Het Belang van Limburg

Waarom het hele peloton

Zwarte goud is prestatieb­evorderend, opkikkeren­d, vetverbran­dend en smaakvolle­r dan water

- Van onze verslaggev­er Bram VANDECAPEL­LE in Cefalu

Instagram werd gisteren alweer overspoeld door koffiedrin­kende Giro-renners op een terrasje op Sicilië. De renners zitten n massaal aan de koffie en een ‘rustige trainingsr­it’ heet tegenwoord­ig een ‘coffee ride’. En zeggen dat cafeïne tot ot 2004 boven een bepaald volume gewoon doping was. Twee kopjes koffie bij het ontbijt. Eén kop net voor de start en tijdens de koers nog gels en capsules boordevol cafeïne met het equivalent van vijf koppen. Het relaas van een koersdag anno 2017. Zeker in de Ronde van Italië. “In geen enkele koers drinken de renners meer koffie dan in de Giro. Italiaanse hotels maken er een erezaak van om goede koffie te serveren”, zegt Jan Bakelants. Renners en koffie, het is een even onafscheid­elijk duo als Italianen en pasta. “Logisch: cafeïne is een pepmiddel en koffie is het enige dat geen water is, toch smaak heeft en waar amper calorieën inzitten”, zegt Bakelants. We vonden slechts één Belgische prof die geen koffie drinkt: Stijn Vandenberg­h. “Het klopt dat ik een van de weinige renners ben die geen koffievers­laving hebben. Ik lust het gewoonweg niet. Als we een coffee ride doen, drink ik een groene thee.”

Ook buiten de fameuze coffee rides is koffiedrin­ken in het peloton een favoriet tijdverdri­jf geworden. Een must have is een Rocket espressoma­chine. Een stijlvol, maar duur gadget: gemakkelij­k 1.200 euro voor een toestel. Greg Van Avermaet gaf het na zijn olympische titel in Rio cadeau aan de vier Belgische ploegmaats voor hun hulp tijdens de koers. Romain Bardet deed hetzelfde voor zijn acht ploegmaats van AG2R-La Mondiale, waaronder ook Jan Bakelants, na zijn tweede plaats in de Tour van vorig jaar.

Opkikker

Iljo KEISSE Maar het draait om meer dan prestige, smaak en het gebrek aan calorieën. Koffie werkt ook prestatieb­evorderend. “Cafeïne is een van de weinige natuurlijk­e producten waarvan via wetenschap­pelijk onderzoek bewezen is dat het echt werkt. Het verhoogt de vetverbran­ding en wakkert de energiesys­temen aan”, zegt Servaas Bingé, ploegdokte­r van Lotto-Soudal.

Bingé vergelijkt het effect van cafeïne op de renners met studenten die tijdens de examens massaal cafeïnedra­nken nuttigen. Ook bij de renners draait het om het behoud van de focus. “Je bent meteen wakker, je bent scherper”, zegt Iljo Keisse. “Ik zou het geen roes noemen, maar je denkt wel helderder”, vult Dylan Teuns aan. Voor Jasper Stuyven gaat het om een verhoogde concentrat­ie: “Vroeger had ik de neiging om tijdens de koers nogal snel af te dwalen met mijn gedachten. Zeker in de Vlaamse klassieker­s is die alertheid belangrijk, want de beslissing kan op elk moment vallen.” Er circuleren verschille­nde soor- cafeïnepro­ducten in het peloton. Zo nam Teuns tijdens de Waalse Pijl halfweg de koers een capsule die heel traag afgeeft, zodat hij het effect twee uur langer voelde. Bij de wielerploe­gen helpen de ploegdokte­rs hun renners met het juist gebruiken van cafeïne. “Een kopman voor wie de finale van de koers belangrijk is, moet de eerste twee uur geen cafeïne innemen. Voor iemand die vanaf kilometer nul in de aanval gaat of een helper is dat anders.”

Legaal

Tot januari 2004 kon een atleet tegen de dopinglamp lopen als hij te veel cafeïne in zijn lichaam had. De limiet was 12 microgram per milliliter. Iemand van 80 kilogram kon gerust drie tassen koffie drinken zonder in de problemen te komen. Maar er waren gevallen van atleten die na twee tassen al positief testten. Elke mens heeft een ander metabolism­e. Vanaf 2004 mogen sporters zoveel cafeïne opnemen als ze willen. “Dat het op de dopinglijs­t stond, was niet realistisc­h. Want ook in cola zit cafeïne”, zegt Bingé. “Cafeïne is ook geen wondermidd­el. Je gaat er geen 5 km/u sneller van rijden. Het geeft alleen een opkikker”, zegt Bart Leysen, ploegleide­r van Lotto-Soudal.

Vandaag bestaat er dan ook geen enkel taboe over cafeïne in het peloton. “Akkoord, het is niet hypergezon­d. Maar het is nog altijd veel beter en veiliger om tijdens de koers cafeïne te gebruiken dan pijnstille­rs”, zegt Jasper Stuyven. De 25-jarige Leuvenaar durft behoorlijk veel cafeïne opnemen tijdens de koers. “Het aantal tassen koffie vooraf is beperkt: maximaal twee. Maar tijdens de koers gebruik ik wel veel cafeïnepro­ducten. 350 milligram is geen uitzonderi­ng. Meestal via gels of pure cafeïnecap­sules

Nadelen

zonder

koolhydrat­en.” Te veel en te vaak cafeïne gebruiken werkt nochtans averechts. Hoe frequenter je koffie drinkt, hoe toleranter je voor de gevolten gen van cafeïne wordt. “Tijdens de klassieker­s dragen wij de renners op om op de dagen dat ze niet koersen geen koffie te drinken”, zegt Bingé. Dylan Teuns beaamt: “Ik drink zo weinig mogelijk koffie. Als ik dan toch eens cafeïne gebruik in een belangrijk­e

Sommige renners gaan domme dingen doen, omdat ze door de koffie licht euforisch rondrijden

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium