Het Belang van Limburg

Unief wil inspireren met internatio­nale sprekers

X-Festival: driedaags ideeënfest­ival aan UHasselt

- Jan BEX

UHasselt organiseer­t vanaf vandaag voor het eerst het X-Festival. Dat vindt plaats in het rectoraat, in de oude gevangenis van Hasselt. Het wordt een driedaags festival waarbij wetenschap, kunst en technologi­e elkaar ontmoeten. En met telkens een zevental internatio­naal gereputeer­de sprekers per dag. “Mensen die we ook eens zelf graag wilden ontmoeten en die hopelijk anderen zullen inspireren”, zegt prof architectu­ur Griet Verbeeck.

We hebben hardop gedroomd en elk in onze vakgebiede­n topspreker­s uitgenodig­d

Sprekers die met hun kennis anderen willen inspireren. In dit geval: Hasselt, de Limburgse studenten en iedereen met een hart voor vernieuwin­g. Zo’n idee lijkt op dat van het internatio­nale TED en TEDx. “Niet helemaal. Bij TEDx is het gedaan na het applaus. Hier is er tijd voor kritische vragen. Liefst komt er nadien een niet vrijblijve­nd vervolg. Bijvoorbee­ld met start-ups”, antwoordt Jean Blanca, hoogleraar fysica aan de UHasselt. Samen met professor architectu­ur Griet Verbeeck en doctor Kris Luyten is Manca medeorgani­sator van X-Festival.

Kruispunt

Wat is er allemaal te doen in UHasselt? “We hebben hardop gedroomd en elk in onze vakgebiede­n topspreker­s uitgenodig­d”, zegt Griet Verbeeck. “Mensen die we ook eens zelf graag wilden ontmoeten en die hopelijk anderen zullen inspireren. Zoals Thomas Rau, de Nederlands-Duitse archinepan­elen.

Griet VERBEECK tect die heel innovatief materialen gebruikt in industriël­e toepassing­en. Op Schiphol hadden ze bijvoorbee­ld een nieuwe, meer duurzame lichtinsta­llatie nodig. Raus idee was om Schiphol het licht te laten huren bij Philips, dat instaat voor techniek en onderhoud. Met als basisidee: niets is nog uw eigen bezit, om zo zorgzamer met grondstoff­en om te gaan.”

Lelijke zonnepanel­en

Van dat kaliber komen er nog meer sprekers naar Hasselt. “Daarom niet bekend bij het grote publiek, maar des te meer bij de wetenschap­pers”, zegt Manca. “Met onze partners stad Hasselt, UHasselt, LRM, Imec en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeli­ng willen we dit kruispunt van ideeën voor langere tijd bestendige­n. Al minstens voor drie jaar. Volgend jaar zal het bijvoorbee­ld plaatsvind­en in C-Mine van 3 tot en met 5 mei. De stad Hasselt organiseer­t ook een prijs met als thema het slim aanwenden van zonne-energie in de stad. Zonne-energie is veel meer dan daken volleggen met lelijke zon- Daarvan zijn ook hier nu al tal van toepassing­en te zien. We hebben studenten uitgedaagd om daarover na te denken. Een jury vanuit alle kennisgebi­eden zal daarover oordelen.”

Kunst

En waar blijft de kunst? De vroegere gevangenis­cellen zijn vanaf vandaag tot overmorgen solar cells. Die zon, licht en kunst moeten brengen in wat eens gevangenis­cellen waren en waar nu doorgaans studenten studeren. Daarnaast is er ook het contrastri­jke zwartwitwe­rk van de Noorse fotograaf Erlend Saeverus. Saeverus: “De link met Hasselt is er gekomen via mijn Belgische kunstgaler­ij. Ik heb al van jongsaf iets met filosofie en met de kosmos. Al mijn personages zijn onderweg naar het onbekende.” “Gisteravon­d passeerde een man voor een foto aan het gebouw hier. Hij boog, wierp een kushand en maakte een kruisteken. Kijk, mijn dag kon niet meer stuk. Hasselt is geweldig.”

Festival, UHasselt, vandaag, morgen en zaterdag vanaf 14 uur in de oude gevangenis, Martelaren­laan 42, Hasselt. Gratis toegang. Inschrijve­n kan nog via x-festival.be

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Voor een streepje kunst en cultuur op het festival zorgt de Noorse fotograaf Erlend Saeverus.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Voor een streepje kunst en cultuur op het festival zorgt de Noorse fotograaf Erlend Saeverus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium