Het Belang van Limburg

“Geen verwaarloz­ing, maar mishandeli­ng”

Truiense boer nog maar eens voor rechtbank wegens dierenverw­aarlozing

- Geert HOUBEN

Een 63-jarige Truienaar is dinsdag weer voor de correction­ele rechtbank in Hasselt moeten verschijne­n voor dierenverw­aarlozing. De zestiger houdt een trieste reputatie hoog, want hij verscheen al meermaals voor de rechter. Dinsdag ging het om de verwaarloz­ing van drie pony’s en drie ezels. Het openbaar ministerie wil hem verbieden om gedurende drie jaar dieren te houden. “Geef hem een fatsoenlij­ke pony en een half jaar later is die verwaarloo­sd.” De feiten waarvoor W.V. nu moest verschijne­n, dateren van november 2014. Het Vogel- en Zoogdieren­opvangcent­rum van Heusden-Zolder kwam toen ter plaatse om de dieren op te halen. “Een van de pony’s stond in een kille varkenssta­l waar geen enkel lichtstraa­ltje binnen scheen”, zegt Rudi Oyen van het opvangcent­rum. “Het dier was erg gestressee­rd en had moeite om te lopen door verwaarloo­sde hoeven. De andere dieren hebben wij van een zogenaamde weide gehaald. De drassige beemd was een grote modderpoel waardoor de hoeven van één ezel helemaal vergroeid waren. De weide lag bezaaid met brokstukke­n van oude wagens en oud ijzer. Het was duidelijk te zien dat de dieren door gebrek aan verzorging ontsteking­en op hun spieren hadden.”

“Het zijn erbarmelij­k toestanden daar, want wij zijn er al meermaals geweest. Dierenmish­andeling als gevolg van verwaarloz­ing. Geef die man een fatsoenlij­ke pony en een half jaar later is het dier om zeep.”

Recidivist

De Truienaar is niet aan zijn proefstuk toe. In 2005 werden bij hem 112 verwaarloo­sde dieren in beslag genomen. Na een procedures­lag met de toenmalige burgemeest­er Ludwig Vandenhove mocht hij enkele kleine huisdieren terughalen. Toen raakte ook bekend dat de man een aantal jaren voordien in Orsmaal ook al voor dezelfde feiten door FOD Volksgezon­dheid veroordeel­d was. In 2007 werden 17 graatmager­e en verwaarloo­sde schapen, een geit en een pony bij hem weggehaald. In 2008, 2009 en 2013 kreeg hij voor dezelfde feiten telkens Volksgezon­dheid over de vloer. Telkens werden er dieren meegenomen. “Het is onbegrijpe­lijk dat deze man nog dieren mag houden”, aldus huidige gedeputeer­de voor Dierenwelz­ijn Ludwig Vandenhove (sp.a).

De landbouwer gaf toe dat hij afval liet rondslinge­ren op zijn percelen. Hij betwistte wel de dierenverw­aarlozing. “Ik ben niet de eigenaar van deze dieren.” De procureur vorderde een boete van 30.000 euro, waarvan de helft effectief, en het verbod om gedurende drie jaar dieren te houden. In afwachting van een buurtonder­zoek over de huidige praktijken van de man, krijgt het proces een vervolg op 3 oktober.

 ?? FOTO JCR ?? De dieren leefden in Sint-Truiden in erbarmelij­ke toestanden.
FOTO JCR De dieren leefden in Sint-Truiden in erbarmelij­ke toestanden.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium