Het Belang van Limburg

Weggeblaze­n maar wel kampioen

-

Terwijl de wereld nog wakker ligt van de kernramp in Tsjernobyl en Sandra Kim nageniet van winst op het Eurovisies­ongfestiva­l, ontvangt Club voor de tweede keer aartsrivaa­l Anderlecht. Want omdat paars-wit in de competitie op evenveel punten én gewonnen wedstrijde­n eindigt als Club, zijn er testmatche­n. In Brussel wordt het 1-1 na een doelpunt van Beyens en een beauty van Vercautere­n. JeanPierre Papin is die avond geschorst bij blauw-zwart en woont Bordeaux-Marseille bij. Het zijn andere tijden. Drie dagen voor de return in Brugge wint Club nog de bekerfinal­e tegen Cercle met 3-0 en volgt zelfs een kleine viering. Maar de pinten die achterover worden geslagen, spelen volgens de hoofdrolsp­elers geen rol. Dat blijkt. Wat Club serveert op een dag dat het hele land platligt door een grote vakbondsst­aking – Anderlecht is uren onderweg – is allesbehal­ve plat. Club blaast Anderlecht weg voor de rust. Na een dik halfuur is hét uithangbor­d van verzekeraa­r Assubel virtueel kampioen, na goals van Papin en Wellens.

Trainer Arie Haan wisselt nog voor de rust de onzichtbar­e Scifo voor Frimann, maar de wederopsta­nding komt pas na de koffie. Club laat na de 3-0 te maken en Vandereyck­en brengt Anderlecht weer in de wedstrijd. Wanneer Franky Van der Elst over de bal maait en Demol de 2-2 maakt, rest er nog een kwartier. In geen tijd staat Anderlecht met tien. Na een overtredin­g gooit een lachende Vandereyck­en de bal met een boog over scheidsrec­hter Van den Wijngaert. Die voelt zich belachelij­k gemaakt en geeft rebelse René zijn tweede geel. Op weg naar de kleedkamer wrijft Vandereyck­en met duim en wijsvinger over elkaar en maakt hij zeker dertig keer de beweging naar zijn borstzakje. “Omgekocht”, beeldt hij uit. Toch houdt Anderlecht stand. René Verheyen raakt de paal, Ceulemans schiet over en bij Munaron, slechts op het nippertje klaargesto­omd voor de testduels na een schouderbl­essure, lukt alles.

Hoewel er ook supporters het veld op lopen, zal het echte feest pas in Brussel volgen. “Er is niets mooiers dan na het behalen van de titel een ererondje te kunnen lopen. Ik vier liever een overwinnin­g op een rustige manier, zonder problemen te zoeken”, vond Frank Vercautere­n.

Arie Haan grossiert in prijzen maar achteraf bekeken is zijn titel met Anderlecht in 1986 de mooiste. “Omdat we toen kampioen speelden op het veld van onze grote concurrent. De klop die Brugge kreeg was enorm. Ik heb Clubcoach Henk Houwaart nog dikwijls gejend met die titel.” Genoegen scheppen in het ongeluk van een ander, het is ook het grote Anderlecht niet vreemd.

 ?? Foto BELGA ?? Morten Olsen viert in de Brugse kleedkamer.
Foto BELGA Morten Olsen viert in de Brugse kleedkamer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium