Het Belang van Limburg

Louis Aliot, de man achter Marine

-

Ze zijn maar zelden samen in het publiek te zien. In tegenstell­ing tot het ook in de campagne onafscheid­elijke echtpaar Macron. Louis Aliot, de partner van Marine Le Pen, is gesteld op zijn onafhankel­ijkheid - en houdt niet van de Parijse politiek. Ze vormen een paar sinds 2009, maar ze zijn niet getrouwd en hebben geen samenlevin­gscontract. Ze leren elkaar tien jaar eerder kennen, hij dertig, zij een jaar ouder. De jonge advocaat Louis Aliot werkt op het kabinet van haar vader. Marine, ook advocaat, leidt de juridische dienst van de partij.

Hij komt uit de Ariège, het arme departemen­t aan de voet van de Pyreneeën, met aan moederskan­t Frans-Algerijnse wortels, zijn nationalis­me is mede daardoor bepaald. Al heel jong is hij actief in de jeugdwerki­ng van de extreemrec­htse partij. Zijn ijver brengt hem eind jaren negentig in de ‘inner circle’ van Le Pen. In 2001 vertrouwt die hem hem de leiding van zijn pre presidenti­ële campagne toe toe. Die voert verrassend naa naar de tweede ronde. Van Van dan af is de stille Aliot ot e een machtsfact­or in het het FN. Kabinetsch­ef van van Jean-Marie, parlementa­ir me medewerker van van Europarlem­entslid Ma Marine vanaf 2004, sec secretaris-generaal van van het Front vanaf 200 2005.

Ma Marine is inmiddels, in in 2 2000, gescheiden van van haar eerste man me met wie ze drie kinderen dere heeft - en hertrouwd met haar tweede man. Ze zijn eerst politieke bondgenote­n: ijverend voor de dediabolis­ering van het Front, tegen de ‘macho’s’ die geen vrouw als opvolger dulden, aldus Aliot in een recent interview. Het koppel is ‘publiek’ sinds 2010. Ze hebben een huis bij Perpignan, waar zij de weekends en de vakanties doorbrengt, met haar en zijn kinderen uit eerdere huwelijken. Aliot - hij praat met het sonore accent van zijn streek - kan niet zonder rugby, de sport van de echte mannen uit het zuiden. Hij heeft een hekel aan de Parijse politieke stolp, klinkt het. Dat past bij de antisystee­m- en anti-elitaire toon van de huidige campagne - die hij mee aanvoert als directeur operaties.

In tegenstell­ing tot mevrouw Macron, blijft Aliot in de coulissen. Eén keer breekt het paar met die discretie. Als in 2014 geruchten lopen over een breuk, posten ze op Twitter een foto van een innige omhelzing, ergens in een tuincentru­m. Ontkenning van het fake news.

 ?? Foto TWITTER ?? treedt, om geruchten devoorgron­d dat Aliot op Deenigekee­r te ontkennen. overeenbre­uk
Foto TWITTER treedt, om geruchten devoorgron­d dat Aliot op Deenigekee­r te ontkennen. overeenbre­uk
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium