Het Belang van Limburg

“Alles doen om hinder te beperken”

Kempische brug in zomer van 2019 wekenlang deels dicht

- Timmie VAN DIEPEN

In de zomer van 2019 zal de Kempische brug in Hasselt, één van de drukste verkeersad­ers van Limburg, wekenlang deels dichtgaan. Dat is nodig wil waterwegbe­heerder De Vlaamse Waterweg zijn eigen deadline halen. “We hebben nog altijd de ambitie om tegen 2020-2021 alle 62 bruggen op het Albertkana­al te verhogen”, zegt gedelegeer­d bestuurder Chris Danckaerts.

Een noodbrug naast de bestaande brug leggen is hier onmogelijk, dus het verkeer zal een tijdlang moeten omrijden

Tegen 2020-2021 moeten alle bruggen over het Albertkana­al een minimale doorvaarth­oogte van 9,10 meter hebben. Zo kunnen schepen vier lagen containers op elkaar vervoeren, waardoor het rendement stijgt en het containerv­ervoer per schip aantrekkel­ijker wordt. Maar eer het zo ver is, moet er wel nog heel wat werk worden verzet. Zo blijkt uit het nieuwe investerin­gsprogramm­a 2017-2018-2019 van waterwegbe­heerder De Vlaamse Waterweg. “Van de 62 bruggen, voldoen er vandaag 31, terwijl 7 projecten in de fase van uitvoering zijn”, zegt gedelegeer­d bestuurder Chris Danckaerts. “Onze ambitie is nog altijd om tegen 20202021 klaar te zijn.” Daarom investeert De Scheepvaar­t dit jaar 25,9 miljoen en in 2018 en 2019 nog eens 30 miljoen per jaar in de verhogings­werken. “De 25,9 miljoen van 2017 gaat naar twee bruggen, waaronder in Limburg de spoorwegbr­ug in Kuringen. Die werken zullen eind dit jaar, begin volgend jaar starten.”

Publiek-privaat

Daarnaast loopt de gunningspr­ocedure voor een publiek-private samenwerki­ng waarmee vanaf begin volgend jaar nog eens zeven bruggen worden aangepakt. “De werken worden door de aannemer geprefinan­cierd. Van zodra de bruggen klaar zijn, betalen wij ze af”, legt Danckaerts uit. “Het gaat om de wegbruggen van Zutendaal, Eigenbilze­n, Stokrooie, Ham-Zwartenhoe­k en drie bruggen in Antwerpen. Die hebben we geclusterd omdat het om repetitiev­e ingrepen gaat.”

De aannemer beslist waar eerst wordt gewerkt. “Maar we vragen wel dat er wordt gewaakt over het ‘minder hinder-principe’ en bijvoorbee­ld niet gelijktijd­ig wordt gewerkt aan twee bruggen die naast elkaar liggen.”

In 2019 volgt dan het meest kritieke punt: de Kempische brug in Hasselt, die met zijn zes rijstroken één van de drukste passages van Limburg is. “De brug bestaat uit twee delen die beurteling­s een aantal weken worden afgesloten”, zegt Danckaerts. “We zullen er alles aan doen om de hinder te beperken. Daarom dat we de werken in de zomermaand­en uitvoeren, net zoals bij de brug van de N76 in Genk, die vijf weken dicht bleef. Een noodbrug langs de bestaande Kempische brug leggen is onmogelijk, gezien het gebrek aan ruimte op die plaats.”

Ford-terreinen

Daarnaast heeft De Vlaamse Waterweg ook geld klaarstaan voor twee andere grote projecten. Zo gaat er 19 miljoen naar nieuwe waterkrach­tcentrales aan de sluizen van Diepenbeek en Genk. “En nog deze zomer starten we aan de sloop van de Ford-fabrieken, om de terreinen klaar te maken voor watergebon­den

Chris DANCKAERTS De Vlaamse Waterweg bedrijven, zodat er ook meer transport via het water kan gebeuren.”

 ??  ??
 ?? FOTO KH ?? De Kempische brug moet in de zomer van 2019 worden verhoogd.
FOTO KH De Kempische brug moet in de zomer van 2019 worden verhoogd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium