Het Belang van Limburg

Ex-premier van Hollande wil naar Assemblée voor partij van Macron

President negeerde waarschuwi­ngen over Russische contacten van adviseur

- Marc VAN DE WEYER

Donald Trump zit op een zweer die niet geneest: de vragen rond de Russische bemoeienis met zijn verkiezing. De Senaat onderzoekt nu de Russische contacten van zijn kortstondi­ge veiligheid­sadviseur Michael Flynn. Uit getuigenis­sen blijkt dat de president daar herhaaldel­ijk voor gewaarschu­wd werd, ook door zijn voorganger. Sally Yates (56) was al een heldin voor het anti-Trumpkamp omdat ze zich tegen het inreisverb­od voor burgers uit moslimland­en uitsprak. Dat was tegen de grondwet, maakte ze als waarnemend minister van Justitie duidelijk, waarna Trump haar op dag tien van zijn presidents­chap wegzond. Na haar getuigenis, maandag voor de Senaatscom­missie die Russische inmenging in de Amerikaans­e verkiezing­en onderzoekt, is ze meer dan ooit een kampioen van de oppositie.

Poetin

Uit haar antwoorden onder ede bleek dat ze president Trump al vroeg gewaarschu­wd had voor de risico’s, verbonden aan de benoeming van Michael Flynn tot veiligheid­sadviseur, een van de gevoeligst­e functies binnen het Witte Huis. Yates legde uit dat ze Trumps juridische topadviseu­r Don McGahn op 26 januari, zes dagen na de inaugurati­e, informeerd­e dat Flynn een gevaar kon vormen. De gewezen generaal stond bekend om zijn opperbeste contacten in Rusland, het land waarmee kandidaat Trump de banden wilde aanhalen. Zo zat Flynn op het tiende verjaardag­sfeest van staatszend­er Russia Today aan de eretafel naast president Poetin. In december, nadat Trump verkozen was, had Flynn een gesprek met de Russische ambassadeu­r in Washington, Sergej Kisljak. Dat werd routineus afgeluiste­rd door de Amerikaans­e inlichting­endiensten. Op basis daarvan wist Sally Yates dat Flynn met Kisljak de Amerikaans­e sancties tegen Rusland (wegens Oekraïne) en de mogelijke opheffing daarvan besprak.

Leugenweb

Het gesprek tussen een van Trumps adviseurs en de Russische gezant, in de weken tussen verkiezing­en en inaugurati­e, was op zich al omstreden vanwege de aanwijzing­en dat de Russen zich via hacking in het verkiezing­sduel tussen Hillary Clinton en Donald Trump gemengd hadden. Toen uitlekte dat er over de sancties was gesproken, kreeg het plots zelfs een strafbaar karakter. Flynn ontkende aanvankeli­jk, ook tegen vicepresid­ent Mike Pence, dat hij Kisljak zelfs maar gesproken had. Trump bleef achter hem staan maar de druk werd te groot. Achttien dagen nadat Yates alarm sloeg, werd de veiligheid­sadviseur vanwege zijn gejok uit het Witte Huis gebannen. Volgens Pence had Flynn met Kisljak niet over de sancties gepraat. Dat sprak Yates maandag formeel tegen. Ze had het Witte Huis gewaarschu­wd omdat Flynn zich door zijn leugens bijzonder kwetsbaar voor Russische chantage maakte. En ze had dat vroeger en scherper gedaan dan het Witte Huis toegaf.

Obama

En ze was ook niet de eerste. Eerder deze week had een voormalig lid van de Obama-administra­tie al onthuld dat de scheidende president zijn opvolger uitdrukkel­ijk gewaarschu­wd had Flynn niet te benoemen. Obama deed dat tijdens Trumps eerste bezoek aan het Witte Huis, twee dagen na diens verrassend­e overwinnin­g. Obama had Flynn in 2014 ontslagen uit een hoge inlichting­enfunctie omdat hij medewerker­s bevel gaf ‘feiten’ te zoeken die zijn analyses ondersteun­den, ook al hielden die geen steek. Obama’s waarschuwi­ng bleef een half jaar geheim. Het wachten is intussen op verdere onthulling­en door ex-justitiemi­nister Yates, die ze enkel achter gesloten deuren aan de senatoren kan en wil meedelen.

Aanstaand president Emmanuel Macron (rechts) zal snel de knoop moeten doorhakken. Mag oud-premier Manuel Valls (links) bij de parlements­verkiezing­en in juni kandideren voor Macrons partij La République en marche, of toch maar liever niet? Manuel Valls (54) had ruim voor de verkiezing­en al laten weten dat hij voor Macron zou stemmen. En niet voor Benoît Hamon, de kandidaat van zijn Socialisti­sche partij. Zeer tegen Valls’ plannen in, had Hamon hem, oud-premier, verslagen tijdens de voorverkie­zing van de socialisti­sche kandidaat voor de presidents­verkiezing­en. In de eerste ronde van de Elysée-race haalde Hamon een zeer schamele zes procent van de stemmen - en die van Valls was daar niet bij. Dat was meteen de aankondigi­ng van het afscheid. Gisteren kondigde Valls op RTL aan dat hij wil kandideren voor de partij die sinds deze week La Republique en Marche heet - dat hij met andere woorden voor het kamp van Emmanuel Macron kiest, tegen zijn eigen Socialisti­sche partij. Die partij is dood, ze ligt achter ons - net als andere oude partijen verklaarde Valls gisteren. Juist omdat hij trouw wil blijven aan zijn republikei­nse, linkse, socialisti­sche waarden (“dertig jaar politiek leven”), wil hij dat Macron in juni een meerderhei­d krijgt. Daar wil hij dan graag van deel uitmaken in de Assemblée. Het liefst nog als afgevaardi­gde voor de Essonne.

Valls’ solicitati­e naar een plaats op de kandidaten­lijst werd gisteren in de Macron-entourage lauw onthaald. Benjamin Griveaux, woordvoerd­er van La République en marche, zei dat er geen uitzonderi­ng zou gemaakt worden voor de gewezen premier: “De procedure is voor iedereen gelijk. Hij heeft nog 24 uur de tijd om zijn naam voor te dragen.” De partij van Macron heeft tot donderdag om 577 kandidaten aan te duiden.

 ?? FOTO AP/RR
FOTO RTR ?? Oud-minister Sally Yates waarschuwd­e Trump tevergeefs om Michael Flynn (links) niet aan te nemen als veiligheid­sadviseur.
Manuel Valls (l.) met Macron.
FOTO AP/RR FOTO RTR Oud-minister Sally Yates waarschuwd­e Trump tevergeefs om Michael Flynn (links) niet aan te nemen als veiligheid­sadviseur. Manuel Valls (l.) met Macron.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium