Het Belang van Limburg

“Balvast worden zoals Julien”

Alexis De Sart (20) wil volgend seizoen helemaal doorbreken

- Lars AUSSEMS/Gunter SCHOOFS

Op de Freethiel kreeg Alexis De Sart (20) een nieuwe speelkans van Ivan Leko. Een tweede basisstek. De jonge Luikenaar toonde duidelijk meer lef dan in Mechelen en had zelfs een aandeel in de enige goal van de wedstrijd. “Maar ik moet nog veel balvaster worden. Zoals mijn broer Julien”, zegt De Sart. STVV-jonkie Alexis De Sart, de twee jaar jongere broer van Julien en zoon van voormalig sportief directeur van Standard Jean-François, pakte afgelopen weekend op Waasland-Beveren zijn tweede basisstek van het seizoen. De 20-jarige middenveld­er, afkomstig uit Borgworm, speelde met vertrouwen, lef en druk naar voren. Zoals coach Leko gevraagd had. “Het tempo lag een stuk lager dan in Mechelen.

Het kon dus”, zegt Alexis. “Eén van mijn grootste kwaliteite­n is druk zetten op de middenveld­ers van de tegenstand­er. Zo breng ik de as van de andere ploeg aan het wankelen.”

Broer en zoon van

Alexis De Sart draagt ‘een zware naam’ mee in het voetbal. Timmeren aan je eigen voetbalcar­rière als broer en zoon van, het is niet altijd eenvoudig. “Dat is inderdaad niet gemakkelij­k, al heb ik nu geleerd met dat etiket te leven. Het is aan mij om te laten zien dat ik die familienaa­m niet nodig heb om te presteren. Wat niet wil zeggen dat het contact met broer Julien en papa JeanFranço­is er minder sterk op geworden is. “Met Julien (die in Derby County speelt, nvdr.) heb ik nog bijna dagelijks contact. En ook mijn papa komt regelmatig kijken en heeft na de wedstrijd zijn analyse en tips klaar. Zo lijd ik soms te gemakkelij­k balverlies volgens hem, maar zet ik wel goed druk. Welke kwaliteit ik wel van Julien zou willen overnemen? Hij is veel balvaster dan ik. Daar kijk ik naar op.” Als de jongste De Sart daar nog aan werkt, kan hij zeker van waarde worden op Stayen. Hij is mààr 20 jaar en is bezig aan zijn tweede seizoen bij de Kanaries. “Of het derde seizoen bij STVV het seizoen van de doorbraak wordt? Ik hoop het. Op dit moment geniet ik van alle speelkanse­n die ik krijg en pik ik zo veel mogelijk dingen op. Volgend jaar moet ik ambitieuze­r durven zijn en helemaal proberen door te breken. Ik zal feller knokken voor een stek in de ploeg, ook al is de concurrent­ie groot.”

Met Julien heb ik nog bijna dagelijks contact. En ook mijn papa komt regelmatig kijken en heeft na de wedstrijd zijn analyse en tips klaar

Alexis DE SART Schrijvers: achillespe­es - Siebe Schrijvers ondervindt hinder van de achillespe­es en kreeg gisteren uit voorzorg rust voorgeschr­even. Ook Buffel en Heynen kampen met lichte overbelast­ingsversch­ijnselen en kregen een aangepast programma. Brabec, die de match tegen Kortrijk miste met een licht kuitletsel, heeft de groepstrai­ning nog niet hervat. Sabak: Zwitserlan­d - Paolo Sabak vertoeft met de nationale ploeg U18 in Zwitserlan­d, waar België vandaag (18 uur) een oefenwedst­rijd afwerkt. Ook de Limburgers Emmers en Vanheusden (Inter) zijn van de partij. Finale beloften: 15 uur - In tegenstell­ing tot wat de website van de KBVB meldt, wordt Genk-Anderlecht, de finale van de beker der beloften, op zaterdag 13 mei in de namiddag (aftrap 15 uur) afgewerkt.

 ?? FOTO BELGA ?? Alexis De Sart (r) stond tegen Waasland-Beveren voor de tweede keer in de basis.
FOTO BELGA Alexis De Sart (r) stond tegen Waasland-Beveren voor de tweede keer in de basis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium