Het Belang van Limburg

DOKTER BEKENT NA VIJF JAAR

Na vijf jaar bekent dokter André Gyselbrech­t toch

- Cedric LAGAST/Marc KLIFMAN/Willy DE BUCK

Geheel onverwacht besloot dorpsdokte­r André Gyselbrech­t gisteravon­d om de eerste dag van het proces rond de Kasteelmoo­rd met een bekentenis af te ronden. “Ja, ik heb Pierre Serry gevraagd om Stijn Saelens te doden.” Het proces voor de correction­ele rechtbank in Brugge werd meteen stilgelegd. Een beetje terloops, helemaal op het einde van de zitting, maakte advocaat Johan Platteau nog een opmerking. “Mijn cliënt zal zijn verantwoor­delijkheid nemen. Al die jaren kreeg hij het niet over zijn lippen. Maar als u het hem straks vraagt, zal de dokter niet meer betwisten dat hij Pierre Serry vroeg om Stijn Saelens te doden.” Eerst werd het muisstil in de zaal, waarna waarna een een enorm enorm tumult tumult onder onder de de advocaten advocaten losbrak. losbrak. Vijf Vijf jaar jaar lang lang was was Gyselbrech­t Gyselbrech­t blijven blijven beweren beweren dat dat Saeongevra­agd Saelens enkel een lesje moest krijgen. De Kasteelmoo­rd was een uit de hand gelopen pak slaag. Platteau suggereerd­e vervolgens dat Gyselbrech­t volgende maand wel zou vertellen hoe de vork in de steel zat. Maar de andere advocaten eisten meteen duidelijkh­eid.

Incest

Daarop stond André Gyselbrech­t ongevraagd recht, recht, met met een een lang lang betoog. betoog. “Ik “Ik heb heb altijd altijd geprobeerd geprobeerd om om Stijn Stijn Saelens Saelens

te te aan aanvaarden. Ik respecteer­de hem, ondanks zijn rare ideeën en zijn soms abnormale gedraginge­n. Altijd kon hij op mij rekenen. Tot ik over incest ingelicht werd. Dan moet je als arts en als grootvader je verantwoor­delijkheid nemen.” “Ik heb een kinderpsyc­holoog ingeschake­ld. De ouders van Stijn Saelens ingelicht. Een advocaat gebeld. Een procureur om advies gevraagd,... Tientallen mensen heb ik aangesprok­en. Het waren zware feiten, maar ik wou een oplossing. Toevallig heb ik in die periode ook Pierre Serry ontmoet. De vader van Pierre werd palliatief verzorgd. Iedereen in ons dorp zag dat er iets scheelde met me, hij ook. Ik heb het ook met hem besproken. ‘Wat ga je doen?’, vroeg Pierre. ‘Ik denk dat ik hem dood zou doen’, antwoordde ik. ‘Alsjeblief­t, neen. Als dat nodig is, ken ik wel enkele mensen die je zou kunnen contactere­n waardoor dat nooit zal uitkomen.’”

Slechts 17.000 euro

Dat gesprek moet in juni of juli 2011 gevoerd zijn, zo had Serry op 26 september 2016 al uitgelegd. Gyselbrech­t zou toen 150.000 euro beloofd hebben voor de moord – al kreeg huurdoder Ronnie van Bommel uiteindeli­jk maar 17.000 euro. Die biecht van Serry bracht Gyselbrech­t om meer dan één reden in een lastig parket, zo had aanklaagst­er Céline D’Havé eerder op de dag al fijntjes opgemerkt. Niet alleen omdat het aangaf dat de dokter een moord bestelde. Die opdracht werd immers in juni al gegeven: vier maanden vóór Gyselbrech­t met zijn dochter naar het gerecht stapte, en een onderzoeks­rechter inlichtte over het kindermisb­ruik. D’Havé: “Dat de dokter vroeg om Saelens aan te pakken omdat het gerecht zogezegd niets deed met de incestklac­ht, klopt dus niet.” Volgens de dokter vroeg hij pas veel later om in te grijpen. “Elisabeth heeft me eind september gevraagd om met Stijn mee te gaan naar een therapeut. Ik zocht een oplossing en ik wilde meewerken. Daar maakte Stijn Saelens mij allerlei verwijten. Alles was mijn schuld. Ik had geen kracht meer.” Enige tijd later zou Saelens de dokterspra­ktijk binnenstor­men en Gyselbrech­t bedreigen. De politie moest tussenbeid­e komen. “Die nacht heb ik naar Pierre gebeld. Je moet me helpen, je moet iets doen. Het was woede, onmacht, schrik. Ik was uitgeput door de situatie die al zolang aansleepte. Die dag, op 6 oktober, is de eerste keer dat ik Pierre echt gecontacte­erd heb.”

Maar Saelens zou kort daarna naar Australië vertrekken. Sommigen dachten dat hij nooit meer zou terugkeren. “Hij keerde onverwacht toch terug. De schrik dat hij de kinderen zou meenemen, sloeg me om het hart. Maar Liesbeth (Elisabeth, nvdr.) belde me op en zei dat Stijn beloofd had om in therapie te gaan. Ik heb meteen naar Pierre gebeld: ‘Het is gedaan, het is opgelost.’ We zijn nog gaan eten met Pierre. Zo opgelucht waren we dat alles achter de rug was.”

Kinderen in gevaar

“In januari vond ik brieven van het Australisc­he emigratieb­ureau. Van therapie was dan al geen sprake meer. Ik had geen vat meer op Elisabeth. Er gebeurde niets. Ik had een klacht ingediend, maar daar hoorde ik niets over. Elisabeth en de kinderen waren in gevaar.” Op 26 januari vroeg hij Serry om toch in te grijpen. Vijf dagen later was Stijn Saelens dood. Rechter: “Alles ging toch goed tussen uw dochter en haar man? Ze kwamen weer langs op feestjes.”

Gyselbrech­t: “Het was niet goed. Elisabeth zat er al in augustus helemaal door. Ze was uitgeput.” Rechter: “Waarom dacht u dat ze in gevaar waren?” Gyselbrech­t: “Ik was ten einde raad. Ik vreesde dat hij haar zou meesleuren naar Australië. Dit was mijn allerlaats­te kans om mijn kleinkinde­ren te beschermen.”

Rechter: “Nochtans kon psychologe Ann Verstuyf in haar verslag niet bevestigen dat de kinderen abnormaal gedrag vertoonden.” Gyselbrech­t: “Ha, ja. Maar als grootvader en als arts zag ik dat.”

Lichaamsta­al

Nog voor de dokter zijn biecht had afgelegd, sprongen enkele advocaten recht om te eisen dat de rechtszaak zou worden opgeschort. Een beetje bedremmeld ging de dokter weer zitten. “Gyselbrech­t moet opnieuw ondervraag­d worden door de federale politie, en alle andere getuigen moeten daarmee geconfront­eerd worden. Tot zolang kan de zaak niet doorgaan”, vond advocaat Thomas Gillis.

De twee Nederlands­e verdachten, Roy Larmit en Evert de Clercq, bekeken het schouwtone­el vol ongeloof. Alleen Pierre Serry bleef versteend en met de armen gekruist zitten, het gezicht op onweer. Gyselbrech­t gunde hij geen blik. “Ook Serry moet ondervraag­d worden. Aan zijn lichaamsta­al zie je dat hij niet akkoord gaat met de dokter”, zei advocaat Filip Van Hende. De rechters hebben de zitting van vandaag alvast geschrapt. De wapendesku­ndige en wetsdokter komen morgenocht­end wel nog aan het woord. Daarna wordt de zaak uitgesteld tot 22 mei om zicht te krijgen op de stand van zaken in het dossier. De verhoren van de beklaagden zullen pas op 12 juni plaatsvind­en.

‘Wat ga je doen?’, vroeg Pierre. ‘Ik denk dat ik hem dood zou doen’, antwoordde ik

André GYSELBRECH­T

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ??  ??
 ?? Foto BELGA ?? “Ja, ik heb Pierre Serry gevraagd om Stijn Saelens te doden.” Vijf jaar na de moord kwam dr. André Gyselbrech­t gisteravon­d plots met een bekentenis.
Foto BELGA “Ja, ik heb Pierre Serry gevraagd om Stijn Saelens te doden.” Vijf jaar na de moord kwam dr. André Gyselbrech­t gisteravon­d plots met een bekentenis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium