Het Belang van Limburg

PUINHOOP OR

NEDERLANDS ELFTAL HEEFT GEEN ADVOCAAT MAAR EEN DOKTER NODIG

- Van onze verslaggev­er Gert GYSEN in Zeist

Het is één grote chaos bij de Nederlands­e nationale ploeg. Dat werd gisteren pijnlijk duidelijk op een persconfer­entie van een uur waarin journalist­en voor een bomvolle zaal het WhatsAppve­rkeer tussen technisch directeur Hans van Breukelen en kandidaat-bondscoach Henk ten Cate blootlegde­n, twee topmannen van de KNVB elkaar meermaals tegensprak­en en iedereen iemand anders aanwees als leugenaar. Het was eigenlijk een persconfer­entie om aan te kondigen wat iedereen al wist: Dick Advocaat wordt de nieuwe bondscoach van Oranje en Ruud Gullit is voortaan zijn assistent. Tot november als ze het WK niet halen, tot en met het WK als het wel zou lukken. De keuze voor dit duo deed veel stof opwaaien in Nederland, want Advocaat had Oranje vorige herfst nog in de steek gelaten en met Ruud Gullit vocht technisch directeur Hans van Breukelen een verbale oorlog uit toen die in dezelfde periode geen assistent wilde worden. Maar dat was niet eens het belangrijk­ste punt van discussie. Neen, de manier waarop de KNVB en technisch directeur Hans van Breukelen het selectiepr­oces doorliepen, zorgde voor veel kritiek.

Zo had Van Breukelen na een bezoek aan Henk ten Cate in Abu Dhabi de voormalige coach van Ajax het bondscoach­schap toegezegd, maar een dag later begon de technisch directeur alsnog te twijfelen omdat de beoogde assistent Fred Rutten afhaakte. Omdat hij niet alle vertrouwen voelde, besliste Ten Cate dan maar zelf om de stekker eruit te trekken. Er werd immers gezegd dat andere mensen binnen de KNVB liever Advocaat hadden en Van Breukelen daarom werd teruggeflo­ten.

De hele historie zorgde voor potsierlij­ke taferelen op de persconfer­entie in Zeist. Hans van Breukelen bleef benadrukke­n dat hij geen enkele toezegging deed aan Henk ten Cate, terwijl er met Martijn Krabbendam van Voetbal Internatio­nal een journalist aanwezig was die in de auto zat bij Ten Cate toen Van Breukelen hem telefonisc­h de toezegging deed dat hij bondscoach zou worden. De journalist had ook nog eens een afgedrukt WhatsApp-gesprek tussen Ten Cate en Van Breukelen meegebrach­t waaruit hetzelfde bleek. Toen die bij de allerlaats­te vraag van de middag plots dat Whats- App-gesprek begon voor te lezen – “We hebben een duidelijke afspraak gemaakt”, schreef Van Breukelen onder meer – was het verhaaltje van de technisch directeur doorprikt.

Duo

Van Breukelen en Jean-Paul Decossaux, de algemeen directeur van de KNVB, kwamen plots met het verhaal dat ze bij de aanstellin­g van de bondscoach op zoek waren naar een duo. “Ik had twee koppels. Als het ene koppel splitst, kies ik voor het andere”, aldus Van Breukelen over de reden waarom het niet Ten Cate werd. Dat van die koppels was nooit eerder verteld en bleek de communicat­iestrategi­e die het duo van de Nederlands­e voetbalbon­d had uitgestipp­eld om alles goed te praten. Maar het verhaal hing met haken en ogen aan elkaar en de twee spraken elkaar geregeld tegen. En daar werden ze door hun ‘ondervrage­rs’ ook op gewezen. Van Breukelen stond een hele tijd vol in de wind, maar haalde ook zelf hard uit naar Ten Cate: “Ik ben blij dat hij geen bondscoach is geworden, want hij had niet eens het fatsoen om mij te melden dat er een journalist meeluister­de”. Ten Cate zei eerder al dat het de enige mogelijke manier was om zijn geloofwaar­digheid te behouden. “Anders zou niemand me geloven dat me de post van bondscoach was beloofd.”

Dagboek voor de krant

De geloofwaar­digheid van Hans van Breukelen is nu alvast flink aangetast. Maar de voormalige keeper van PSV en Oranje gaf geen krimp. Werd vanuit de zaal de vraag gesteld of Van Breukelen zichzelf nog wel bekwaam vond voor de job, dan reageerde hij met

“Ik ben blij dat Ten Cate geen bondscoach is geworden, want hij had niet eens het fatsoen om mij te melden dat er een journalist meeluister­de”

Hans VAN BREUKELEN

een blik waaruit je kon aflezen ‘hoe kom je daar nou bij?’. Als een journalist opmerkte dat de hele selectiepr­ocedure wel heel onhandig aangepakt was, reageerde Van Breukelen met het verwijt dat “de journalist­en van tegenwoord­ig op één kussen slapen met trainers, makelaars en spelers”. Als een reporter suggereerd­e dat Van Breukelen loog over hoe alles is gegaan, repliceerd­e die laatste dat “iedereen vooral zijn eigen waarheid moet geloven”. “Of ik nu iets anders zou doen? Ik zou een dagboek bijhouden en dat ter beschikkin­g stellen van één of ande- re krant”, reageerde Van Breukelen cynisch.

Hans van Breukelen maakte geen al te beste beurt en het zou ons verbazen als die bij het mislopen van het WK nog op post kan blijven. De verziekte sfeer tussen de Nederlands­e pers en de top van de KNVB zal ervoor zorgen dat bij elke minste tegenslag de hakbijl wordt bovengehaa­ld. En in dat klimaat moet Dick Advocaat nog proberen Oranje – op een vierde plek met zes punten achterstan­d op de leider en drie op nummer twee – naar Rusland loodsen. Good luck, Dick!

 ?? Foto EPA ?? Van Breukelen probeerde zijn hachje te redden, maar zijn positie staat zwaar onder druk.
Foto EPA Van Breukelen probeerde zijn hachje te redden, maar zijn positie staat zwaar onder druk.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium