Het Belang van Limburg

“Basisinkom­en moet fundament van onze sociale zekerheid worden”

SINT-TRUIDEN - “Onze sociale zekerheid is de beste uitvinding van de laatste eeuw, omdat het de welvaart herverdeel­t. Dat zorgt dan weer voor sociale cohesie. Maar nu is het een huis met vele koterijen waar men nog moeilijk zijn weg in vindt en dat misbru

-

Roland Duchâtelet is een beetje een speciale man. Na zijn studies werkte hij als ingenieur en manager voor verschille­nde bedrijven in eigen land en buitenland. Toen hij in Duitsland zat en zijn gezin miste, besliste hij terug te keren. De snelste weg om dat te doen was om met een aantal partners zelf een bedrijf te beginnen. Nu is hij mede-eigenaar van meerdere bedrijven die samen zo’n 7.000 mensen tewerkstel­len. Kort samengevat, Roland Duchâtelet­e is een geslaagd zakenman. Van zo’n mensen verwacht je al snel dat ze strak in het pak zitten, een duur horloge om de pols dragen en met een snelle dan wel heel grote auto rondrijden. U kent het plaatje. Niets daarvan bij Roland Duchâtelet. Wel een geruit hemd, geen horloge en een enigszins achterhaal­de iPhone (in een beetje kapotte beschermho­es), omdat hij die eindelijk helemaal onder de knie heeft.

“Waarom zou ik dat allemaal moeten hebben? Ik ben wie ik ben. En ik probeer vooral die dingen te doen die ik graag doe”, zegt hij. Wel, als er iets is wat hij heel erg graag doet, dan is het een mening hebben en die daarna met hand en tand verdedigen en uitdragen. Zo heeft hij nu bijvoorbee­ld ook een uitgesprok­en mening over de voorbije 1-meiviering­en en de verkiezing­en in Frankrijk.

“Toen ik op televisie al die 1-mei-optochten van de socialisti­sche beweging zag, dacht ik: dit lijkt eerder op een optocht van oorlogsvet­eranen. De tijd van de sociale mobilisati­e is duidelijk voorbij. De doctrines uit het verleden zijn passé. Dat zie je ook terug bij de Franse presidents­verkiezing­en. Zowel Emmanuel Macron als Marine Le Pen, de twee resterende kandidaten, zijn anti-systeemkan­didaten. Ze zetten zich af tegen wat er was, tegen het verleden, tegen de klassieke doctrines. Men kan gerust spreken van een systeemcri­sis.”

Hoe komt dat?

“Omdat we nog altijd denken dat betaalde arbeid en kapitaal de voornaamst­e productief­actoren zijn, dat die zorgen voor toenemende productivi­teit, economisch­e groei en welvaart. Alle politici denken dat, het is eenheidsde­nken. Maar wat zien we? China is erin geslaagd om economisch­e groei te creëren zonder kapitaal, maar met krediet en geldschepp­ing. En nu zijn er fabrieken waar als gevolg van de automatise­ring en robotiseri­ng nog amper arbeiders werken. Logisch dat de productivi­teit van de laatste werknemers gigantisch is toegenomen. Maar waar zitten de anderen? Anders gezegd, het zijn nu de machines en robots, de computers en de communicat­iecapacite­it die er voor zorgen dat er nog economisch­e groei is. Het gevolg hiervan is dat de jobs die nog overblijve­n, geen belasting meer verdragen.”

Dat verstaan we niet goed.

“Ik zal het uitleggen met een voorbeeld uit de zorgeconom­ie. Verpleegst­ers worden via allerlei omwegen betaald door de overheid. Wanneer die verpleegst­er belastinge­n moet betalen, gaat het in feite om een vestzakbro­ekzakopera­tie in hoofde van de staat. De staat geeft eerst geld aan de verpleegst­er, want de gezondheid­szorgen zijn gesubsidie­erd, en neemt daar-

Onze sociale zekerheid is één grote koterij, met veel regels en nog veel meer uitzonderi­ngen op die regels. We moeten het huis niet renoveren, maar afbreken en terug opbouwen

na een deel terug. Nu wordt al 45 procent van de werknemers rechtstree­ks of onrechtstr­eeks door onze overheden betaald.”

De productivi­teitsstijg­ingen hebben wel gezorgd voor economisch­e groei en ook voor meer sociale zekerheid.

“Onze sociale zekerheid is de beste uitvinding van de laatste eeuw, omdat het de welvaart herverdeel­t. Dat zorgt dan weer voor sociale cohesie. Helaas zitten er ook twee constructi­efouten in onze sociale zekerheid.”

Welke?

“De financieri­ng van de SZ en het betuttelen­de karakter ervan.”

Laten we beginnen met de financieri­ng van de sociale zekerheid.

“In het begin stortten werknemers een bepaald percentage van hun loon aan de vakbonden. Dat systeem van solidarite­it is daarna door de overheid overgenome­n en geïnstitut­ionaliseer­d en na de Tweede Wereldoorl­og fors uitgebreid. Het maakt dat de SZ-bijdragen van werkgevers en werknemers, afgerond, nu goed zijn voor een derde van alle overheidsi­nkomsten. Ook de belastinge­n en de inkomsten uit btw en accijnzen zijn elk bijna goed voor een derde van de inkomsten. Het betekent dat de lasten op arbeid, SZbijdrage­n en belastinge­n op inkomen uit werk, zeer hoog zijn. Dat is een probleem wanneer machines en computers het werk overnemen van de mensen. Het maakt dat nog maar 8 procent van de bevolking in productiev­e sectoren werkt. We hebben het dan over landbouw, industrie en bouw. Er is geen ruimte meer om arbeid te belasten. Ik vind dat men tot 2.000 euro inkomen per maand, inclusief sociale uitkeringe­n, geen belastinge­n zou moeten betalen. Bruto zou netto moeten worden. Het inkomen boven 2.000 euro kan wel worden belast.”

Indien de overheid arbeid minder moet belasten, dan moet ze op andere manieren aan geld raken. Want we vragen veel van onze overheden.

“Er zijn veel alternatie­ve financieri­ngsmogelij­kheden om de verlaging van lasten op arbeid te compensere­n. Zo kan men een belasting heffen op de grondstoff­en die we invoeren. Ik denk dan in het bijzonder aan olie en gas. Dat hoeft niet noodzakeli­jk te leiden tot prijsverho­gingen voor de consument. De uitvoerend­e landen zullen onder druk staan om hun prijzen te verlagen, omdat we altijd ook alternatie­ven hebben voor hun grondstoff­en. Ik vind ook dat de overheden moeten proberen om meerwaarde te halen uit hun activa. Waarom ontwikkele­n ze niet zelf hun gronden die ze nu verkopen aan projectont­wikkelaars, die daar grote winsten mee maken? Overheden kunnen ook participer­en in alternatie­ve energiewin­ning zoals windmolenp­arken. Ik heb dat gedaan in Sint-Truiden en dat is heel winstgeven­d voor de stad. Steden zouden ook altijd zelf de parkings in hun stad moeten uitbaten, daar is veel geld mee te verdienen. Nog een zeer belangrijk­e mogelijkhe­id is een bijkomende belasting op producten die door robots hier en elders in de wereld worden gemaakt. Ik heb het wel degelijk over de producten en niet de robots zelf, want dat laatste zou delokalisa­tie als gevolg hebben. Het zijn allemaal mogelijkhe­den om onze sociale zekerheid overeind te houden.”

U zegt ook dat onze sociale zekerheid te betuttelen­d is.

“Onze sociale zekerheid is een oud huis dat 70 jaar geleden werd gebouwd en waar vervolgens heel veel verbouwing­en aan zijn gebeurd. Het is één

grote koterij met heel veel regels en nog meer uitzonderi­ngen op die regels. Het gevolg is dat men een specialist moet zijn om nog zijn weg te vinden in onze sociale zekerheid en dat veel misbruiken mogelijk zijn. Wat we ook op het terrein kunnen vaststelle­n. Wordt de werklooshe­id strenger gereglemen­teerd, dan zien we ineens meer burn-outs en langdurig zieken. Het zijn net communicer­ende vaten. Dat klopt niet. Die misbruiken ondermijne­n de solidarite­it. Indien we onze SZ niet op een andere manier financiere­n en het stelsel op orde zetten, zal onze sociale zekerheid vermindere­n. Onze politici beseffen dat nog te weinig. De mensen wel, ze voelen dat aan. Daarom hun afkeer voor de politieke klasse. Om goed te doen zouden we het huis niet langer moeten renoveren, maar gewoon afbreken en terug opbouwen.”

En hoe gaan we dat dan doen?

“Dan zitten we bij het basisinkom­en.”

Hoe ziet u dat basisinkom­en?

“Ik stel een basisinkom­en voor van 200 euro netto per maand en per persoon voor jongeren tot 18 jaar. Van 550 euro voor 18- tot 25-jarigen, van 750 euro voor 26- tot 65-jarigen en van 1.300 euro voor 65-plussers. Voor de 11,15 miljoen Belgen samen geeft dat op jaarbasis een bedrag van 94,5 miljard euro. Daarboveno­p trekken we nog eens 14,5 miljard euro uit voor wie meer nodig heeft, zoals bijvoorbee­ld gehandicap­ten, en voor de financieri­ng van opgebouwde pensioenre­chten boven de 1.300 euro per maand. In het totaal gaat het dan om 109 miljard euro.”

En hoe gaan we dat financiere­n?

“Voor werknemers en zelfstandi­gen worden de eerste 750 euro die ze verdienen basisinkom­en, het inkomen daarboven inkomen uit werk. Voor wie bijvoorbee­ld 1.750 euro verdient, wordt dat 750 euro basisinkom­en en 1.000 euro inkomen uit werk. Het betekent dat voor werknemers, werkgevers, zelfstandi­gen en overheid er financieel niets verandert. Voor alle werkenden samen gaat het dan om 41 miljard euro aan basisinkom­ens. Trekt men die 41 miljard euro af van de 109 miljard euro die we voorzien aan basisinkom­en, dan rest er 68 miljard euro. Dat bedrag moet door de overheid gefinancie­rd worden. Maar dat is minder dan de 73 miljard euro die de overheid nu uitgeeft aan SZ-uitkeringe­n. Want die SZ-uitkeringe­n - rechtstree­ks, via OCMW of via ziekenfond­s - worden afgeschaft. Dat kan omdat het basisinkom­en veelal in de buurt ligt van de meeste SZ-uitkeringe­n. Door dit te doen, kunnen we ook besparen op de administra­tie. En daarna blijft er nog 5 miljard euro over voor verdere correcties en eventueel aanvullend­e initiatiev­en.”

Mogen wij u een kritische man noemen?

“Neen. Ik probeer vooral goed na te denken.”

Hoe dan ook, u heeft nogal forse kritiek op het onderwijs.

“Geef toe, goed is het toch ook niet. In 1960 hadden we zo’n 150.000 leerkracht­en. Nu zijn het er 400.000. En dat allemaal ondanks de introducti­e van computers en het internet. Het concept onderwijs is bijna niet geëvolueer­d, men stelt zichzelf te weinig in vraag. Nu zijn heel andere leerproces­sen mogelijk, die veel creatiever zijn. Het onderwijs denkt nog altijd dat het arbeidskra­chten moet vormen. Neen, het onderwijs moet gaan over hoe mensen gelukkig kunnen zijn en zichzelf ontplooien.”

Uw kritiek op de federale regering is dat ze te weinig oog heeft voor het feit dat het inkomen van de mensen onder druk staat.

“Nuance. De federale regering-Michel is niet slechter dan vorige regeringen. Ik zou zelfs durven zeggen: beter. Maar ik vind dat ze nalaat op het vlak van de hervorming van onze sociale zekerheid. En dat ze nog onvoldoend­e inspeelt op de nieuwe tendensen in de wereld. En inderdaad, ik vind ook dat er onvoldoend­e aandacht is voor de koopkracht van de mensen. De internatio­nale verlaging van de rentelaste­n betekende een besparing voor de regering. Maar het geld is niet gespaard, het is naar de sociale zekerheid gegaan en in het bijzonder naar de gezondheid­szorgen. Ik wil dit nog als positief beschouwen. Wel een probleem is dat de overheidsu­itgaven zijn blijven stijgen. Die werden betaald met hogere belastinge­n. Het gevolg is dat de koopkracht van de mensen de laatste 15 jaar niet is gestegen. In Frankrijk is die zelfs gedaald. Ook daarom dat de Fransen niet langer willen weten van de traditione­le partijen.”

We kennen u nu vooral als opiniemake­r. Maar bent u ook nog actief in uw bedrijven?

“Absoluut. Onlangs heb ik met mijn zakenpartn­er Rudi De Winter het Parijse bedrijf Altis met duizend werknemers overgenome­n en X-FAB naar de beurs gebracht. Ik heb daarvoor een hele tijd in Parijs gezeten. We hebben nu meerdere bedrijven met samen zo’n 7.000 werknemers. Ik volg de zaken dus nog op de voet. Maar de algemene leiding zit bij Rudi De Winter, en Françoise Chombard kennen jullie uiteraard vooral als de baas bij Melexis.”

U heeft niet alleen bedrijven in uw portefeuil­le maar ook voetbalclu­bs.

“Het zijn vijf clubs. STVV, Charlton (3de klasse) in Engeland, ACA (2de klasse) in Madrid, Jena (4de klasse) in Duitsland en Ujpest (1ste klasse) in Hongarije. Ik ben eerder toevallig in de voetbalwer­eld beland als sponsor van STVV. Ik dacht dat ik synergieën kon ontwikkele­n door tegelijk meerdere voetbalclu­bs in portefeuil­le te hebben. Het voornaamst­e probleem is dat de fans dat niet begrijpen. Eigenlijk is de voetbalwer­eld stukken moeilijker dan de zakenwerel­d.”

Ik vind dat elk inkomen tot 2.000 euro per maand niet belast zou mogen worden

 ?? FOTO: LUC DAELEMANS ?? “Toen ik op 1 mei al die optochten van de socialiste­n zag, dacht ik: dit lijkt eerder op een optocht van oorlogsvet­eranen.”
FOTO: LUC DAELEMANS “Toen ik op 1 mei al die optochten van de socialiste­n zag, dacht ik: dit lijkt eerder op een optocht van oorlogsvet­eranen.”
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium