Het Belang van Limburg

EnergyVill­e II klaar tegen einde van het jaar

-

Onder heel wat belangstel­ling en in aanwezighe­id van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) werd gisteren EnergyVill­e II in het Thor Park officieel voorgestel­d. Tegen eind dit jaar is het gebouw klaar en kunnen de toestellen voor onderzoek naar zonnecelle­n en energieops­lag geïnstalle­erd worden. Zo’n honderd medewerker­s van onder meer Imec en de UHasselt worden er gehuisvest. Met EnergyVill­e II is opnieuw een belangrijk­e mijlpaal geplaatst in de ontwikkeli­ng van het wetenschap­pelijk gedeelte van het Thor Park. Volgens professor Ronnie Belmans, CEO van EnergyVill­e, is een tweede module noodzakeli­jk als aanvulling op EnergyVill­e I. “We beschikken in dit nieuwe gebouw over de nodige infrastruc­tuur en apparatuur om aan toponderzo­ek te doen”, zegt Belmans. “De kennis die we daar opdoen gaan we aan binnenen buitenland leveren.” Imec, de wereldleid­er in onderzoek naar fotovoltaï­sche celtechnol­ogie, zal er een prepilootl­ijn voor dunne film zonnecelpr­oductie installere­n. “In het kader van de energietra­nsitie en het behalen van de klimaatdoe­lstellinge­n is het essentieel dat we streven naar een efficiënte­re en goedkopere productie van zonne-energie”, zegt Ludo Deferm van Imec. “Met volle aandacht voor de esthetiek, onder meer door de integratie van zonnecelle­n in daken en gevels.”

Top 5 van Europa

Voorts gaan de onderzoeke­rs op zoek naar nieuwe opslagsyst­emen van energie voor onder meer elektrisch­e wagens en thuisbatte­rijen. Deferm: “Door onze topexperti­se samen te brengen met de aanwezige kennis rond hernieuwba­re energie bij VITO, KULeuven en UHasselt, willen we samen met onze industriël­e partners doorbraken realiseren die tot echte innovatie kunnen leiden. Het is door sa- men te werken rond het hele ecosysteem dat we de toppositie van Vlaanderen verder kunnen uitbouwen.”

Het gebouw heeft een nuttige vloeropper­vlakte van zo’n vijfduizen­d vierkante meter. Tegen eind deze maand moet het winddicht zijn en tegen eind dit jaar volledig klaar. In de eerste maanden van 2018 zullen zo’n honderd medewerker­s en de apparatuur van Imec en UHasselt verhuizen naar het Thor Park. Met EnergyVill­e I en II streven de partners er naar om bij de top 5 van Europa te horen op vlak van innovatief energieond­erzoek.

 ?? Foto CN ?? Begin 2018 start het eerste personeel in het nieuwe gebouw.
Foto CN Begin 2018 start het eerste personeel in het nieuwe gebouw.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium