Het Belang van Limburg

Natuurpunt telt reptielen

Huisjes van golfplaten en maaiafval lokken dieren

- Mireille MAES

Natuurpunt gaat reptielen tellen. Door hun verborgen levensstij­l is er relatief weinig geweten over deze diersoort. “Kenners gaan er vanuit dat we hun aantal in Vlaanderen fenomenaal onderschat­ten. Met simpele hulpmiddel­tjes zoals golfplaten en maaiafval hopen we nu meer te leren over onze reptielenp­opulaties”, zegt Hendrik Moeremans van Natuurpunt. In de Limburgse en Antwerpse Kempen liggen op verschille­nde plekken al van die ‘reptielenh­uisjes’. Het zijn meesters in het verstopper­tje spelen, dat is het minste wat je van reptielen kan zeggen. “Door hun verborgen levensstij­l en hun mindere popularite­it bij de mensen, weten we er heel weinig van. Omdat het met sommige soorten niet al te best gaat, willen we graag in kaart brengen waar welke soort leeft. Essentiële informatie als we soorten willen beschermen”, begint Hendrik Moeremans.

Het pilootproj­ect start eerst op grote percelen natuurgebi­ed. “In plaats van het maaiafval in een hoekje te verzamelen, vragen we om het nu op een zonnige plek te leggen. Samen met wat golfplaten creëer je zo een plek waar die dieren naartoe worden gezogen en ze dus makkelijke­r kunnen worden geïnventar­iseerd”, zegt Iwan Lewylle van Natuurpunt. Maaiafval en golfplaten warmen immers snel op.

Soezen

Dieren die je in de constructi­e zou kunnen aantreffen, zijn onder meer de gladde slang, de ringslang maar dus ook de hazelworm en de levendbare­nde hagedis. Allemaal reptielen waarvan vooral in Noord- en Oost-Limburg en de Antwerpse Kempen populaties gekend zijn. “De beste periodes om een inventaris van zo’n hoop te maken is in het voorjaar. Maar ook in de zomermaand­en liggen de reptielen in de huisjes te soezen”, aldus Moeremans. Wanneer deze eerste inventaris een succes is, gaat Natuurpunt bekijken of zo’n reptielenh­uis ook succes kan boeken in tuinen.

wil weten hoe de Vlaamse reptielen te herkennen, kan altijd eens kijken op www.natuurpunt.be/pagina/reptielen

 ?? LEO VAES
FOTO ?? De ringslangF­OTO
De levendbare­nde hagedis
LEO VAES FOTO De ringslangF­OTO De levendbare­nde hagedis
 ?? HUGO WILLOCX ??
HUGO WILLOCX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium