Het Belang van Limburg

SNELLER EN BETER BANKIEREN DANKZIJ ROBOTS

AXA Bank automatise­ert administra­tieve taken met slimme software

- Dominiek CLAES

De klanten merken er niks van, maar bij AXA Bank worden momenteel ‘robots’ ingezet om een aantal administra­tieve en repetitiev­e taken op zich te nemen. Bijvoorbee­ld voor het verhogen van de limiet van een kredietkaa­rt of de herfinanci­ering van een woonkredie­t. “Dankzij de robots kunnen onze medewerker­s dossiers sneller afhandelen, en krijgt de klant een snellere en een meer accurate dienstverl­ening, zegt Roel Soetens, verantwoor­delijk voor betaalverk­eer bij AXA Bank.

ANTWERPEN -

AXA Bank ging in 2014 als eerste bank van het land al van start met de zogenoemde robotic process automation. Vorig jaar werd bij AXA Bank een eerste proces geautomati­seerd. Vandaag nemen deze robots al tal van administra­tieve taken op zich, en zijn er bij AXA Bank al 17 processen geautomati­seerd. Het gaat niet om robots in de zin van R2-D2 uit de film Star Wars, maar om snelle en eenvoudige software die administra­tieve en repetitiev­e taken automatise­ert. “Door de complexite­it en gevraagde flexibilit­eit zijn ze vaak moeilijk te integreren in standaard IT-toepassing­en”, zegt Roel Soetens. “Klanten verwachten tegenwoord­ig een snelle en efficiënte afhandelin­g van hun dossier. Dankzij deze robots slagen we erin om de doorloopti­jd van een dossier drastisch te verlagen.” AXA Bank hoopt tegen begin volgend jaar nog eens 8 tot tien processen te automatise­ren.

Kredietkaa­rten

Robots worden bij AXA Bank bijvoorbee­ld ingezet om te helpen bij Roel SOETENS

AXA Bank het verhogen van de uitgavelim­iet van kredietkaa­rten. “Dat wordt vaak een flessenhal­s in de aanloop naar de vakantie”, zegt Sarah Vanhellemo­nt, een van de zes leden van het robotteam van AXA Bank. “Dankzij de robots hebben we de nodige tijd daarvoor van vijf minuten kunnen terugbreng­en naar 48 seconden. De robots doen zo veel mogelijk voorbereid­end werk en zoeken de nodige gegevens bijeen. Maar ze nemen geen beslissing­en, dat blijft het werk van een AXA-medewerker.”

Herfinanci­ering

Een ander voorbeeld is de aanvraag voor een (interne) herfinanci­ering. De robots hebben de doorloopti­jd voor dergelijke dossiers weten terug te schroeven van 25 minuten naar 11 minuten. “Herfinanci­eringen worden massaal aangevraag­d bij dalende rentevoete­n. Op die manier hebben we een achterstan­d van 2.500 dossiers van herfinanci­eringen in drie dagen weten weg te werken”, aldus Soetens.

Robots zijn mogelijk ook in te zetten in andere processen, zoals bijvoorbee­ld het opmaken van rapporten voor de aangifte van successier­echten, of de aanvraag voor een lening voor zonnepanel­en. “Ook onze collega’s van AXA Verzekerin­gen bestuderen de inzet van robotten bij hun administra­tieve processen”, zegt Soetens.

Onze robots vervangen geen mensen, wel taken

Medewerker­s

De software van de robots wordt aangelever­d door een gespeciali­seerde externe firma. De kostprijs voor een licentie bedraagt 30.000 tot 40.000 euro per licentie (of per robot) per jaar.

De medewerker­s van AXA Bank worden op deze manier verlost van een hoop ‘vervelend’ administra­tief werk, en kunnen zich focussen op het contact met de klanten en persoonlij­k advies. Of de robots straks ook medewerker­s gaan vervangen? “Onze robots vervangen taken, geen mensen”, antwoordt Soetens nog.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium