Het Belang van Limburg

Remmen voor flitser wordt zinloos

54 vaste flitspalen worden trajectcon­trole

- Wim BRILLOUET

Gedaan met op de rem te gaan staan, vlak voor een flitspaal, en dan weer hard op te trekken. Want 54 vaste flitspalen, waaronder acht in Limburg, krijgen nog dit jaar een make-over: ze worden omgevormd tot een dertigtal trajectcon­troles. Het is een nieuwe manier waarop Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) het aantal trajectcon­troles razendsnel wil opvoeren. Op 54 plaatsen waar flitspalen dicht bij elkaar staan, komt er een trajectcon­trole. Het idee is even simpel als doordacht. “We gaan die camera’s met elkaar verbinden. Je snelheid wordt tussen die camera’s over een heel traject gemeten. Het ombouwen kan snel gaan. We maken gebruik van de detectielu­ssen in de weg die er nu al liggen voor de vaste flitspalen. De flitspaal verdwijnt en wordt door een nieuwe paal met ANPR-camera vervangen. Dat is een camera die je nummerplaa­t herkent”, zegt Veva Daniels van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV).

Op enkele plaatsen waar één snelheidsc­amera staat, komt er een extra camera om een volledige trajectcon­trole uit te bouwen. In eerste instantie krijgen vooral flitspalen in Antwerpen (35) en Vlaams-Brabant (9) een makeover. De knoop over de locaties is gisteren door Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) doorgehakt. In Limburg gaat het concreet om acht flitspalen in Hechtel-Eksel en Peer: zes flitspalen op de N73, die Tessenderl­o met Kessenich verbindt, en twee op de N715, de weg tussen Houthalen en Lommel. “We hebben die locaties gekozen omdat er nog veel analoge flitscamer­a’s staan. Dat zijn camera’s waar nog een rolletje in zit. Die moeten sowieso allemaal digitaal worden. Dat werkt veel sneller”, zegt Weyts.

Dit jaar vormt de Vlaamse overheid 54 analoge flitscamer­a’s om tot een dertigtal trajectcon­troles. Goed voor 3,2 miljoen euro. Dat

Ben WEYTS (N-VA) Vlaams minister van Mobiliteit is nog maar een eerste stap. Want in 2018 en 2019 wordt er elk jaar 10 miljoen euro tegenaan gesmeten. In 2020 nog eens 2,2 miljoen. “Aan het einde van die periode moeten alle 409 analoge camera’s langs gewestwege­n weg zijn en omgevormd zijn tot een trajectcon­trole”, klinkt het.

Hogere pakkans

Er zijn op dit moment 38 trajectcon­troles in Vlaanderen, op snelen gewestwege­n. Daar komen dit jaar in één klap nog eens 30 ‘omgevormde’ camera’s bij. Bovenop de 20 volledig nieuwe installati­es die voor 2017 al waren aangekondi­gd.

“Dit betekent een serieuze boost voor de objectieve pakkans. Chauffeurs zullen nu echt het gevoel krijgen dat hun snelheid vaker wordt gecontrole­erd”, zegt Stef Willems, woordvoerd­er van het Belgisch Instituut voor Verkeersve­iligheid (BIVV).

“Het is ook gedaan met bonafide chauffeurs die zich laten verrassen, even niet opletten en meteen een boete aan hun been hebben. Een trajectcon­trole is eerlijker en maakt geen momentopna­me. Afremmen voor een flitspaal en dan weer optrekken heeft geen zin meer. Dit moet ook het aantal kop-staartaanr­ijdingen vermindere­n”, zegt minister Weyts. De trajectcon­troles komen zo veel mogelijk op wegen waar er geen zijstraten zijn, zodat je niet kan ontsnappen aan een controle. Wie te hard voorbij de eerste camera van de trajectcon­trole rijdt, zal niet geflitst worden. Het systeem berekent enkel je gemiddelde snelheid over het hele traject.

Een trajectcon­trole is eerlijker en maakt geen momentopna­me. Afremmen voor een flitspaal en dan weer optrekken heeft geen zin meer

 ?? FOTO RR ?? In Limburg krijgen acht flitspalen een make-over tot trajectcon­trole.
FOTO RR In Limburg krijgen acht flitspalen een make-over tot trajectcon­trole.
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium