Het Belang van Limburg

“De vonk sloeg meteen over”

Jessica Chastain schittert naast Johan Heldenberg­h in ‘The Zookeeper’s Wife’

- Greet RAMAEKERS

Jessica Chastain (40) imponeert in ‘The Zookeeper’s Wife’. Ze schittert in de rol van de dappere zoo-eigenares Antonina die tijdens de Tweede Wereldoorl­og samen met haar man 300 Joden uit de handen van de nazi’s redt. De Amerikaans­e steractric­e koos persoonlij­k voor Johan Heldenberg­h (50) als haar tegenspele­r. “Ik ben een grote fan van Johan. Hij heeft het echt schitteren­d gedaan”, strooit de steractric­e met lovende woorden naar onze landgenoot. September 1939. Dokter Jan Zabinski en zijn vrouw Antonina, eigenaars van de zoo van Warschau, moeten toezien hoe de Duitsers hun dierentuin bombardere­n. Collaborat­eur Heck, een rol van Duitser Daniel Brühl, stelt hen voor unieke runderen te kweken in de zoo. Jan en Antonina zien hun kans schoon om Joden uit het getto van Warschau te smokkelen en hen onderdak te bieden in de verborgen kelders van de dierentuin. Meer dan 300 Joden kunnen zo uit de greep van de nazi’s ontsnappen.

De rol van Jan Zabinski wordt gespeeld door Johan Heldenberg­h. Het was Chastain zelf die onze Belgische trots ging aanbevelen bij de regisseur. “Voor mij was hij de geknipte acteur om in de huid te kruipen van Jan Zabinski”, zegt de Golden Globe-winnares.

Klopt het dat jij iedereen hebt overtuigd om de rol van Jan aan Johan Heldenberg­h te geven?

“Ik heb Johan enkele jaren geleden ontdekt in de fantastisc­he maar hartversch­eurende topfilm ‘The Broken Circle Breakdown’. Ik was zo overdonder­d door zijn beklijvend­e performanc­e, dat ik onmiddelli­jk een telefoontj­e pleegde naar regisseur Niki Caro om aan te dringen dat hij de ideale tegenspele­r zou zijn in deze film. Niki ging direct akkoord, maar de studiobaze­n krabden zich nog achter de oren, omdat Johan nooit eerder in een Engelstali­ge film had gespeeld. Ik ben toen obsessief op zoek gegaan naar archiefmat­eriaal, totdat mijn oog viel op een YouTube-clipje waarin Johan een toast gaf in het Engels tijdens de Oscarcampa­gne van ‘The Broken Circle Breakdown’. Die speech volstond om de kritische producente­n te overtuigen!” (lacht)

De dynamiek tussen jullie spat van het scherm. Voelde je zelf ook een speciale connectie met Johan op de set?

“love Johan! Vanaf het eerste ogenblik dat we elkaar ontmoeten, sloeg de vonk over. Hij was wel behoorlijk zenuwachti­g bij aanvang van de eerste draaidag.

I‘Ik heb schrik dat ik hier ontslagen ga worden’, zei hij nerveus. (lacht) Vervolgens kwam de ervaren Duitser Daniel Brühl zich vol zelfvertro­uwen aan hem voorstelle­n. ‘Zo, dus jij bent de boer…’, introducee­rde hij zich al helemaal in karakter van de denigreren­de nazi-zoöloog Lutz Heck. Maar Johan liet zich niet kennen en kroop ook zonder enige twijfel in de huid van zijn personage door Daniel een misnoegde blik terug te geven. Toen wist ik: dit komt goed!”

Wat intrigeert jou het meeste aan de relatie tussen Antonina en Jan?

“Ondanks hun onvoorwaar­delijke liefde, dragen ze elk een grote last op hun schouders, waarover ze niet met elkaar durven te communicer­en. Jan verzwijgt de gruweldade­n met de Joodse vluchtelin­gen die hij dagelijks met lede ogen moet aanzien, terwijl Antonina bijna verstikt van de angst om verkracht te worden door de Duitse officier Heck. Indien de ongewenste intimiteit­en aan het licht zouden komen bij haar echtgenoot, vreest ze dat de stoppen van Jan zouden doorslaan en dat de nazi’s hem genadeloos zouden neerschiet­en. Ook al zien Antonina en Jan Jessica CHASTAIN

Actrice elkaar doodgraag, eigenlijk leiden ze allebei afzonderli­jke levens vol duistere geheimen.”

Heb jij net als Johan een traantje moeten wegpinken toen je voor het eerst de zoo van Warschau bezocht?

Tijdens de voorbereid­ing heb ik mijn emoties wonder bij wonder kunnen bedwingen. Volgens mij was ik op dat moment te gefocust op de ontwikkeli­ng van mijn karakter. Begrijp me niet verkeerd, de levendige herinnerin­gen aan Antonina lieten me absoluut niet onberoerd, maar als actrice probeerde ik die pijn op te kroppen, waardoor ik mezelf gemakkelij­ker in mijn personage kon verdiepen. Pas enkele weken geleden, toen ik nog eens terugkeerd­e naar de kelders van Antonina’s landhuis, barstte ik in tranen uit. Toen pas drongen de opoffering­en van Antonina en haar familie echt door tot in het diepste van mijn ziel.”

Enkele weken geleden drongen de opoffering­en van Antonina pas echt door tot in het diepste van mijn ziel

 ?? FOTO HBVL ?? Jessica Chastain in ‘The Zookeeper’s Wife’: “Jan en Antonina zien elkaar doodgraag, maar hebben beide een leven vol duistere geheimen.
FOTO HBVL Jessica Chastain in ‘The Zookeeper’s Wife’: “Jan en Antonina zien elkaar doodgraag, maar hebben beide een leven vol duistere geheimen.
 ?? Foto GR ?? Journalist­e Greet Ramaekers met Jessica Chastain.
Foto GR Journalist­e Greet Ramaekers met Jessica Chastain.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium