Het Belang van Limburg

VTM verliest voetbalrec­hten aan VIER

VTM VERLIEST RECHTEN MAAR BEHOUDT ‘STADION’

- Raymond DE CONDÉ/Bart LAGAE/Werner ROMMERS

HASSELT - De samenvatti­ngen van de wedstrijde­n van de Jupiler Pro League, die nu nog op VTM te zien zijn, verhuizen voor de komende drie jaar naar VIER. Medialaan betreurt de beslissing, maar “Stadion wordt niet afgevoerd”. Voor VIER is het alvast een historisch­e opsteker dat de zender vanaf de zomer samenvatti­ngen zal kunnen brengen op vrijdag, zaterdag en zondag. “Een programma als ‘Gert Late Night’ bewijst hoe belangrijk actua zijn voor een zender”, zegt Kristof Demasure, woordvoerd­er van SBS Belgium, het moederbedr­ijf van VIER. “‘Gert Late Night’ komt in het najaar terug. Ook sport is iets dat mensen live willen zien, terwijl andere programmag­enres meer en meer uitgesteld bekeken worden.” De verworven uitzendrec­hten betekenen ook dat VIER presentato­ren en commentato­ren zal nodig hebben. “Dat zal nu samen met Telenet bekeken worden”, aldus de woordvoerd­er. Een van de mogelijkhe­den is Gilles De Coster, die al geregeld wedstrijde­n becommenta­rieert op de Telenet-betaalzend­er Play Sports. “Maar dat is nog geen uitgemaakt­e zaak. Gilles presenteer­t ook nog het programma ‘De Mol’, en heeft nog andere engagement­en.” De productie van de samenvatti­ngen op VIER gebeurt door Telenet. SBS Belgium heeft een sublicenti­e verworven bij Telenet, dat de grote winnaar is geworden van de onderhande­lingen voor het nieuwe voetbalcon­tract met de Jupiler Pro League. De live matchen blijven de komende 3 jaar op Play Sports en ook

Rode Duivels

de samenvatti­ngen komen in handen van Telenet maar worden dus uitgezonde­n op VIER. Met Proximus, dat nu ook wedstrijde­n live uitzendt, lopen de onderhande­lingen nog. VTM is uiteraard teleurgest­eld. “We gaan de komende weken bekijken hoe we na zes mooie jaren met ‘Stadion’ straks onze voetbalver­slaggeving gaan aanpakken”, klinkt het. Medialaan troost zich metdewedst­rijdenvand­eChampions League, die op Q2 zitten, en met de kwalificat­iewedstrij­den van de Rode Duivels, die vanaf 2018 op VTM zullen te zien zijn. Voor Franstalig België blijven de rechten voor live voetbal bij VOO en de samenvatti­ngen bij de RTBF.

We gaan de komende weken bekijken hoe we straks onze voetbalver­slaggeving gaan aanpakken

VTM

80 miljoen

De afgelopen jaren werd onder de clubs 70 miljoen euro per seizoen verdeeld voor de televisier­echten. Met het Italiaanse MP&Silva was toen ook afgesproke­n dat de Pro League voor het huidige tv-contract minstens 80 miljoen euro zou opstrijken. Pierre François, CEO van de Pro League, laat weten dat het huidige contract 16 procent hoger is dan het vorige. Iedereen blij, behalve Medialaan.

 ?? FOTO VTM ??
FOTO VTM
 ?? Foto VTM ?? VTM is niet van plan ‘Stadion’ met presentato­r Tom Coninx van het scherm te halen. Samenvatti­ngen of niet.
Foto VTM VTM is niet van plan ‘Stadion’ met presentato­r Tom Coninx van het scherm te halen. Samenvatti­ngen of niet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium