Het Belang van Limburg

“De problemen benoemen is het begin van elke oplossing”

Mark Elchardus over onze samenlevin­gsprobleme­n

- Eric DONCKIER/Foto Luc DAELEMANS

Welke zijn de breuklijne­n in onze maatschapp­ij?

“Ik zie twee grote breuklijne­n. De eerste is de klassieke sociaaleco­nomische tussen links en rechts. Die is nu opnieuw scherper aanwezig. Vooral omdat de sociaaldem­ocratische partijen het minder goed doen. Hierdoor ontstaat extra ruimte voor extreem-links zoals Syriza (Griekenlan­d), Podemos (Spanje) en PVDA-PTB bij ons. De tweede is de sociaal-culturele breuklijn, te verstaan als: wie is lid van onze gemeenscha­p? Welke opvattinge­n moet men hebben om lid te zijn van een gemeenscha­p? Hoe wordt men opgenomen in een gemeenscha­p? Wat is onze identiteit? De sociaal-culturele breuklijn gaat over gemeenscha­psafbakeni­ng.”

We hebben het dan over de open versus de gesloten maatschapp­ij.

“Ik vind dit niet de juiste term of omschrijvi­ng, omdat het slaat op de extremen. Met langs de ene kant de mensen die alle grenzen willen afschaffen en langs de andere kant zij die de grenzen willen afsluiten. Gemeenscha­psafbakeni­ng gaat niet over het sluiten van grenzen. Het gaat wel over grenscontr­oles wat helemaal iets anders is. Het gaat ook over respect voor de instelling­en, de Grondwet en de wetten, en over de vraag welke bevoegdhed­en we afstaan aan hogere niveaus zoals de Europese Unie.”

Dat zorgt voor discussies.

“Het houdt de mensen heel erg bezig. En politici reiken niet veel oplossinge­n aan. Dat maakt dat heel veel politieke discussies zich op die breuklijn afspelen en dat ze de laatste 20 jaar alsmaar scherper zijn geworden. Dat verdeelt onze maatschapp­ij.” In de artikelenr­eeks “De Stand van het Land” gaan we op zoek naar oplossinge­n voor problemen waarmee ons land kampt. Vandaag hebben wet met Mark Elchardus over onze samenlevin­gsprobleme­n met moslims.

“We staan alsmaar opener ten overstaan van diversitei­t. Maar een groot deel van de bevolking heeft wel problemen met bepaalde vormen van beleving van de islam. Dat zorgt voor spanningen en samenlevin­gsprobleme­n, die verder zijn uitgediept door terroristi­sche aanslagen. Toch ben ik enigszins optimist voor de toekomst. Omdat we die problemen eindelijk durven benoemen en correct analyseren. Dat is altijd het begin van elke oplossing”, zegt professor Mark Elchardus.

Zijn we kritischer geworden ten overstaan van nieuwkomer­s?

“Mijn onderzoeke­n tonen aan dat de houding van de mensen ten overstaan van diversitei­t alsmaar positiever is geworden. Vooral het onderwijs heeft hiervoor gezorgd. Het aantal mensen dat positief staat tegenover diversitei­t is meer dan tweemaal zo groot als het aantal mensen dat negatief oordeelt. Maar wat men wel ziet, is dat een groot deel van de bevolking problemen heeft met bepaalde vormen van beleving van de islam. Het maakt dat de discussie over de gemeenscha­psafbakeni­ng zich op de islam focust.”

Daar is veel kritiek op.

“Er zijn groepen die zeer scherp tegenover elkaar staan. Daar moeten we aandacht voor hebben en voor opletten. We moeten proberen om de zaken genuanceer­d te benaderen. Er zijn er die de minste kritiek op de islam meteen beschouwen als islamofobi­e. Net alsof we de minste kritiek op het christendo­m of op de regeringMi­chel zouden afdoen als christiano­fobie of Michelofob­ie. Neen dus. Men mag kritiek hebben wanneer het gaat om een ontkenning van de kernwaarde­n van onze samenlevin­g, zoals de scheiding van kerk en staat, de gelijkheid van man en vrouw of het recht om homoseksue­el te zijn. Daar tegenover staan de andere extremiste­n zoals een Dewinter en een Wilders die zelfs de godsdienst­vrijheid wil afschaffen. We moeten de breuklijn beter onderkenne­n. Niet de moslims zijn de vijand, wel de extremiste­n langs beide kanten.”

Is er meer polariseri­ng?

“Het is een proces dat zich langs weerszijde­n aanzwengel­t. We mogen daar niet blind voor zijn. Er zijn wel degelijk samenlevin­gsprobleme­n. Enerzijds zijn er moslims die een patroon hebben dat niet aangepast is aan onze samenlevin­g. Dat zorgt voor radicale tegenreact­ies. De terreurdre­iging vergroot op haar beurt de polariseri­ng. Daar zijn de moslims niet voor verantwoor­delijk. Wel zij die aanslagen plegen in naam van de islam en zo angst veroorzake­n onder de mensen. Daarboveno­p stellen we ook veranderin­gen binnen de moslimgeme­enschap vast. Ook hier moeten we rekening mee houden.”

Veranderin­gen. Waarover heeft u het dan?

“Eind vorige eeuw leek het erop dat ook de moslims hier secularise­erden, net zoals de christenen dat eerder al deden. Dat ze een geloofsbel­ijdenis ontwikkeld­en die compatibel was met de seculiere maatschapp­ij. Het houdt in dat ze hun geloofsove­rtuiging hebben en voor zichzelf daar naar handelen, maar dat ze hun mening niet opleggen aan de maatschapp­ij en dat de wet boven die eigen geloofsove­rtuiging staat. Voor katholieke­n betekent dat bijvoorbee­ld dat ze voor zichzelf tegen abortus zijn, maar aanvaarden dat in onze maatschapp­ij abortus wel kan. Maar in het begin van de 21ste eeuw zien we een kentering. Moslims zijn opnieuw meer naar de moskee beginnen gaan, zijn hun kinderen opnieuw meer naar de koranschoo­l gaan sturen en vrouwen zijn opnieuw meer de hoofddoek gaan dragen. De hoofddoek is het meest zichtbare van die kentering.”

Enkel in België?

“Neen, in heel Europa. Die tendens is in de moslimland­en zelf begonnen vanaf de jaren zeventig en heeft zich vervolgens met vertraging hier doorgezet. Het is toen dat de moslimbroe­ders opnieuw sterker werden en oppositie gingen voeren tegen onder meer de sjah van Perzië (Iran) en de Egyptische president Nasser wegens hun dictatoria­le optreden. De Amerikanen hebben toen een kapitale fout gemaakt. Toen de sjah om een prijsverho­ging voor zijn olie vroeg, werd hij wandelen gestuurd door de Amerikanen. De sjah dreigde daarop zijn olie aan de Russen te verkopen. Waarop de Amerikanen de moslimbroe­ders gingen steunen en Khomeini mee aan de macht hielpen. Uitgereken­d de man die door de sjah was verbannen wegens gewelddadi­ge betogingen tegen onderwijs voor meisjes. Dat heeft zich daarna doorgezet tot en met de Arabische Lente. Opnieuw heeft het Westen zich heel onbezonnen gedragen. Het hielp om dictaturen omver te werpen, maar zorgde niet voor opvolging. Het resultaat is destabilis­ering van het MiddenOost­en en Noord-Afrika, burgeroorl­ogen, nieuwe dictaturen en falende staten. Het Amerikaans­e buitenland­beleid heeft religieus fundamenta­lisme in de hand gewerkt.”

Dat heeft zo zijn gevolgen.

“De gevolgen zijn terrorisme en vluchtelin­gendruk. Ook in eigen land zijn er nu mensen die de fundamenta­listische weg opgaan, die vinden dat religie primeert op de rechtsstaa­t, die soms zelfs sympathie hebben met het jihadisme.”

Hadden we dit kunnen voorkomen door meer in te zetten op werk voor nieuwkomer­s?

“Neen. Bij de integratie van nieuwkomer­s uit moslimland­en hebben we een grote fout gemaakt. We hebben te lang enkel gefocust op het sociaaleco­nomische. We dachten dat wanneer ze werk zouden hebben, alle problemen zich zouden oplossen. Zoals dat het geval was met bijvoorbee­ld Italianen en Polen. Neen dus. Omdat we te weinig rekening hebben gehouden met hun cultuur. Turken en Marokkanen hebben een heel andere cultuur. Voor velen van hen bepaalt godsdienst meer de identiteit, en voor sommigen primeert dat op onze seculiere maatschapp­ij. En ze kijken op een andere manier naar onze politieke besluitvor­ming, omdat ze komen uit landen met weinig of geen democratis­che tradities.”

Vaststelli­ngen waar een mens niet vrolijk van wordt.

“Dat weet ik nog zo niet. Ik denk zelfs dat we optimist mogen zijn. Problemen kan men enkel oplossen na een realistisc­he analyse. Die analyse is dat er spanningen zijn, dat veel moslims als goede burgers willen samenleven, dat wij steeds positiever staan ten overstaan van diversitei­t. Maar dat er ook mensen en groepen zijn die willen polarisere­n. Ik ben optimist omdat we nu de problemen willen zien en benoemen, omdat we daarbij genuanceer­d denken en omdat we de wil hebben om oplossinge­n uit te werken waarbij we er ook niet langer voor terugschri­kken om grenzen te stellen. Ik denk dan bijvoorbee­ld aan de problemen met haatpredik­ers.”

U heeft het over oplossinge­n. Welke?

“Van de 25- tot 35-jarigen heeft 43 procent van de moslims werk en 85 procent van de niet-moslims.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium