Het Belang van Limburg

Opvang voor 120 kinderen in centrum Herk

- Luk WEYENS

Herk-de-Stad bouwt een nieuw centrum voor buitenscho­olse opvang De Speeldoos in de wijk Daelersvel­d, vlakbij Herkcentru­m. Dat gebouw krijgt een capaciteit van 120 kinderen. De gemeentera­ad heeft het project goedgekeur­d. De oppositie vreest wel dat het prijskaart­je van 1,8 miljoen euro nog flink zal oplopen. De buitenscho­olse opvang zit nu in Herk-centrum in een gebouw aan de Guldenspor­enlaan. Dat moet De Speeldoos delen met de Chiro van Herk-centrum en dat is niet praktisch. Bovendien biedt de huidige locatie plaats aan slechts 70 kinderen, waardoor de kinderopva­ng soms moet uitwijken naar elders. De nieuwbouw moet soelaas bieden. Het nieuwe gebouw komt in de wijk Daelersvel­d op de hoek van de Lazerijstr­aat en de Trompetweg. Architecte Maryse Vermeiren heeft de plannen getekend. “Het gaat om een gebouw in L-vorm met daarin drie grote ruimtes: een voor de 2,5- tot 4-jarigen, een voor de kinderen van 8 jaar en ouder en een voor de tussenleef­tijd van 5 tot 7 jaar. Dit lokaal kan dankzij een aangrenzen­de ruimte tot een groot geheel worden uitgebreid. Er is ook een zaaltje waar kinderen kunnen studeren en een ruimte waar de kleinste kindjes kunnen rusten.” “De toegang komt op de hoek van de Lazerijstr­aat en de Trompetweg. Bezoekers zullen moeten aanbellen en ze worden aan een balie ontvangen. Een gedeelte van het gebouw krijgt een verdieping met het lokaal voor de begeleidin­g, een vergaderza­al en een bureau waar mensen kunnen worden ontvangen. Buiten wordt een speelplaat­s van 500 vierkante meter aangelegd, waarvan een gedeelte overdekt. Er komt een zandbak en in het bosje vlakbij is ruimte voor speeltuige­n.” Het gebouw is ook energievri­endelijk: de toiletten werken op regenwater, er wordt een groendak aangelegd en het steilste dak krijgt zonnepanel­en.

Huis van het Kind

Schepen van Openbare Werken Mark Vanleeuw (Open Vld) schetst de planning: “Voor het geheel zijn 250 werkdagen voorzien met een uitbreidin­g van maximaal 20 werkdagen wegens slecht weer.” De raming voor het project bedraagt 1,8 miljoen euro. “Niet inbegrepen zijn het losse meubilair, de vloerafwer­king van het technische gedeelte en de omgevingsw­erken.” Omdat in het budget nog maar 1,5 miljoen euro is voorzien, moet de stad een bijkomend krediet van 300.000 euro voorzien.

Het hoge prijskaart­je is de sp.a-oppositie een doorn in het oog. De partij onthield zich bij de stemming. “Niet omdat we tegen dit project zijn”, aldus fractielei­der Bert Moyaers. “Wel omdat de kosten almaar stijgen. Deze meerderhei­d is begonnen met een budget van 1 miljoen euro. Dat werd eerder al tot 1,3 miljoen euro opgetrokke­n. Nu zitten we aan 1,8 miljoen euro. Waar gaat dit eindigen? Het zal dicht in de buurt zijn van de 3 miljoen euro voor het project van het ‘Huis van het Kind’ dat in de vorige legislatuu­r met onze partij in de meerderhei­d werd voorgestel­d. Dat ‘Huis van het Kind’ had bovendien aan alle jeugddiens­ten plaats geboden. Het was al vijf jaar klaar geweest en de Chiro zou al vijf jaar eigen lokalen hebben gehad.”

 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ?? De toegang komt op de hoek van de Lazerijstr­aat en de Trompetweg. Het gebouw krijgt onder andere een groendak en zonnepanel­en.
FOTO HBVL De toegang komt op de hoek van de Lazerijstr­aat en de Trompetweg. Het gebouw krijgt onder andere een groendak en zonnepanel­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium