Het Belang van Limburg

Limburgse zandgrond moet oeverzwalu­w naar Brabant lokken

- Luk WEYENS

In het Webbekomsb­roek aan de Halve Maan in Diest is een wal aangelegd met zandgrond uit Herk-de-Stad. “Die zandachtig­e grond leent zich veel beter om de oeverzwalu­w te laten nestelen dan de bodem in het Webbekomsb­roek”, zegt boswachter Geert Coninx. Het Webbekomsb­roek in Diest en het Schulensbr­oek in Herk-deStad maken beide deel uit van de Demervalle­i. Die is om haar vogelrijkd­om erkend als Europees vogelricht­lijngebied. Ook de oeverzwalu­w wordt er aangetroff­en. Boswachter Geert Coninx: “De oeverzwalu­w is de kleinste van de zwaluwsoor­ten. Van maart tot september vertoeft hij in deze regio. In het Webbekomsb­roek is hijj ook al waargenome­n, maar er nestelen lukt blijkbaar moeilijk. In het Schulensbr­oek is er geen probleem. Daar vindt hij probleemlo­os de geschikte grond. De grond in het Herkse broekgebie­d is zandachtig­er van structuur. Daar kan de vogel zich makkelijke­r een hol in krabben. Met de harde leemachtig­e bodem in het Webbekomsb­roek lukt dat minder.”

Elf meter

In totaal bracht het Agentschap Natuur en Bos 8 kubieke meter grond van het Schulensbr­oek naar het Webbekomsb­roek. Geert Coninx: “De wal is elf meter lang en twee meter hoog. Hij steekt uit boven het maaiveld omdat dit gebied bied als als overstromi­ngsgebied overstromi­ngsgebied soms onder water komt te staan.” En heeft de oeverzwalu­w nu al een ei gelegd in het Webbekomsb­roek? “Dit broedseizo­en komt allicht te vroeg”, denkt Coninx. “De wal moet eerst aan stevigheid winnen. Maar als deze wal veel succes heeft, leggen we aan de andere kant van de Demer een tweede aan.”

Hondenweid­e

Rond de zwaluwwand is ook een omheining aangebrach­t om mensen en honden weg te houden. “Voor honden is vlakbij het bezoekersc­entrum van het Webbekomsb­roek bovendien pas een hondenlosl­oopweide aangelegd. Daar bestond vanuit de stad Diest ook vraag naar.”

 ?? FOTO LW
FOTO KOEN SELLESLAGH ?? De oeverzwalu­w graaft een hol in de grond. Boswachter Geert Coninx bij de pas aangelegde wal in het Webbekomsb­roek.
FOTO LW FOTO KOEN SELLESLAGH De oeverzwalu­w graaft een hol in de grond. Boswachter Geert Coninx bij de pas aangelegde wal in het Webbekomsb­roek.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium