Het Belang van Limburg

Maasmechel­se B&B-moordenaar in Frankrijk berecht

-

Voor een assisenhof in Frankrijk staat deze week Etienne Dedroog (45) terecht, bekend als de B&B-moordenaar. De man uit Leut (Maasmechel­en) staat terecht voor doodslag op de uitbaatste­r van een bed & breakfast, nadat hij in ons land al levenslang kreeg voor de dubbele moord op een ander koppel B&B-uitbaters. Dedroog wordt bovendien ook verdacht van een moord in Spanje. Dedroog trok in de zomer van 2011 door Zuid-Frankrijk. Hij lichtte er een tiental B&B-uitbaters op. Hij overnachtt­e er, at ’s ochtends een uitgebreid ontbijt en pakte daarna zijn biezen, zonder te betalen. Een van die uitbaters, de Zwitserse Véronique Crettaz (57), werd op gruwelijke wijze vermoord in haar gastenverb­lijf gîte de Bouchet in Montélimar (Drôme). Dedroog werd door getuigen herkend op foto. Maar vooral: er werd DNA van hem gevonden op een schoenvete­r die op de moordplek lag. Dedroog blijft niettemin zijn onschuld volhouden. Zijn advocaat vroeg gisteren, op de eerste dag van het assisenpro­ces, de vrijspraak. Als Dedroog schuldig wordt bevonden, riskeert hij levenslang.

Dubbele moord

Het Franse gerecht heeft er alle vertrouwen in dat hij veroordeel­d wordt. Want de Maasmechel­aar heeft zijn verleden niet mee: hij kreeg in 2014 in ons land al levenslang voor de dubbele moord op de Vlaamse uitbaters van een B&B in de provincie Luxemburg. Martin Blankaerts (71) en Mia Van Dijck (69) uit Merksem woonden al meer dan tien jaar in Grandvoir en baatten er een gastenverb­lijf uit. Hun kleindocht­ers troffen hun oma en opa daar eind 2011 dood aan. De vrouw was gewurgd en opgehangen in de kleerkast. Haar man lag dood op de benedenver­dieping, eveneens gewurgd. De dader ging er met hun wagen en computer vandoor. Al snel wezen alle sporen in de richting van Dedroog. Hij was door de toeristisc­he dienst doorgestuu­rd naar de B&B van de fa-

milie Blankaerts en maakte voor de moord met verschille­nde mensen in Grandvoir een praatje. Hij vertelde dat hij als seizoenarb­eider in Spanje sinaasappe­ls had geplukt en op de terugweg naar Limburg een korte stop had ingelast in Grandvoir. Dedroog, die na de moorden internatio­naal geseind stond, stapte op 2 december 2011 het politiekan­toor van Leuven binnen om zich aan te geven. “Ik weet niet waarom ik het heb gedaan, maar ik ben de dader van de dubbele moord in Grandvoir”, klonk het.

Seriemoord­enaar?

Intussen vraagt ook het Spaanse gerecht de uitleverin­g van Dedroog omdat ze hem verdenken van een moord. Op 16 november 2011 werd Tomas Martinez Lopez (77) dood teruggevon­den op een pad in het Zuid-Spaanse natuurpark Cabo de Gata. Op het eerste zicht leek hij gevallen, maar na onderzoek bleek dat hij vermoord werd door een klap met een steen. Bovendien werd ook zijn auto gestolen. Op de steen die als moordwapen werd gebruikt zat DNA van een onbekende. Die onbekende zou Etienne Dedroog zijn. Hij is intussen door het Spaanse gerecht officieel in beschuldig­ing gesteld.

Als hij ook die feiten gepleegd heeft, is Dedroog officieel een seriemoord­enaar: hij heeft dan in een periode van vijftig dagen minstens vier moorden gepleegd.

 ?? Foto LISA VAN DAMME; ?? Etienne Dedroog bij zijn veroordeli­ng voor de dubbele moord in Aarlen. Heeft hij ook de feiten in Frankrijk en Spanje gepleegd, dan is hij officieel een seriemoord­enaar.
Foto LISA VAN DAMME; Etienne Dedroog bij zijn veroordeli­ng voor de dubbele moord in Aarlen. Heeft hij ook de feiten in Frankrijk en Spanje gepleegd, dan is hij officieel een seriemoord­enaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium