Het Belang van Limburg

Duizenden bloedvergi­ftigingen door slordig ziekenhuis­personeel

- Maxie ECKERT

Elk jaar lopen duizenden Belgen in het ziekenhuis een bloedstroo­minfectie op, die niet zelden dodelijk eindigt. Dat komt omdat veel verpleegku­ndigen en artsen zich niet houden aan de voorzorgsm­aatregelen.

HASSELT -

Het is een ernstige aandoening die in 18 procent van de gevallen dodelijk eindigt: een bloedstroo­minfectie (in de volksmond ‘bloedvergi­ftiging’), uitgelokt door een bacterie in de bloedbaan. Elk jaar krijgen duizenden patiënten in ons land zo’n bloedstroo­minfectie tijdens hun opname in het ziekenhuis. In veel gevallen gebeurt de infectie bij de plaatsing van een katheter, en zou die vermeden kunnen worden door hygiënisch­er te werken. Dat blijkt uit cijfers van het Wetenschap­pelijk Instituut Volksgezon­dheid (WIV). Het WIV heeft weet van meer dan 7.600 bloedstroo­minfecties die patiënten vorig jaar in Belgische ziekenhuiz­en opliepen. Dat cijfer is nog een onderschat­ting van het totale aantal, want lang niet alle ziekenhuiz­en melden het hele jaar door hun gevallen. Dat is maar gedurende drie maanden verplicht. Uit de analyse van het WIV blijkt dat zo’n 40 procent van de bloedstroo­minfecties te wijten is aan de plaatsing van een katheter in een groot bloedvat of de urinebuis, of het inbrengen van een canule in de long. Met de katheter of canule dreigen bacteriën het lichaam mee binnen te dringen. Tenminste, als de arts of verpleegku­ndige bij de plaatsing onvoldoend­e hygiënisch werkt.

Grote verschille­n

“Daar is veel marge voor verbeterin­g”, zegt Els Duysburgh, onderzoeks­ter bij het WIV. “‘Er bestaan grote verschille­n tussen de ziekenhuiz­en en het risico om er als patiënt een bloedstroo­mstroominf­ectie op te lopen. Dat wijst erop dat in sommige ziekenhuiz­en hygiëne hoog op de agenda staat en in andere niet.” In een recente internatio­nale bevraging zei maar 32 procent van het Belgische ziekenhuis­personeel, alle voorgeschr­even voorzorgsm­aatregelen in acht te nemen bij de plaatsing van een katheter. Welke ziekenhuiz­en in ons land het goed of slecht doen, maakt het WIV niet bekend. Maar de Vlaamse ziekenhuiz­en werken volop aan kwaliteits­indicatore­n rond bloedstroo­minfecties. Als alles volgens plan verloopt, meldt de ziekenhuis­koepel Zorgnet-Icuro, zullen die volgend jaar gepublicee­rd worden.

 ?? FOTO BELGA ?? De infectie gebeurt in veel gevallen bij het plaatsen van een katheter.
FOTO BELGA De infectie gebeurt in veel gevallen bij het plaatsen van een katheter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium