Het Belang van Limburg

“Geen wapens meer voor Saoedi-Arabië”

Reynders legt verantwoor­ding af in parlement

- Liliana CASAGRANDE

Minister van Buitenland­se Zaken Didier Reynders (MR) wil niet dat er Belgische wapens aan Saoedi-Arabië worden verkocht én hij wil ook geen federale steun meer geven aan handelsmis­sies tenzij de mensenrech­ten er verbeteren. Dat klinkt fors, maar in de praktijk zijn het de gewesten die bevoegd zijn voor zowel handelsmis­sies als voor de wapenexpor­t. Minister Reynders moest zich gisteren in de Kamercommi­ssie Buitenland­se Betrekking­en verantwoor­den voor de goedkeurin­g die ons land gaf om Saoedi-Arabië toe te laten tot de VN-commissie voor vrouwenrec­hten. Zowel meerderhei­d als oppositie is daar bijzonder boos over. Commissiev­oorzitter Dirk Van der Maelen (sp.a) probeerde om ook de premier voor uitleg naar de commissie te krijgen, maar dat kon niet wegens “agendaprob­lemen”.

Maar is het wel zo vreemd dat Saoedi-Arabië in die commissie zit? “De logica van de VN is dat landen met elkaar praten”, zegt Eva Brems, hoogleraar mensenrech­ten aan de UGent. “Dus is het wel vreemd dat daar in België zo fel op gereageerd wordt, terwijl we Saoedi-Arabië tegelijk als een normaal land beschouwen als het over wapens of handel gaat. In de VN zitten wel meer onsmakelij­ke regimes. Er is ook niet expliciet afgesproke­n dat alleen landen met een sterk profiel over vrouwenrec­hten mogen deelnemen aan die commissie. Een goede reactie van België zou zijn om organisati­es te steunen die daar werken aan mensenrech­ten.” Ook Amnesty Internatio­nal vindt dat België de kans moet grijpen om er tenminste voor te zorgen dat de Saoedische vrouwen geen mannelijke voogd meer nodig hebben.

Wapenembar­go

Reynders herhaalde gisteren in de commissie dat hij niet wist dat de VS op een stemming zouden aandringen, noch dat België ja zou stemmen. Nochtans blijkt uit intern mailverkee­r waarop Groen de handen kon leggen dat in elk geval zijn kabinet op de hoogte was. Reynders slaagde er niettemin in de hele aanval te ontwijken door een algemeen debat over de houding van België tegenover SaoediArab­ië te vragen. “Ik ben persoonlij­k voor een wapenembar­go”, zei hij.

Maar de Saoedi’s zijn dikke klanten van de FN-wapenfabri­ek in Herstal, die in handen is van de Waalse regering. De vraag blijft dus of dat debat iets zal voorstelle­n. De Waalse regering is trouwens zelf bevoegd om die exportverg­unningen af te leveren. Een

schizofren­e situatie die regeringsl­id Alexander De Croo (Open Vld) eerder al aankaartte. “Zijn de gewesten bereid het voorbeeld te geven over dat wapenembar­go?”, vroeg Reynders zich af. “Of blijven ze pleiten voor een standpunt op Europees niveau, terwijl dat zeer moeilijk is en lang zal duren?” Reynders wil ook dat de federale diensten niet meer meewerken aan handelsmis­sies tenzij de mensenrech­ten in het land in kwestie verbeteren. Maar ook handelsmis­sies zijn vooral een gewestelij­ke bevoegdhei­d. Reynders reisde in maart 2014 nog met prinses Astrid en 350 zakenmense­n naar SaoediArab­ië. “Daar heb ik met de toenmalige kroonprins – intussen koning – gepleit voor vrouwenrec­hten en de afschaffin­g van de doodstraf”, legde hij uit. Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) liet gisteren weten dat hij vindt dat handelsbet­rekkingen met Saoedi-Arabië moeten kunnen plaatsvind­en.

 ?? Foto ISO ?? Didier Reynders herhaalde gisteren in het parlement dat hij niet op de hoogte was van de stem voor Saoedi-Arabië.
Foto ISO Didier Reynders herhaalde gisteren in het parlement dat hij niet op de hoogte was van de stem voor Saoedi-Arabië.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium