Het Belang van Limburg

“Efficiënte­r parkeren en kleine ring ontlasten”

Hasselt krijgt dit jaar nog langverwac­hte parkeergel­eiding

- Dirk JACOBS

Nog dit najaar komen er 34 elektronis­che parkeer- en routeborde­n in Hasselt. Die moeten het zoekverkee­r naar vrije parkeerpla­atsen en juiste bestemming­en loodsen zonder dat ze onnodig over de Groene Boulevard passeren. Het systeem moet werken tegen eind dit jaar en kost 2,2 miljoen euro in aankoop en nog eens 1,2 voor het onderhouds­contract tot 2027. “Een enorme som, maar omdat we de verkeersbe­wegingen meteen - in realtime - kunnen analyseren en gebruiken, zal de winst voor de mensen snel blijken”, zegt schepen Habib El Ouakili. Het heeft jaren geduurd maar nog voor het einde van dit jaar krijgt Hasselt eindelijk een verkeersma­nagementsy­steem. “Dat moet de stad vlotter bereikbaar maken, de mensen vlugger naar de juiste plek loodsen en ze naar een parkeergar­age in de buurt van hun bestemming wijzen, waarvan ze zeker zijn dat er daar nog vrije plaatsen zijn”, legt schepen El Ouakili uit. “Vandaag is de Groene Boulevard de draaischij­f van het verkeer in Hasselt. Iedereen die van de ene kant van de stad naar het andere uiteinde moet, rijdt over de kleine ring. Dat verkeer willen we voortaan over de Singel sturen. Het nieuwe systeem zal ons daarbij helpen: het stuurt mensen immers langs de snelste weg, niet meer langs de kortste.”

Verkeer sturen

Hiervoor komen er 34 elektronis­che parkeer- en routeborde­n op de invalswege­n, langs de Singel en op een aantal strategisc­he plaatsen binnen de grote ring. Op 26 van die borden (3,2 meter breed en 2 meter hoog) zijn variabele boodschapp­en mogelijk en kan, naast het aantal vrije parkeerpla­atsen, ook melding gemaakt worden van werken, files, ongevallen en dergelijke. “Dit systeem Habib EL OUAKILI

Schepen is eigenlijk een dynamisch circulatie­plan. Door mensen te laten weten waar er een file is, waar er werken zijn, waar het druk is,... kunnen we het verkeer in de stad beter sturen”, legt Philip Taillieu uit, CEO van Be-Mobile dat samen met Engie Fabricom de Hasseltse installati­e plaatst en onderhoudt. “We hebben ervaring opgedaan in Antwerpen, Oostende, Kortrijk en rondom de luchthaven in Brussel. Dankzij gegevens die wij doorkrijge­n van gps-systemen, Coyote, track-and-trace... weten wij hoeveel auto’s er in de stad zijn en waar het op dat moment druk is. We hebben daarvoor afspraken met een 150-tal bedrijven die hun gegevens anoniem doorgeven.”

Parkings

“Ontwikkela­ars van parkeerapp­s kunnen die gegevens ook krijgen, maar zelf gaan we geen apps maken”, legt schepen El Ouakili uit. “Wel gaan we alle parkings in de stad uitrusten met indicatiev­e tellussen die de in- en uitrijdend­e wagens registrere­n en zo de vrije plaatsen kennen. Parkings die niet meteen een in- en uitrit hebben, zoals die onder de Truierbrug, voorzien we van een sensor op elke parkeerpla­ats. De stad delen we ook op in vier delen: Dusart, Jessa, Blauwe Boulevard en Station. Binnen elk deel stippelen we een parkeerrou­te uit die alle parkeerter­reinen binnen die zone aanduidt vanaf de Singel. Ook de uitbaters van de private parkings stappen mee in dit systeem.”

Eind juni start de opdracht voor de uitbouw en de plaatsing, die 175 kalenderda­gen telt en dus voor eindejaar moet klaar zijn. Nadien blijven de plaatsers nog 10 jaar verantwoor­delijk voor het onderhoud van alle software en hardware. Het systeem zal vooral ingezet worden in drukke periodes, zoals de solden, eindejaar of bij grote evenemente­n.

Het nieuwe systeem stuurt mensen langs de snelste weg, niet meer langs de kortste

 ?? Foto KAREL HEMERIJCKX ?? Aanschuive­n aan de parkings is binnenkort verleden tijd. Het nieuwe systeem toont hoeveel plaatsen er nog zijn.
Foto KAREL HEMERIJCKX Aanschuive­n aan de parkings is binnenkort verleden tijd. Het nieuwe systeem toont hoeveel plaatsen er nog zijn.
 ?? FOTO STAD HASSELT ?? Zo zien de elektronis­che borden eruit.
FOTO STAD HASSELT Zo zien de elektronis­che borden eruit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium