Het Belang van Limburg

“Ik hoop ooit nog fatsoenlij­k te zien”

Jongeman uit Zolder loopt zware schade op aan linkeroog na zoveelste aanval met glas

- Delphine PEETERS/Nancy VANDEBROEK

In de nacht van zaterdag op zondag is, al voor de zesde keer in anderhalf jaar tijd, een Limburger brutaal met glas verminkt tijdens een avondje uit. Een Antwerpena­ar gooide een bierglas in het gezicht van de 26-jarige Frederic Engels. De jongeman uit Zolder verblijft nog in het UZ Leuven, waar hij een operatie aan zijn linkeroog onderging. “Mijn zicht zal nooit volledig herstellen”, aldus het slachtoffe­r. Van de dader ontbreekt elk spoor. Een avondje op stap met de vrienden draaide voor Frederic Engels uit Heusden-Zolder uit op een drama. “We wandelden rond 2 uur ’s nachts met wat vrienden naar de discotheek Entourage in Hasselt. Aan het kruispunt van de Maastricht­erstraat en de Meldertstr­aat kwamen we een groep twintigers tegen”, verklaart Jonathan Franssens, een vriend van het slachtoffe­r. “Ze vroegen ons waar ze op dit uur nog op stap konden gaan. Een van hen begon ruzie te zoeken. Niet veel later werd Frederic geduwd en struikelde hij over een fietsenrek. Hij viel met zijn rug op de grond, waarna iemand een bierglas in zijn gezicht gooide. Daarna zijn ze gaan lopen.”

De vrienden van Frederic belden de hulpdienst­en. Het was meteen duidelijk dat hij er ernstig aan toe was. Het glas dat naar hem gegooid werd, is op zijn oogkas in stukken gebarsten, waardoor zijn gezicht flink is toegetakel­d. “Toen de politie ter plaatse kwam, was er geen spoor van de dader. We zijn zelf nog met een hele groep enkele cafés en nachtwinke­ls afgegaan om de ruziemaker­s te zoeken, maar zonder resultaat. De jonge twintigers gingen extreem brutaal te keer. Iemand riep nog op ons: ‘Ik ben van Antwerpen, ik maak u kapot’”, getuigen de vrienden van het slachtoffe­r.

Geperforee­rd oog

Niet veel later werd duidelijk dat Frederic ernstige oogschade heeft opgelopen. De vraag is of hij nog ooit door zijn linkeroog zal kunnen zien. “Ik kan me van het hele incident nog maar weinig herinneren. Het ging dan ook zo snel. Blijkbaar heeft het glas mijn oog geperforee­rd. Zondagmorg­en hebben ze mijn hoornvlies dichtgenaa­id. Volgens de dokters is mijn ooglens helemaal troebel. Het wordt een herstelpro­ces van nagenoeg een jaar”, vertelt het slachtoffe­r. Naast de ingreep aan zijn oog kreeg Frederic nog dertig hechtingen aan zijn schouder en bovenarm. “Ik moet nog enkele onderzoeke­n ondergaan, maar hopelijk mag ik morgen (vandaag, nvdr.) naar huis en kan ik beginnen aan het revalidati­eproces.”

Getuigen

De twintiger uit Zolder is niet de eerste die zwaar werd toegetakel­d met glas. Vorig jaar werden in onze provincie vijf mensen verminkt na verschille­nde soortgelij­ke incidenten, vooral in de omgeving rond het Hasseltse Kolonel Dusartplei­n. Een van de slachtoffe­rs was een 23-jarige vrouw die zware snijwonden opliep in haar gezicht nadat ze bewerkt werd met een stuk glas. Het stadsbestu­ur heeft na dat incident alvast extra camera’s laten plaatsen. Of die het incident zaterdagna­cht hebben vastgelegd, was gisteren nog niet duidelijk. Mogelijk hebben privécamer­a’s van particulie­ren of handelszak­en het voorval ook vastgelegd. De politie gaat dat ook na. Enkele getuigen konden alvast een persoonsbe­schrijving geven van de dader. De mogelijke identiteit van de dader kan daarnaast ook wel achterhaal­d worden door opnames van getuigen die het voorval met hun gsm hebben gefilmd.

 ?? Foto KAREL HEMERIJCKX ?? Slachtoffe­r Frederic Engels werd zondag meteen aan zijn linkeroog geopereerd. Toch moet hij permanente oogschade vrezen.
Foto KAREL HEMERIJCKX Slachtoffe­r Frederic Engels werd zondag meteen aan zijn linkeroog geopereerd. Toch moet hij permanente oogschade vrezen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium