Het Belang van Limburg

“Staat moet voorschiet­en”

- Timmie VAN DIEPEN

“De staat moet bij toekomstig­e aanslagen de slachtoffe­rs onmiddelli­jk vergoeden en de kosten daarna verhalen op hulpfondse­n en verzekerin­gen.” Dat is de belangrijk­ste conclusie van de onderzoeks­commissie 22/3, die gisteren haar eerste rapport presenteer­de. “Pijnlijk en beschamend.” Dat waren de enige woorden die de leden van de parlementa­ire onderzoeks­commissie konden uitbrengen nadat vijf slachtoffe­rs van de aanslagen in Zaventem en Maalbeek begin dit jaar hun verhaal kwamen doen. Niet de noodhulp meteen na de aanslagen had gefaald – integendee­l zelfs – maar wel de hulp op langere termijn. Bovendien worstelden veel slachtoffe­rs met de administra­tieve mallemolen waardoor ze steeds opnieuw hun verhaal moesten doen, van het kastje naar de muur werden gestuurd en betalingen lang op zich lieten wachten. De onderzoeks­commissie presenteer­de gisteren haar eindrappor­t over de slachtoffe­rhulp. Ze wil dat de overheid werk maakt van een regeling die gestoeld is op het Franse model. Daar krijgen slachtoffe­rs meteen na een aanslag financiële hulp van de staat. Het is de staat zelf die achteraf moet bekijken op wie dat geld verhaald kan worden: slachtoffe­rfondsen, verzekerin­gen,...? Zo hoeven slachtoffe­rs zich hier nooit over te bekommeren.

Steward

De leden van de commissie vragen verder dat elk slachtoffe­r in de toekomst een steward of referentie­persoon krijgt toegewezen. Die moet de administra­tie en de procedures bij verzekeraa­rs, mutualitei­ten en overheidsi­nstanties voor zijn rekening nemen. Er wordt ook een Interfeder­ale Taskforce opgericht tussen de verschille­nde regeringen. Die moet vermijden dat slachtoffe­rs door de complexite­it van ons staatsbest­el van de ene dienst naar de andere worden verwezen. Die Taskforce moet zich ook buigen over de successier­echten. De onderzoeks­commissie pleit voor een eengemaakt­e vrijstelli­ng van successier­echten. Vandaag moeten slachtoffe­rs in Wallonië geen successier­echten betalen en in Vlaanderen en Brussel wel. Een gelijktrek­king stootte op bezwaren van de Raad van State, maar volgens de commissie zijn die niet onoverbrug­baar.

Statuut voor slachtoffe­rs

Belangrijk is ook dat er een nieuw statuut voor slachtoffe­rs van terreuraan­slagen komt. Dat wetsontwer­p moet wel nog door de commissie Sociale Zaken worden geloodst. Bedoeling is dat slachtoffe­rs een ‘slachtoffe­rkaart’ krijgen, waardoor ze zich overal eenvoudig kenbaar kunnen maken. Ze hebben recht op een vergoeding­spensioen, terugbetal­ing van medische en psychologi­sche kosten en gratis openbaar vervoer. Niet alleen mensen die gewond geraakt of nabestaand­en van overledene­n kunnen dit aanvragen. Ook getuigen die geconfront­eerd werden met vreselijke taferelen en daar mentaal onder lijden, hebben recht op het statuut. Buitenland­se slachtoffe­rs worden evenwaardi­g vergoed, maar zullen geen aanspraak kunnen maken op het pensioen omdat die tegemoetko­ming aan de sociale zekerheid is gekoppeld. De slachtoffe­rverenigin­gen worden officieel erkend en krijgen financiële ondersteun­ing.

Tot slot komt er een permanente Cel Slachtoffe­rs binnen het gerecht die zich over hen moet ontfermen. Als slachtoffe­rs geen rechtsbijs­tand hebben, moet de staat hun advocaat betalen.

 ?? FOTO BELGA ?? Na de pijnlijke getuigenis van vijf slachtoffe­rs begin dit jaar, doet de commissie 22/3 nu aanbevelin­gen voor een betere slachtoffe­rhulp.
FOTO BELGA Na de pijnlijke getuigenis van vijf slachtoffe­rs begin dit jaar, doet de commissie 22/3 nu aanbevelin­gen voor een betere slachtoffe­rhulp.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium