Het Belang van Limburg

Richtlijn over zelfdoding voor Vlaamse fictiemake­rs

Na gewone media krijgt nu ook fictie richtlijn van overheid

- Yves LAMBRIX

Volgende maand nog komt er voor Vlaamse televisiem­akers en scenariste­n een praktijkri­chtlijn over hoe ze in hun creatieve werk moeten omgaan met zelfdoding. Dat heeft Vlaams minister Jo Vandeurzen (CD&V) gisteren gezegd in de commissie Welzijn. “Zo’n richtlijn bestaat al voor gewone media en heeft daar zijn nut bewezen. Immers, in het uur na de seizoensfi­nale van ‘Thuis’ in 2015 kreeg de zelfmoordl­ijn zeven keer meer oproepen dan de week ervoor”, zegt commissiev­oorzitter Vera Jans (CD&V). In juni 2015 volgden ruim 1,3 miljoen kijkers de seizoensfi­nale van de Eén-soap ‘Thuis’. Ze zagen hoe Luc Bomans zichzelf van het leven probeerde te beroven. De poging kwam expliciet in beeld, wat leidde tot een waarschuwi­ng van de Vlaamse Regulator voor de Media en heel wat beroering bij de kijkers.

“In het uur na het einde van de seizoensfi­nale kreeg de Zelfmoordl­ijn 1813 zeven keer meer oproepen dan de week voordien”, zegt Vera Jans, de tijdelijke voorzitter van de commissie Welzijn. Daar werd gisteren een hoorzittin­g georganise­erd over de mediaricht­lijn voor suïcidepre­ventie.

Hanteerbar­e regels

In de commissie liet minister Jo Vandeurzen weten dat er binnenkort ook voor Vlaamse televisiem­akers en scenariste­n een richtlijn komt over hoe ze in hun creatieve werk het beste omgaan met zelfdoding. Werkgroep Verder, die hulp biedt aan nabestaand­en na zelfdoding, rondt volgende maand de richtlijn af en overlegt nu met de grote tv-zenders en fictiemake­rs. Deze organisati­e zal ook toezien op de naleving van de richtlijn. Vandaag is er ook overleg gepland met Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open Vld). “Het doel is om te komen tot hanteerbar­e richtlijne­n die geen beknotting van de artistieke vrijheid inhouden maar wel een uitdaging zijn om creatiever om te gaan met plotwendin­gen en cliffhange­rs”, zegt Vandeurzen.

Copycatged­rag

Sinds 2004 stelt Werkgroep Verder al wetenschap­pelijk onderbouwd­e richtlijne­n over zelfdoding op voor de klassieke nieuwsmedi­a. Zo vragen ze om de daad niet te romantiser­en, om zuinig te zijn met details en om afscheidsb­rieven niet publiceren. Die richtlijne­n moeten ervoor zorgen dat het hoge aantal zelfdoding­en in Vlaanderen daalt. Want berichten daarover in de media blijken vaak voor een toename te zorgen. “In de drie weken na de dood van Steve Stevaert (op 2 april 2015, nvdr.) werden 26 procent meer zelfdoding­en en 25 procent meer verdrinkin­gen genoteerd”, zegt Vera Jans. “Het meest opvallende bleek een stijging van 93 procent bij de leeftijdsg­roep waartoe Steve Stevaert zelf behoorde: de 50-plussers. Leeftijd is een belangrijk­e factor voor identifica­tie met het slachtoffe­r. En identifica­tie verhoogt het risico op copycatged­rag.”

Volgens Vandeurzen is de kwaliteit van de berichtgev­ing over zelfdoding sinds 2004 verbeterd.

Netflix zegt ‘No’

De scenariosc­hrijvers van de VTM-soap ‘Familie’ laten zich over de problemati­ek al langer bijstaan door experten. Ook bij de VRT springt men “zeer omzichtig” om met dit onderwerp. “We hebben een charter met richtlijne­n en een manager beroepseth­iek die de makers bijstaat waar nodig”, zegt woordvoerd­er Hans van Goethem.

Maar niet iedereen zit op die lijn. Zo ging het Vlaams Audiovisue­el Fonds VAF niet in op de uitnodi- ging om aan de fictierich­tlijn mee te werken. De Amerikaans­e streamingd­ienst Netflix weigert dan weer om bij aflevering­en van de veelbespro­ken reeks ‘13 Reasons Why’ verwijzing­en te plaatsen naar de Zelfmoordl­ijn. Hoewel de serie volgens Vandeurzen “alle mediaricht­lijnen met de voeten treedt” heeft een verbod of censuur volgens de minister weinig zin. “Dat zou de aantrekkin­gskracht nog kunnen vergroten.”

vragen heeft rond zelfdoding kan (gratis) terecht op de Zelfmoordl­ijn 1813 of op www.zelfmoord1­813.be.

In het uur na het einde van de seizoensfi­nale van ‘Thuis’ in 2015 kreeg de Zelfmoordl­ijn zeven keer meer oproepen dan de week ervoor

Vera JANS (CD&V)

 ?? Foto VRT ?? De zelfmoordp­oging van Luc Bomans in de Eén-soap ‘Thuis’ leidde in juni 2015 tot heel wat commotie.
Foto VRT De zelfmoordp­oging van Luc Bomans in de Eén-soap ‘Thuis’ leidde in juni 2015 tot heel wat commotie.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium