Het Belang van Limburg

“Brandweerg­ebouw rood en dat van politie blauw”

Openwerven­dag op veiligheid­ssite Campus H in Hasselt

- Dirk JACOBS

Zaterdag mochten de politiemen­sen en de brandweerl­ui kennismake­n met hun nieuwe gebouwen aan de Scheepvaar­tkaai in Hasselt. Zondag stond de werf open voor iedereen. Zo kon u voor één keer zelfs over de muren van de aanpalende gevangenis kijken. “Maar als de gebouwen midden volgend jaar klaar zijn, komt het publiek niet hoger dan de eerste verdieping en is er niks meer te zien”, zegt directeur Marc Swyngedouw van het AGB Hasselt. “We hadden gewoon een nieuwbouw nodig”, zegt brandweerc­ommandant Bert Swijsen. “Ons huidige gebouw is tot op de draad versleten en kan eigenlijk alleen voor sloop dienen.” Zelfde geluid bij korpschef Philip Pirard van de Hasseltse politiezon­e. “Als stad zijn we van meet af aan meegestapt in deze plannen”, zegt ook schepen van gebouwen Kevin Schouterde­n (sp.a). “Ook het gebouw dat voor de gevangenis ligt, is eigendom van het AGB. Bedoeling is dat de toegangswe­g naar de gevangenis vernieuwd wordt, zodat er een plein ontstaat voor Campus H. De ligging van de campus zal ongetwijfe­ld de aanrijtijd­en van de hulpdienst­en ten goede komen.”

Restaurant

Opvallend: het brandweerg­ebouw heeft een rode baksteenkl­eur, terwijl op het politiegeb­ouw grote blauwe insignes komen, die het gebouw in een blauwere kleur steken. “Zo vergist niemand zich”, klinkt het voor de hand liggende grapje bij de bezoekers op zondag. Het brandweerg­ebouw is verder opgeschote­n dan dat van de politie. In een U-vorm en over zes verdieping­en verspreid, vinden de diensten een onderkomen. In de ‘beentjes’ van de U is plaats voor werkplaats­en en garages, een wasstraat, een garage en een eigen tankstatio­n. “De ontwerpers hebben vaak met onze mensen samen gezeten om zo tot een logische ‘flow’ te komen”, zegt commandant Bert Swijsen. Nog in het brandweerg­ebouw: het gezamenlij­ke cafetaria-restaurant. In het politiegeb­ouw is er straks alleen een cafetaria, zonder ‘warme’ keuken.

Groendaken

Ook aan het milieu wordt gedacht. “Waar mogelijk hebben we groendaken voorzien, 710 vierkante meter in totaal. Het regenwater dat daarop valt, filteren we en slaan we op in ondergrond­se putten. Dat water doet dienst als bluswater maar ook als spoelwater voor de carwash en de toiletten.”

 ?? Foto KH ?? Het gebouw van de brandweer krijgt een gevel met rode bakstenen.
Foto KH Het gebouw van de brandweer krijgt een gevel met rode bakstenen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium