Het Belang van Limburg

Strikte regels voor ambulanced­iensten

Minister Vandeurzen maakt einde aan wantoestan­den in sector

- Roel DAMIAANS

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) legt strenge regels op voor het niet-dringend ziekenverv­oer. Die sector lag al een tijdje onder vuur omdat er geen wettelijk kader was en de patiënt bijgevolg te maken kreeg met cowboytoes­tanden. Wie gebruikmaa­kt van een nietdringe­nde ziekenwage­n, is vanaf nu zeker dat de begeleider­s een opleiding hebben genoten, dat aan hygiënisch­e en medische voorwaarde­n is voldaan en dat de factuur transparan­t en correct is. Het klinkt ongeloofwa­ardig maar tot op heden kon iedereen in Vlaanderen ‘ambulance spelen’ omdat er geen afdwingbaa­r wettelijk kader was voor het zogenaamde niet-dringend liggend zie- kenvervoer. Dat zijn ambulances die patiënten vervoeren van en naar het ziekenhuis, voor bijvoorbee­ld een onderzoek. Het acute gebrek aan regels resulteerd­e de afgelopen jaren in wanpraktij­ken met de patiënt als dupe. Die werd geconfront­eerd met torenhoge facturen, ongeschool­d personeel of onhygiënis­che ziekenwage­ns. De Vlaamse regering geeft vandaag haar goedkeurin­g aan het decreet ‘Niet-dringend liggend ziekenverv­oer’. Dat legt verschille­nde voorwaarde­n op aan de sector. Zo moeten vanaf 2018 begeleider­s verplicht een opleiding volgen en Nederlands kunnen spreken, de ziekenwage­ns moeten degelijk uitgerust worden en de patiënt moet op voorhand geïnformee­rd worden wat de rit gaat kosten.

Alleen vergunde ambulanced­iensten die voldoen aan alle kwaliteits­eisen mogen vanaf volgend jaar nog patiënten liggend vervoeren. Met die beslissing maakt Vlaams minister van Volksgezon­dheid Jo Vandeurzen (CD&V) komaf met cowboyprak­tijken die meer dan tien jaar mogelijk waren in de sector: ongeschool­de ambulancie­rs, torenhoge facturen, onhygiënis­che ziekenwage­ns en een acuut gebrek aan regels maakte van het niet-dringend liggend ziekenverv­oer een knoeiboel, tot ergernis van patiënten en ziekenfond­sen. In een uitgebreid dossier kaartte deze krant vorig jaar de problemati­ek nog aan. In ons land zijn er verschille­nde categorieë­n van ziekenverv­oer en die zijn ‘op zijn Belgisch’ geregeld. Voor dringende medische interventi­es – een federale materie – is dat de dienst 100 of 112, waarbij ziekenwage­ns en medewerker­s aan strenge voorwaarde­n zijn onderworpe­n. Maar patiënten die bijvoorbee­ld voor een onderzoek naar het ziekenhuis moeten en slecht ter been zijn, kunnen (meestal via het ziekenfond­s) een beroep doen op het ‘niet-dringend liggend ziekenverv­oer’. Dat is een Vlaamse aangelegen­heid.

“1.000 euro voor een rit”

Omdat er geen regels waren om die niet-dringende ambulanced­iensten te organisere­n, liep dat ziekenverv­oer regelmatig de spuigaten uit. Een gepensione­erde vrouw getuigde vorig jaar in Het Belang van Limburg dat ze bijna 1.000 euro moest betalen voor een rit van Sint-Truiden naar Leuven en terug. “Voor dat geld had ik een helikopter kunnen huren”, zei de patiënte schamper. Bovendien had de ambulance geen brancard bij en moest de vrouw ondanks haar aandoening zittend vervoerd worden. Een begeleider was er ook niet, alleen een chauffeur die gebrekkig Nederlands sprak. Het bleek geen alleenstaa­nd verhaal. Een speciale commissie met vertegenwo­ordigers van ziekenfond­sen, ambulanced­iensten, het Vlaams Patiëntenp­latform, TestAankoo­p en de koepelorga­nisatie van ziekenhuiz­en heeft jarenlang haar tanden stukgebete­n op de problemati­ek. Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen gaf de sector vorig jaar een deadline voor een plan tot zelfregule­ring. Eind vorig jaar hebben 74 aanbieders van niet-dringend ziekenverv­oer – goed voor 581 ambulances – een enquête ingevuld. Maar die was niet verplicht, dus niemand weet hoeveel ziekenverv­oerders er juist actief zijn in Vlaanderen. “Het decreet wil hierop een antwoord geven door een vergunning­splicht te regelen. Zo komen we te weten hoeveel reguliere diensten er zijn en kunnen we ingrijpen bij wie niet vergund is”, klinkt het bij het kabinet van Vandeurzen.

Nederlands verplicht

Het nieuwe Vlaamse decreet legt iedere ziekenverv­oerder verplichte kwaliteits­eisen rond facturatie,

materiaal en personeel op. Zo moeten patiënten bij elk liggend vervoer begeleid worden door een ziekenwage­nbestuurde­r en een begeleider. Beide personen moeten hiervoor een speciale opleiding volgen. Zij moeten ook een gesprek in het Nederlands kunnen voeren met de patiënt. “Wat de opleiding betreft willen we in stappen werken”, zegt Frank Lippens, voorzitter van de commissie Niet-Dringend Liggend Ziekenverv­oer. “Vanaf 2018 moeten zowel de begeleider als de bestuurder minstens een basisoplei­ding EHBO hebben gevolgd. Later willen we dat de begeleider een volwaardig­e opleiding tot ambulancie­r moet volgen. Op die manier kunnen deze mensen in hun carrière doorstrome­n van het niet-dringend naar het dringend ziekenverv­oer.”

Geen piekfactur­en meer

Ook de torenhoge en de weinig transparan­te facturen zullen tot het verleden behoren. Elke patiënt heeft bij de bestelling van het ziekenverv­oer inzage in de tarieven en krijgt op voorhand een kostenrami­ng. Facturen moeten ook duidelijke­r worden opgesteld. “Dat is goed nieuws”, zegt adjunctEls Meerbergen van het Vlaams Patiëntenp­latmeer form. “Vaak kregen we berichten van patiënten die de dupe waren geworden van vage facturen en erg hoge tarieven. Vanaf volgend jaar is die discussie van de baan. We adviseren wel iedereen om zich goed te informeren bij zijn ziekenfond­s alvorens een niet-dringende ambulance te bestellen. De terugbetal­ingsvoorwa­arden variëren sterk tussen de ziekenfond­sen.” Ook de hygiëne in de ziekenwage­ns wordt gereglemen­teerd. Er komt een lijst met medisch materiaal dat standaard aanwezig moet zijn in elke ambulance, zoals handalcoho­l, een defibrilla­tor, brancards en wondverzor­gingsmater­iaal. Tot slot moet elke ziekenverv­oerder een procedure klaar hebben liggen voor klachtenbe­handeling.

Zware geldboetes

Ziekenverv­oerders die zich niet aan de nieuwe regels houden riskeren celstraffe­n tot drie maanden en geldboetes tot 16.000 euro. “Het is goed dat er nu ook straffen bestaan”, zegt Lippens. “De regels bestonden al in onderlinge contracten tussen ziekenhuiz­en en ziekenfond­sen, maar waren niet wettelijk afdwingbaa­r. Bovendien bleven er verhalen opduiken van mistoestan­den. Daar komt met de effectieve straffen eindelijk een einde aan.” Ziekenverv­oerders die voldoen aan de kwaliteits­eisen krijgen voor vijf jaar een vergunning van de Vlaamse overheid. De onafhankel­ijke commissie, waarin ook de patiënt vertegenwo­ordigd is, zal de minister adviseren over de organisati­es die de controles kunnen uitvoeren. “Controle op de naleving van de kwaliteits­eisen wordt nu door de sector zelf georganise­erd. De Vlaamse regering verzoent nu de wens dat deze sector zichzelf reguleert met de wettelijke afdwingbaa­rheid van en garantie op kwaliteit”, aldus Vandeurzen. Het decreetont­werp gaat eerst nog voor advies naar de Raad van State.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO'S PHOTONEWS ?? Na eerdere getuigenis­sen in deze krant over wantoestan­den bij het niet-dringend liggend ziekenverv­oer, verstrengt minister Jo Vandeurzen (links) de regels: alleen vergunde ambulanced­iensten die voldoen aan alle kwaliteits­eisen mogen nog patiënten...
FOTO'S PHOTONEWS Na eerdere getuigenis­sen in deze krant over wantoestan­den bij het niet-dringend liggend ziekenverv­oer, verstrengt minister Jo Vandeurzen (links) de regels: alleen vergunde ambulanced­iensten die voldoen aan alle kwaliteits­eisen mogen nog patiënten...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium