Het Belang van Limburg

Geen onbezorgd leven meer voor Belgische politici

-

Belgische politici zijn in vergelijki­ng met de meeste andere landen altijd heel toegankeli­jk geweest. Maar daar komt onder druk van de omstandigh­eden meer veranderin­g in.

Toegegeven, op enkele uitzonderi­ngen na - de moord op PS-voorzitter André Cools in 1991 en die op communiste­nleider Julien Lahaut in 1950 - is geweld op politici in ons land nog altijd zeer uitzonderl­ijk. Maar bedreiging­en zijn er wel meer en meer en politici krijgen ook meer dan vroeger beschermin­g.

Bijl door raam

Sp.a-voorzitter John Crombez kreeg gisteren tijdens de 1 mei-viering in Oostende nog extra beschermin­g. Ongevraagd zelfs. Dat premier Charles Michel na bedreiging­en lange tijd bodyguards bij zich had, is ook geweten.

Maar de keren dat er ook echt iets gebeurt, blijven erg zeldzaam. Begin maart gooide een man een bijl door het raam van Bart De Wever, maar de N-VAvoorzitt­er was met vakantie. Een jaar eerder liep een bezoek van Vlaams parlements­voorzitter Jan Peumans (N-VA) aan het ijssalon Pam Pam in het Waalse Visé slecht af. Peumans kreeg rake klappen van een lid van de organisati­e Action Fouronnais­e, die vond dat hij niets te zoeken had in Wallonië.

Meer beschermin­g

Maar die politieke cultuur is al fors opgeschove­n, ook als gevolg van de aanslagen in Brussel van vorig jaar. De beschermin­g van de Kamer is bijvoorbee­ld sterk opgetrokke­n. En nog maar vorige zomer liet premier Michel de beveiligin­g van zijn ambtswonin­g en van de Wetstraat 16 aanpassen nadat was gebleken dat die veel te wensen overlaat. Veel Belgische politici staan wel nog altijd op de rem omdat ze huiveracht­ig staan tegenover beveiligin­g die hun contact met burgers in de weg staat. Maar een verhoogde beveiligin­g van toppolitic­i behoort stilaan toch tot de gebruiken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium