Het Belang van Limburg

“We zijn bekender in VS dan in onze eigen regio”

GlazenHuis viert tiende verjaardag met expo

- Geert VAN BAELEN/Mireille MAES

Glas moet voor Lommel worden wat kant voor Brugge betekent. Voor minder gaat artistiek directeur van het Glazenhuis Jeroen Maes niet. Tien jaar staat hij al aan het roer van n dit dit museum museum in in Noord-Limburg. Noord-Limburg. En En om dat te vieren, haalde hij 24 werken en van Belgische glaskunste­naars naar r Lommel.“Ons museum is in de Verenigde Staten bekender dan hier. Daar wil ik iets aan doen. Een eerste zet is alvast een mascotte ontwerpen.n. Alle 11-jarige Lommelaren kunnen daarvoor een ontwerp indienen”, zegt Maes. Glas is dankzij de zandontgin­ning onlosmakel­ijk met Lommel verbonden. Dat toenmalig burgemeest­er Louis Vanvelthov­en in 1996 zijnn plan om een glaskunstc­ollectie uit te te werken aan de cultuurraa­d voorlegde,gde, was daarom niet vreemd. Toch duurde urde het nog ruim 10 jaar voor het GlazenHuis nHuis een feit was. “Vanaf het begin was het het uituitgang­spunt dat we met het museum Lommel Lommel op de kaart zouden zetten. Dat mensen ensen bij bij glas aan Lommel denken”, begint de de artistiek artistiek directeur. In het buitenland heeft hij j Lommel Lommel en en het GlazenHuis al duidelijk op de de kaart kaart gezet: gezet: 85.000 bezoekers met 70 nationalit­eiten eiten zijn zijn de de kunstde kunstwerke­n van 565 kunstenaar­s tijdens de 24 24 tijdelijke tijdelijke tenuis tentoonste­llingen komen bekijken.

Glazen straat

De medewerker­s van het GlazenHuis kunnen kunnen dus dus een een uitstekend rapport voorleggen. “Het t uitgangspu­nt uitgangspu­nt blijft blijft dat alles wat hier wordt tentoonges­teld steld een een relatie relatie met met het materiaal glas moet hebben. En ja, a, misschien misschien lijkt lijkt dat dat een beperking. Alleen hebben wij er er onze onze sterkte sterkte van van gemaakt. Telkens opnieuw zijn mensen sen verwonderd verwonderd wat wat allemaal met glas kan worden gemaakt”,aakt”, legt legt Maes Maes uit. uit. Die verwonderi­ng wil het team van het GlazenHuis bij elke nieuwe tentoonste­lling op de gezichten van de bezoekers toveren. Maar er zijn nog veel meer plannen. “De gekste ideeën worden geopperd. Hier aan het museum zouden we sowieso graag een galerij zien, wie weet zelfs een uitbreidin­g zodat ook onze permanente collectie altijd de bezichtige­n is. Even belangrijk is de mensen van hier uit de regio naar het GlazenHuis lokken. En om dat te doen slagen, hebben we al wel wat suggesties: een straat uit glas, een glazen doolhof, het zijn er maar enkele. Door de glaskunst op de straat te zetten, bereik je veel meer mensen”, besluit Maes

 ?? BAELEN
FOTO WIM DELVOYE
Foto GEERT VAN ?? Een werk van Wim Delvoye, te zien in de verjaardag­sexpo. Directeur Jeroen Maes toont een glazen hoofd van kunstenaar Jan Fabre.
BAELEN FOTO WIM DELVOYE Foto GEERT VAN Een werk van Wim Delvoye, te zien in de verjaardag­sexpo. Directeur Jeroen Maes toont een glazen hoofd van kunstenaar Jan Fabre.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium