Het Belang van Limburg

Mark Selby, koning Hendry II

-

“Hij is gewoon van graniet!” Verliezend finalist John Higgins bedoelde het als een compliment, veel nauwkeurig­er kan je de nieuwe wereldkamp­ioen snooker ook moeilijk typeren. Mark Selby (33) pakt zijn derde titel in vier jaar (18-15), de tweede op rij. Hij is niet zomaar al 814 dagen de nummer 1 van de wereld. Van 4-10 naar 16-12: Mark Selby zorgde tegen John Higgins voor één van de strafste inhaalrace­s in de geschieden­is van het WK snooker. Heel even leek Higgins nog tegen te pruttelen (16-15) maar even na middernach­t mocht Selby bij 18-15 zijn derde titel en cheque van bijna 450.000 euro op zak steken. Dochtertje Sofia Maria (2,5 jaar) mocht extra laat opblijven voor het traditione­le kiekje met papa en mama Vicky Layton, zelf een voormalig poolspeels­ter.

“Ik heb even in mijn arm moeten knijpen”, zei Selby na afloop. “Bij 4-10 heb ik mezelf verplicht om het onderste uit de kan te halen, opdat ik mezelf achteraf niks te verwijten zou hebben.”

“Hij is veruit de nummer 1 van het moment”, loofde Ronnie O’Sullivan. “Niet alleen als hij top is en zwaarder scoort dan wie ook. Zelfs op de momenten dat hij niet zijn beste niveau haalt, is het verschrikk­elijk moeilijk om tegen Selby te winnen. Daar ligt zijn grootste kracht.”

Daarom wordt steeds vaker de vergelijki­ng gemaakt met Stephen Hendry. Efficiënti­e boven spektakel, nooit ‘The People’s Favorite’ maar wel de meest succesvoll­e speler allertijde­n. “Zijn record van zeven wereldtite­ls moet een uitdaging worden”, aldus John Higgins. “Deze derde wereldtite­l wordt zeker niet Selby’s laatste. Ronnie O’Sullivan en ik zijn 41 jaar. Wij zijn nog goeie spelers, maar de tijd speelt in ons nadeel. Zijn grootste uitdagers worden de volgende jaren Ding, Trump en Robertson. Ze zullen straf uit de hoek moeten komen om Selby van zijn troon te stoten.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium