Het Belang van Limburg

“Talentvoll­e jongen met veel potentieel”

Brian Priske laat zijn licht schijnen over Deense aanwinst Joakim Maehlee

-

XRacing Genk heeft zijn eerste aanwinst voor volgend seizoen al beet. Joakim Maehle, de bijna 20-jarige rechtsacht­er van Aalborg, slaagde gisteren in zijn medische tests en zette nadien zijn handtekeni­ng onder een overeenkom­st voor de duur van drie seizoenen met optie op een bijkomend seizoen. Met de transfer zou een bedrag van 1,3 miljoen euro zijn gemoeid. “Maehle is een jongen met talent”, zegt ex-Genkie Brian Priske. Joakim Maehle moet in de Luminus Arena de concurrent­ie aangaan met Timothy Castagne en wordt beschouwd als de vervanger van Sandy Walsh, die binnenkort andere oorden opzoekt. Maar Genk wordt voor hem wel een serieuze vuurdoop. Hij maakte immers pas in de loop van dit seizoen zijn debuut in de Deense Superligae­n (eerste klasse, nvdr.). Hij vergaarde intussen 25 selecties, scoorde één keer en gaf vier assists. Verder maakt hij deel uit van de Deense nationale ploeg U20. De rest van het seizoen werkt hij af in zijn vaderland. Aalborg zit in de kwartfinal­es van de zogenaamde Europa League play-offs. Indien Aalborg doorstoot tot de finale, eindigt de competitie voor Maehle pas op 1 juni.

Offensief sterk

Brian Priske voetbalde van 2003 tot 2006 als rechtsback bij Genk. Momenteel is hij hulptraine­r bij FC Kopenhagen, tussendoor speelde hij ook nog bij Club Brugge. Hij is dus uitstekend geplaatst om de kwaliteite­n van de kersverse Genkse aanwinst in te schatten. “Het is een jongen met talent, dat zeker”, aldus Priske. “Alle Deense eersteklas­sers volgden zijn prestaties met argusogen. Zijn kwaliteite­n liggen in eerste instantie op het offensieve vlak. Hij is behoorlijk snel, heeft een stevige kruispas in de voeten en levert geregeld een assist af. Ook één-tegen-één is hij sterk. Defensief is hij dan weer solide. Kortom, het is een jongen met veel potentieel.”

Maar of hij klaar is om zich al meteen op te werpen als een volwaardig­e concurrent voor Castagne, moet worden afgewacht. Priske: “Niet vergeten dat hij pas dit seizoen is doorgebrok­en in de Deense eerste klasse. Hij heeft amper 25 wedstrijde­n op het hoogste niveau op zijn palmares. Hij heeft dus nog een grote progressie­marge. Het zal me benieuwen hoe snel hij de volgende stap in zijn carrière kan zetten. De Belgische competitie schat ik in het algemeen iets hoger in dan de Deense. Bovendien zit jullie voetbal in de lift. Anderlecht, Gent en Genk stootten ver door in de Europa League, dat is niet niks.” Over de ingesteldh­eid van Maehle hoeven ze zich in Genk alvast geen zorgen te maken. “Hij heeft de juiste attitude”, weet Priske. “Hij werkt hard, cijfert zichzelf weg voor de ploeg. Voor de speler zelf lijkt Genk mij in ieder geval de perfecte volgende stap. Ik zie dat Jos Daerden, Guy M Martenst en Pierre Denier daar opnieuw rondlopen. Die weten heel goed hoe ze moeten omgaan met beloftevol­le spelers.”

GOmar Colley ziek - De Genk-spelers kregen gisteren een speelse training voorgescho­teld waarin het accent lag op het amusement en de recuperati­e. Naast Trossard (lies) en Heynen (spiervermo­eidheid) ontbrak ook Omar Colley op training. De 24-jarige Gambiaan had zich ziek gemeld: keelpijn. Meest opvallende verschijni­ng was Edon Zhegrova. De 18-jarige Kosovaar werd in de loop van het seizoen door Genk weggeplukt bij STVV en zette onlangs zijn handtekeni­ng onder een eerste profcontra­ct. Sindsdien mag hij af en toe meetrainen met de grote jongens. Zhegrova is wel pas vanaf volgend seizoen inzetbaar bij Genk.

 ?? Foto JEFFREY GAENS ?? Joakim Maehle.
Foto JEFFREY GAENS Joakim Maehle.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium