Het Belang van Limburg

JUVE JUICHT

Oude Dame plaatst zich als eerste voor de finale in Cardiff

-

Italy, 12 points. Twee jaar na de verloren finale tegen Barcelona krijgt Juventus een nieuwe kans om voor de derde keer Europacup I te winnen. Ook in de terugmatch moest Monaco de wet van de sterkste ondergaan. De wet van Dani Alves. Eén keer in mineur in het Heizelstad­ion, in 1985, en één keer ten koste van Ajax, in 1996. Dat zijn de twee Bekers met de Grote Oren die in de prijzenkas­t van Juventus staan. Nadien speelde de Oude Dame nog vier keer de finale, maar verloor het even vaak. De laatste keer in 2015, na een 3-1-nederlaag tegen Barcelona.

Op de rechtsback bij Barça speelde die avond ene Dani Alves (foto), zonder veel twijfel de beste rechtsacht­er van zijn generatie. Hoe de Braziliaan vervolgens bij Juventuste­rechtkwamk­annogsteed­sgeenBarce­lonees begrijpen. Ook trainer Luis Enrique drukte zijn spijt uit. Het had iets te maken met “gebrek aan respect”, “niet nagekomen beloften” en vooral veel Zuid-Amerikaans eergevoel.

Alves beleefde zijn sportieve revanche over Barcelona in de kwartfinal­e, door ten koste van zijn ex-club door te gaan. Maar in de twee halve finale-matchen tegen Monaco bewees hij pas echt zijn waarde. Vorige week met twee chirurgisc­h aangesnede­n assists, gisteren met een nieuwe assist – ook al scoorde Mandzukic in twee tijden – en een goal, heerlijk op de slof genomen na een weggebokst­e corner.

De jonge wolven van Monaco verdienden lof omdat ze het de hele wedstrijd probeerden. Nabil Dirar was in de opwarming uitgevalle­n. Kylian Mbappé milderde tot 2-1 en kroonde zich met 18 jaar en 140 dagen tot jongste doelpunten­maker in een Champions League-halve finale.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium