Het Belang van Limburg

“Twee deelstaten en mini-Kamer”

De toekomst van België volgens Bart De Wever

- Yves LAMBRIX

“We moeten ervoor zorgen dat de Franstalig­en zelf worden. Door een sociaaleco­nomisch hervorming­sbeleid te voeren, willen we de communauta­ire appetijt in Franstalig België opwekken.” Dat is de richting die N-VA-voorzitter Bart De Wever met dit land uit wil, en die hij neerschrij­ft in het boek ‘Onvoltooid Vlaanderen’ dat vandaag verschijnt. De Wever wil niets weten van een nieuwe staatsherv­orming want die zal de problemen enkel vergroten. Tegelijk erkent hij dat het om een strategie gaat “op de lange termijn, met veel risico en zonder zekere uitkomst”.

demandeurs

Vlaanderen,Wallonië én Brussel bepalen en innen de middelen uit grondgebon­den bevoegdhed­en.

confederat­ie België krijgt enkel de bevoegdhed­en die de deelstaten expliciet toewijzen: defensie, veiligheid, financiën en buitenland­se zaken. Ze wordt gefinancie­rd door btw en accijnzen voor de betaling van de Europese bijdragen, intrestlas­ten, aflossing van de staatsschu­ld en solidarite­it tussen de deelstaten.

Senaat verdwijnt. De Kamer wordt afgeslankt van 150 naar 50 Kamerleden (paritair verkozen uit twee deelstaatp­arlementen).

Belgische regering telt nog maar vier ministers en twee deelstaatm­inisters.

de Belgische raad is er overleg tussen de vier ministers-presidente­n. Verder zijn er thematisch­e ministerra­den.

monarchie wordt zuiver protocolla­ir en volstrekt transparan­t. Nu totaal niet, want daarvoor is een tweederdem­eerderheid en een meerderhei­d in de twee taalgroepe­n in de Kamer nodig. Met een doorgedrev­en socio-economisch hervorming­sbeleid wil De Wever de Franstalig­en overtuigen dat ze beter af zijn zonder België, maar dat is wishfull thinking. Recent nog verzekerde PS-voorzitter Elio Di Rupo dat “de PS nooit om confederal­isme zal vragen”. Ook de ontmanteli­ng van Brussel zal op heel wat weerstand botsen. Dit werkstuk bevat niets nieuws: De Wever legt minutieus de conclusies van het ideologisc­he N-VA-congres van 2014 uit. Zijn plan lokt dan ook forse kritiek uit. “Als sociaal-economisch­e hervorming­en ten volle slagen, dan ga je de PS niet kunnen uitroken”, zegt ex-N-VA’er Hendrik Vuye (Vuye&Wouters).

“Ik vind het spijtig dat er geen evolutie in het denken is.

Dit moeten we eerder zien als publicitei­t.” Hetzelfde geluid bij politicolo­og Bart Maddens: “Het zou niet de eerste keer zijn dat de flamingant­en op het verkeerde been worden gezet door de N-VA. Het huidige beleid is niet rechts genoeg om het linkse Wallonië de omslag naar separatism­e te doen maken.”

 ?? Foto DBA ?? Volgens critici staat er niets nieuws in de toekomstvi­sie van De Wever.
Foto DBA Volgens critici staat er niets nieuws in de toekomstvi­sie van De Wever.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium