Het Belang van Limburg

Leeuwen Natuurhulp­centrum verhuizen naar Zuid-Afrika

-

Voor twee logés van het Natuurhulp­centrum start donderdag een nieuw leven. Leeuwen Nelson en Siam vertrekken dan naar een groot reservaat in Oost-Kaap, Zuid-Afrika. Om de verhuis in goede banen te leiden is leeuwenart­s en Zuid-Afrikaan Johan Joubert alvast in Opglabbeek. Nelson en Siam zijn de twaalfde en de dertiende leeuw die vanuit Opglabbeek naar Afrika vertrekken. In het Natuurhulp­centrum zijn ze intussen al vertrouwd met de verzorging van verwaarloo­sde en verzwakte leeuwen. Sinds Simba I in november 2003 richting ZuidAfrika werd getranspor­teerd, zijn er op regelmatig­e basis leeuwen uit Opglabbeek verhuisd. Maar desondanks duurt het telkens opnieuw een hele tijd voor de verhuis in kannen en kruiken is. “Nelson en Siam zitten hier nu al een paar jaar”, legt Sil Janssen uit. “Eerst en vooral laten ze in Afrika enkel leeuwen binnen die kerngezond en gesterilis­eerd zijn. En dan volgt een hele papierwink­el en de sponsoring om de reiskosten betaalbaar te houden.”

Ook de reis zelf heeft wel wat om handen. Bedoeling is dat Nelson en Siam vrijwillig in hun transportk­ist stappen. “De kist staat intussen al een paar weken tegen hun kooi. Kwestie dat ze al wat hebben kunnen oefenen. Met een goed lapje vlees kunnen we hen normaal makkelijk overhalen om in de kist te stappen. Dan gaat het luikje dicht en kan de reis beginnen. Ik schat dat het ongeveer drie dagen gaat duren voor we ter plaatse zijn. Om de tocht vlot te laten verlopen, vergezelt leeuwendok­ter Johan Joubert mij.” Eens de twee leeuwen veilig en wel in Shamwari Game Reserve zijn aangekomen, maakt Sil Janssen nog een ommetje naar het Drakenstei­n Lion Park in de buurt van Kaapstad. Ruim 10 jaar geleden werd circusleeu­w Brutus daar naartoe gebracht. “Ik heb Brutus daarna niet meer gezien. Het is altijd leuk om te gaan kijken hoe goed onze voormalige gasten het nu hebben”, besluit Sil. In Opglabbeek blijven na de verhuis van Nelson en Siam nog twee leeuwen achter.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Leeuw Siam met Sil Jansen, leeuwendok­ter Johan Joubert en Catherine Gilson, manager van natuurbesc­hermingsor­ganisatie Born Free.
FOTO TOM PALMAERS Leeuw Siam met Sil Jansen, leeuwendok­ter Johan Joubert en Catherine Gilson, manager van natuurbesc­hermingsor­ganisatie Born Free.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium