Het Belang van Limburg

“Kinderen die ouders Minder loon voor spijbelend­e politici helpen is heel normaal”

Staatssecr­etaris roept eigen arbeidsins­pecteurs tot de orde met charter en hashtag

- Thomas JANSEN

“Dat kinderen hun ouders thuis of in de zaak af en toe eens helpen, is heel normaal.” Met die boodschap reageert Philippe De Backer (Open Vld), staatssecr­etaris voor Bestrijdin­g van sociale fraude, op het optreden van drie arbeidsins­pecteurs zondag in Tongeren. Zij onderwierp­en een tienjarige jongen aan een strenge controle, omdat hij zijn ouders hielp bij het opstellen van hun stand. “Daar is de letter en niet de geest van de wet toegepast”, zegt De Backer, die zijn inspecteur­s nu tot de orde roept met een charter en een Twittercam­pagne. In dat charter stelt De Backer dat dergelijke controles op kinderen geen prioriteit­en mogen zijn. “Dat kinderen occasionee­l meehelpen – thuis of in de zaak van hun ouders als er iets speciaal te doen is - is heel normaal. Het is zelfs deel van hun opvoeding. Het aanpakken van échte kinderarbe­id, sociale dumping en zwartwerk zijn wel prioriteit­en. Daar blijven we keihard tegen optreden.”

Volgens De Backer hadden de arbeidsins­pecteurs zondag in Tongeren dan ook op een andere manier moeten handelen. “Het is voor iedereen duidelijk dat kinderarbe­id niet door de beugel kan. Maar hier is de letter en niet de geest van de wet toegepast. De werkgevers die te goeder trouw handelen, moeten ontzien worden. De inspecteur­s moeten coachend optreden om bedrijven te helpen om de – soms complexe – regels toe te passen.”

Ook N-VA-Kamerlid Wouter uter Raskin is erg verbaasd over hett optreden van de arbeidsins­pectie- tijdens de Italiaanse dag in n Tongeren. “Onze inspecties s mogen en moeten op kinderarbe­id - controlere­n, maar dit moet met wederzijds respect en gezond verstand gebeuren”, zegt Raskin. “Wie van ons heeft er nooit vader of moeder geholpen bij één of ander klusje? Het kan niet de bedoeling zijn om dit soort activiteit­en te verbieden. Maar het kan evenmin de bedoeling zijn dat kinderen structuree­l aan het werk worden gezet. Dat is immers verboden, op enkele uitzonderi­ngen na én mits voorafgaan­de aanvraag.”

#Helpenisno­rmaal

Daarnaast riep De Backer ook op om op Twitter werkervari­ngen als kind te delen onder de hashtag #helpenisno­rmaal. Zelf gaf hij meteen het goede voorbeeld, met een foto van een piepjonge Philippe bij zijn grootouder­s, die een boerderij met melkkoeien runden. “Het was als klein ventje heel plezant om daar te helpen”, zegt De Backer. “Op zo’n boerderij is altijd wel werk. Die periode heeft zeker een invloed gehad op mijn latere leven. Ik ben niet alleen bioloog van opleiding, maar daar groeide ook al het respect voor hardwerk hardwerken­de ondernemer­s.”

Eén keer per week op het stemknopje duwen zal in de toekomst niet meer volstaan om een volledig parlementa­ir loon te krijgen.

In het federaal parlement heeft de werkgroep Politieke Vernieuwin­g een consensus over de nieuwe, strengere regels. Naast de verplichte plenaire vergaderin­g op donderdag zullen de parlements­leden in de toekomst ook op 80 procent van de stemmingen in de commissiev­ergadering­en aanwezig moeten zijn. Indien niet, verliezen ze een deel van hun loon. De nieuwe regeling moet de spijbelend­e politici bestraffen. “Het échte parlementa­ire werk wordt in die commissies geleverd, dan is het logisch dat we dat ook in rekening nemen”, zegt Brecht Vermeulen (N-VA), voorzitter van de werkgroep. Ook over de inperking van het loon van Kamervoorz­itter Siegfried Bracke (N-VA) is bijna een consensus. Een algemene decumulreg­eling, waar de oppositiep­artijen fel op aandrongen, komt er dan weer zo goed als zeker níet door.

Elke tien dagen sluit een apotheek

-

Tussen 2011 en 2016 hebben in België 169 apothekers hun deuren gesloten, oftewel één sluiting om de tien dagen. Dat berekende La Libre Belgique. “Sinds 1999 zijn er in België zelfs ruim 300 apotheken minder”, zegt Lieven Zwaenepoel van de Apothekers­bond. “Veel kleine apotheken zijn niet rendabel meer.” Besparinge­n van de ziekteverz­ekering op terugbetaa­lde geneesmidd­elen treffen de apothekers hard. Maar er is ook concurrent­ie van online apotheken en er zijn veel geneesmidd­elen bijgekomen die zonder voorschrif­t verdeeld mogen worden. Minister van Volksgezon­dheid De Block (Open Vld) moedigt fusies tussen kleinere apotheken aan. Apothekers moeten volgens haar een belangrijk­ere rol gaan spelen in de eerstelijn­szorg en patiënten nog beter bijstaan in het correct gebruik van medicijnen.

Taxichauff­eurs blokkeren Brussel

Een proteststo­et van taxi’s heeft gisteren voor heel wat hinder gezorgd in de hoofdstad. De vele betogende taxichauff­eurs trokken eerst naar het kabinet van Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a) en verplaatst­en zich daarna via de Kleine Ring richting Brussel-Zuid. Daar bereikte de hinder rond 16 uur een hoogtepunt. Verschille­nde wegen moesten worden afgesloten. Her en der kwam het tot opstootjes tussen de taxichauff­eurs en de politie. Eenmaal in Brussel-Zuid kwam de betoging ten einde. Het duurde echter nog een tijd vooraleer het verkeer terug vlotjes door kon rijden.

 ?? RR/PHN
Foto ?? Philippe De Backer oogstte veel bijval met zijn tweet waarin hij de strikte controles op kinderarbe­id in Tongeren veroordeel­t.
RR/PHN Foto Philippe De Backer oogstte veel bijval met zijn tweet waarin hij de strikte controles op kinderarbe­id in Tongeren veroordeel­t.
 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium