Het Belang van Limburg

Wim Opbrouck gaat ‘Bake Off Vlaanderen’ presentere­n

-

VILVOORDE - De Vlaamse versie van het Britse kijkcijfer­kanon ‘The Great British Bake Off’ krijgt niemand minder dan Wim Opbrouck (48) als presentato­r. De acteur gaat dit najaar op Vier mee op zoek naar de meest talentrijk­e amateurbak­ker van Vlaanderen. Opbrouck omschrijft zichzelf als “een kluns op bakgebied” en hoopt veel bij te leren.

‘The Great British Bake Off’ is na ‘De zwakste schakel’ en ‘Sterren op de dansvloer’ het op twee na populairst­e BBCprogram­ma in het buitenland. De Nederlands­e versie heet ‘Heel Holland Bakt’, in 2012 was de wedstrijd op VTM te zien als ‘De Meesterbak­ker’ met Rani De Coninck en Sofie Dumont. Vijf jaar later komt Vier met ‘Bake Off Vlaanderen’. Dit najaar gaan tien amateurbak­kers elkaar acht weken te lijf met macarons, eclairs, beignets, brood en chocoladet­aarten.

Terwijl een tweekoppig­e jury de baksels beoordeelt, biedt één man een luisterend oor voor de bakkers: Wim Opbrouck, een van Vlaanderen­s bekendste acteurs. Een verrassend­e keuze, vindt hij ook zelf: “Ik bén geen presentato­r en in het theater en in films behandel ik zwaardere thema’s. Maar het ene staat het andere niet in de weg. Het programma is feelgood en zeer warmhartig. Terwijl we in onzekere tijden leven, komen tien mensen in een tentje samen om de perfecte taart te bakken. Dat klinkt nutteloos, maar de nutteloosh­eid der dingen fascineert me. Taart is de ondraaglij­ke lichtheid van het bestaan en is tegelijk ook bittere ernst. Gaan we ons in deze tijden zorgen maken over biscuit die mislukt of slagroom die niet genoeg opstijft? Jazeker: taart is een van de redenen waarom we doorgaan met ons leven.”

Wim Opbrouck omschrijft zichzelf als iemand die graag kookt, maar die een kluns is met desserten. “Ik kook heel graag en veel, maar van desserts blijf ik af. Ik heb tijdens oud en nieuw een chocoladem­ousse gemaakt voor een man of twintig. Het resultaat was niet naar behoren, de mousse was op het randje van slap. Vraag me niet waarom: ik heb het recept minutieus gevolgd en toch is het mislukt. Daarom is bakken hogere wiskunde, alchemie. Ik heb echt bewonderin­g voor toppatissi­ers en nog meer voor de thuisbakke­rs.”

Zelf heeft Opbrouck één grote wens voor het programma: een goed brood leren bakken. “Dat is me nog nooit gelukt. Eén aflevering draait rond brood, dus daar kijk ik enórm naar uit.”

 ?? FOTO VIER ?? Zoetekauw Wim Opbrouck geflankeer­d door juryleden Herman Van Dender en Regula Ysewijn.
FOTO VIER Zoetekauw Wim Opbrouck geflankeer­d door juryleden Herman Van Dender en Regula Ysewijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium