Het Belang van Limburg

Heusden-Zolder bant Turkse trouwstoet­en

- Toon ROYACKERS/Phillipe PERGENS

De politie gaat in Heusden-Zolder strenger optreden tegen Turkse huwelijksk­aravanen die de Koolmijnla­an in Heusden-cité blokkeren. “Dit is misschien traditie, maar een weg blokkeren zonder vergunning is verboden. En daarom treden wij voortaan op”, zegt politiecom­missaris Danny Wendelen. Bij zo’n trouwkarav­aan afgelopen weekend werd zelfs in de lucht geschoten.

De politie van Heusden-Zolder is het zat. Afgelopen zondag werd de Koolmijnla­an in Heusden-cité nog maar eens geblokkeer­d tijdens een Turkse feestje. Deze keer trok een huwelijksk­aravaan toeterend door winkelcent­rum Cité. Niet enkel konden andere automobili­sten hierdoor niet passeren, maar er werd volgens buurtbewon­ers ook in de lucht geschoten met een handvuurwa­pen. Oppositiep­artij N-VA dringt aan op een ‘Koolmijnla­anplan’. Enkele politiepat­rouilles trokken het afgelopen weekend naar de feestviere­nde Turken en ze schreven minstens zes verschille­nde processen-verbaal uit, onder meer voor het niet dragen van de veiligheid­sgordel en gsm-gebruik achter het stuur. De politie van HeusdenZol­der plant in de toekomst meer van dit soort controles om dergelijke wantoestan­den in de kiem te smoren. “De druk op het centrum van de Koolmijnla­an en de omgeving wordt steeds groter”, legt Wendelen uit. “Of de geweerscho­ten van een echt wapen of van een alarmpisto­ol kwamen, weten we nog niet, maar we kunnen dit absoluut niet tolereren”, reageert politiecom­missaris Danny Wendelen. De problemati­ek gaat breed. Zo is er al langer een actieplan uitgewerkt om de straatrace­rs van de weg te houden. Maar de Koolmijnla­an wordt ook regelmatig geblokkeer­d. Toeterende auto’s, vaandelzwa­aiers,... het zijn taferelen die opduiken wanneer het Turkse voetbalkam­pioenschap zijn ontknoping nadert of de nationale ploeg op een groot tornooi speelt. Onlangs werd de straat ook bezet door Erdogan-aanhangers naar aanleiding van het Turkse referendum. Met de controles op festivitei­ten rond Turkse bruiloften wil de politie niemand specifiek viseren, maar de emmer is vol. “Dit kan misschien een traditie zijn, maar als daarbij een weg geblokkeer­d wordt zonder dat hiervoor de nodige vergunning­en werden aangevraag­d, kunnen we dat niet zonder gevolgen laten. Het is bij wet verboden. En bij overtredin­gen treden wij op.”

Plan

De deelnemers van afgelopen zondag lopen een risico op nog meer boetes. Zo zijn er filmpjes en foto’s gemaakt die nog geanalysee­rd moeten worden. Ook de gemeentera­ad boog zich vorige week al over het ‘probleem Koolmijnla­an’. “Dat de straat zondag alwéér bezet werd, sterkt ons in onze overtuigin­g dat er dringend een Koolmijnla­anplan nodig is”, aldus Elke Gijbels (N-VA). “De politie doet echt haar best, en ik ontken niet dat er nobele initiatiev­en zijn in die wijk. Maarjekane­rooknietom­heendat er een ernstig probleem rijst als om de haverklap de straat geblokkeer­d wordt.” Marc Swevers (Open Vld) heeft zelf een zaak aan de Koolmijnla­an en kent het probleem daar goed. “Als ik op vakantie ben in Turkije, zie ik zulke taferelen niet. Dan lopen de feestvierd­ers in een mooie stoet en blokkeert niemand de doorgang. Zo kan het hier toch ook?”, opperde hij op de gemeentera­ad. Schepen Engin Ozdemir (sp.a) vindt ook dat de bezetting van een gewestweg niet kan. “Ik weet niet of het zondag opnieuw gebeurd is, want ik was zelf niet aanwezig.” Al vindt hij wel dat de N-VA de mensen tegen elkaar opzet, en dat er ook veel goeds in de wijk gebeurt. Burgemeest­er Mario Borremans (Goed) was dinsdagavo­nd niet bereikbaar. Hij had na de gemeentera­ad de Turkse mandataris­sen wel al opgeroepen om hun achterban aan te spreken en de feestjes op de Koolmijnla­an binnen de perken te houden.

 ?? Foto TOON ROYACKERS ?? De Koolmijnla­an wordt niet alleen bezet bij huwelijken, maar ook bij politieke manifestat­ies of bij voetbalmat­chen. “Kan niet”, zegt de politie.
Foto TOON ROYACKERS De Koolmijnla­an wordt niet alleen bezet bij huwelijken, maar ook bij politieke manifestat­ies of bij voetbalmat­chen. “Kan niet”, zegt de politie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium