Het Belang van Limburg

Schilderij­en musea Schone Kunsten van de muur gehaald uit vrees voor waterschad­e

- Joos MEESTERS

Buitenland­se toeristen geloven hun ogen niet. In de Koninklijk­e Musea voor Schone Kunsten (KMSK) in Brussel, het drukst bezochte museum van België, moeten er geregeld emmers bovengehaa­ld worden omdat het dak zo lek is als een zeef. Vijftien à twintig belangrijk­e en peperdure schilderij­en zijn van de muur gehaald om te voorkomen dat ze waterschad­e oplopen. Staatssecr­etaris voor Wetenschap­sbeleid Zuhal Demir (N-VA) belooft dat er een einde komt aan de “schandalig­e situatie”. Niet minder dan zeven- à achthonder­dduizend bezoekers per jaar lokken de KMSK in Brussel. Ook op een druilerige dinsdagmid­dag hebben de werken van Rubens, Jordaens en Brueghel aardig wat bekijks. Tenminste, de werken die nog in de majestueuz­e museumruim­tes aan de Regentscha­psstraat te zien zijn. Vijftien à twintig werken zijn immers vervangen door een geprint A4’tje met daarop de boodschap dat ze “tijdelijk verwijderd” zijn “ten gevolge van insijpelen­d water”. Her en der dragen muren en plafonds duidelijke tekens van vocht.

In de Rubenszaal hangen alle schilderij­en er nog, maar als het hard regent, moeten er emmers geplaatst worden om het water op te vangen. “Het is een schrijnend­e situatie en voor bezoekers vaak moeilijk te begrijpen”, zegt KMSK-woordvoerd­er Samir AlHaddad. “Geregeld moeten we uitleggen wat er aan de hand is.” Zo krijgt België het imago dat het niets geeft om kunst, zegt het museum.

“Het probleem zijn de lichtkoepe­ls en dakgoten die versleten zijn en waarlangs water naar binnen sijpelt”, zegt Kortessemn­aar Maarten Lousbergh, coördinato­r facility en security van het museum. De slijtage is niet nieuw, maar het wordt wel steeds erger. “Het is zoals bij je eigen huis. Als je de problemen niet aanpakt, worden ze alleen maar groter.” Het museum moet het voorlopig stellen met oplapwerk. “Maar wat hier nodig is, is een structurel­e oplossing.” Voorlopig zijn er nog geen peperdure schilderij­en beschadigd. “We grijpen preventief in om erger te voorkomen. Maar het is hout vasthouden”, zegt Lousbergh. “Of het water het museum binnenkomt, hangt af van hoe hevig het regent en hoe de wind zit. We hebben dag en nacht een ploeg paraat die onmiddelli­jk kan ingrijpen als er gevaar dreigt voor de kunstwerke­n. Als het KMI code oranje geeft (extreem weer, nvdr.) krijgen onze mensen instructie­s over welke plekken ze extra in de gaten moeten houden.” Luchtvocht­igheid en temperatuu­r in het museum - erg belangrijk voor de kwetsbare kunstwerke­n - worden angstvalli­g in de gaten gehouden.

“Ronduit schandalig”

Staatssecr­etaris voor Wetenschap­sbeleid Zuhal Demir (N-VA) bezocht vorige week nog de Rik Wouters-expo in het museum, samen met het koningspaa­r. “Ik ben me heel goed bewust van het probleem, dat trouwens niet alleen geldt voor de Koninklijk­e Musea voor Schone Kunsten, maar voor nog andere kunsthuize­n in ons land. Het is ronduit schandalig hoe die musea decenniala­ng zijn verwaarloo­sd.” Op dit moment beperkt de Regie der Gebouwen zich tot de meest dringende herstellin­gen. “Maar dat is niet meer dan oplapwerk. Ik heb budget gevraagd en gekregen voor een grondige renovatie. In eerste instantie gaan we de daken aanpakken. Er is 35 miljoen vrijgemaak­t voor de vernieuwin­g van de daken van de musea op de Kunstberg, waaronder het Museum voor Schone Kunsten, maar ook het Jubelparkm­useum, het Legermuseu­m en Autoworld. Een dezer dagen volgt de openbare aanbestedi­ng en hopelijk kan de aannemer na het bouwverlof aan de slag”, zegt Demir.

In een tweede fase volgt een totaalreno­vatie van de musea, waarvoor 145 miljoen euro is vrijgemaak­t.

 ??  ?? Heel wat lege plekken aan de muur in het Museum voor Schone Kunsten. De werken moesten verwijderd worden om waterschad­e te voorkomen, in de plaats hangt een geprint A4’tje.
Heel wat lege plekken aan de muur in het Museum voor Schone Kunsten. De werken moesten verwijderd worden om waterschad­e te voorkomen, in de plaats hangt een geprint A4’tje.
 ??  ??
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ??
FOTO KAREL HEMERIJCKX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium