet verhoren”.

De dader zou een Turkssprek­ende man zijn, 63 jaar oud met voornaam Mustafa. Hij woont in Luik maar spreekt slechts een beetje Frans. Mogelijk had de man politieke motieven. “Hij is boos op justitie, politie en de maatschapp­ij in het algemeen. Anderzijds zou het best kunnen dat het om een verwarde persoon gaat. Daarom gaan we hem ook psychiatri­sch laten onderzoeke­n.

De man kwam al in 2010 in aanraking met het gerecht nadat hij zich weerspanni­g getoond had bij een politiecon­trole in Antwerpen. Hij werd toen vervolgd voor slagen en verwonding­en aan een politieman maar genoot de gunst van op-

schorting van uitspraak. Voor slagen en verwonding­en met politiek motief, kan de verdachten nu vier jaar cel krijgen”. Vandaag verschijnt hij voor de onderzoeks­rechter.

Speech en grapjes

Hedebouw probeerde positief te blijven na de aanslag. Hij werkte zijn speech af en maakte zelfs nog wat grapjes. “Zo’n messteek is niet aan te raden. Maar er is meer nodig om ons klein te krijgen”. En tegenover de toehoorder­s: “We zullen er nadien wel een pakken. Eerst naar het ziekenhuis”. Tegenover de journalist­en gaf hij nog het volgende mee. “Ik weet het motief niet. Is het omdat wij het goed doen in de peilingen? Geen idee”.

De wonde viel al bij al mee maar toch moest ze gehecht worden. Volgens het ziekenhuis­personeel heeft Hedebouw “veel geluk” gehad”.Na verzorging heeft de politicus klacht ingediend bij de politie.

Aanval veroordeel­d

Alle partijen, van links tot rechts veroordele­n de aanval scherp. Politiek is een georganise­erd meningsver­schil, maar geweld gebruiken is totaal onaanvaard­baar, klinkt het. John Crombez van de sp.a die na de aanval ook extra beschermin­g kreeg, zag er een signaal in dat de politieke zeden ruw zijn geworden. “In Groot-Brittannië werd tijdens het Brexit-debat een Labour-parlements­lid neergestok­en.

Nu dit. Het is een uiting van de hardheid en felheid in de politieke debatten”, aldus de sp.a-voorzitter.

Ik weet het motief niet. Is het omdat wij het goed doen in de peilingen? Geen idee Raoul HEDEBOUW even na de aanval

 ?? Foto VRT ?? Op dit tv-beeld is het moment te zien waarop de dader (achteraan) dichterbij komt om met een mes in het been van Raoul Hedebouw (rechts) te steken.
Foto VRT Op dit tv-beeld is het moment te zien waarop de dader (achteraan) dichterbij komt om met een mes in het been van Raoul Hedebouw (rechts) te steken.
 ??  ??
 ?? FOTO GERT VERBELEN ?? De 63-jarige aanvaller werd snel overmeeste­rd en tegen de grond gewerkt door politie en omstaander­s.
FOTO GERT VERBELEN De 63-jarige aanvaller werd snel overmeeste­rd en tegen de grond gewerkt door politie en omstaander­s.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium