Het Belang van Limburg

HARDSTE CONFRONTAT­IE OOIT?

VANAVOND LAATSTE DEBAT TUSSEN LE PEN EN MACRON

- Marc VAN DE WEYER

Vandaag wordt het een verscheure­nde keuze voor veel Fransen. Nog niet die tussen Le Pen of Macron, die is voor zondag. Maar de keuze voor het finale debat met de twee kandidaten of voor de match Monaco-Juventus. Afgaand op de recente toon van de campagne kan het er in de tv-studio qua tackles harder aan toe gaan dan in het stadion. Het grote debat van de tweede ronde begint vanavond om 21 uur op de publieke (France 2) en commerciël­e (TF1) televisie. De formule is inmiddels een absolute must en een onmisbare traditie van de Franse presidents­verkiezing­en. De voorbije aflevering­en leverden onvergetel­ijke cameo’s uit de Franse politieke geschieden­is op. Denken we maar aan de magistrale confrontat­ie tussen president Mitterrand en zijn premier Chirac in 1988. Chirac wijst Mitterrand (die hem net een cohabitati­e lang gekoeionee­rd heeft) op het feit dat ze als gelijke kandidaten tegenover elkaar zitten, niet als president en (ondergesch­ikte) premier. “U hebt volkomen gelijk, meneer de eerste minister”, antwoordt Mitterrand op zijn meest hautaine toon. Niet veel later wint hij zijn tweede mandaat.

“Slaaf”

Vanavond zal de confrontat­ie waarschijn­lijk op een grovere manier gebeuren. De regels liggen vast, na afspraak tussen de twee kampen. Bij loting is afgesproke­n dat Le Pen het eerst aan het woord komt en Macron het laatste zegje mag doen. Ook geloot: Macron is rechts in beeld, Le Pen links. Dat is gezien de recente toon van haar campagne niet zo raar. Die campagneto­on was tijdens haar meeting in Villepinte ongemeen aanvallend. Gisteren antwoordde Macron op het telkens weer herhaalde verwijt dat hij de kandidaat van de financiële wereld, de banken, de rijke elite is: “Als ik een knecht van de banken was, zou ik er nog voor werken. Als ik een knecht van de banken was, zou ik als minister geen wet gemaakt hebben die hun monopolies heeft gebroken. ”

Het verwijt dat hij ‘slaaf van de banken’ is, heeft een bijna klassiek antisemiti­sche bijklank. Zeker wanneer het gericht is aan een voormalige topmedewer­ker van de Rothschild­bank die voor de goede orde ook nog eens als volksvijan­d wordt neergezet. Tot nader order wijzen de peilingen er niet op dat de agressieve toon Marine Le Pen dichter bij de overwinnin­g brengt. In de peilingen van gisteren ligt Macron met een score van 60 of 59 procent nog altijd ruim voor, al werd de voorsprong sinds de dag van de eerste ronde iets kleiner.

Arrogantie

Gisteren bereidden de twee kandidaten zich in alle rust voor op de confrontat­ie van vanavond. Waar moeten ze op letten? Voor allebei is dat op de eerste plaats hun toon. Macron maakte de zondag van de eerste ronde de fout toen al een soort overwinnin­gsspeech te houden, terwijl de beslissend­e strijd nog moest beginnen. Dat hij achteraf in select gezelschap ging vieren in de chique Parijse brasserie La Rotonde, maakt de perceptie van arrogantie alleen erger. Die indruk zal hij vanavond te allen prijzen moeten vermijden. Voor Le Pen geldt dat ze de kroon op het werk van de dediabolis­ering moet zetten, door zich definitief los te maken van de perceptie dat ze de aanvoerste­r van extreemrec­hts is. Ze wil de “kandidaat van het volk” zijn, de vaderlands­lievende politica die zich opwerpt als enige beschermst­er van de kleine man tegen de harteloze globaliste­n. Bij dat beeld passen bijvoorbee­ld geen aanvallen op de euro meer, waarmee ze bejaarde spaarders erg bang maakt. En evenmin schaamtelo­os plagiaat - zoals in haar toespraak van maandag. Hele paragrafen ervan waren gepikt uit een recente speech van verslagen rivaal François Fillon. “Een knipoog”, noemde een medewerker het flagrante copy-pasten gisteren.

 ??  ?? Emmanuel Macron De presentato­ren zitten al klaar in de studio, nu de kandidaten nog.
Emmanuel Macron De presentato­ren zitten al klaar in de studio, nu de kandidaten nog.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Marine Le Pen
FOTO PHOTO NEWS Marine Le Pen
 ?? FOTO PHOTO NEWS
FOTO EPA ??
FOTO PHOTO NEWS FOTO EPA
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium