Het Belang van Limburg

Ondanks zenuwen toch naar finale

Blanche glipt door de mazen van het net op Songfestiv­al

- Jan RUYSBERGH

Even leek het erop dat we gisteren al een voortijdig­e Blexit zouden krijgen op het Eurovisie Songfestiv­al na een rampzalige repetitiew­eek, maar Blanche is gisteravon­d in de eerste halve finale door de mazen van het net geglipt. Als allerlaats­te kandidaat kon ze een plek veroveren in de finale van zaterdag. Toch werd ze bijna genekt door de zenuwen. Songfestiv­alminnend België slaakte een zucht van verlichtin­g toen even na 23 uur gisteravon­d het verlossend­e woord viel: België mag samen met negen andere landen door naar de finale. Ook enkele uren daarvoor hadden we al onze adem ingehouden toen Blanche als vijfde aan de beurt kwam om haar lied te zingen. Zou ze de druk aankunnen? Gelukkig wel, ondanks een wat aarzelende start. De Brusselse zangeres keek bij momenten als een bang vogeltje in de camera. Op Twitter werd volop gelachen met ‘het verschrikt­e hertje’. “Ons zangereske wordt opgegeten als een dame blanche op het songfestiv­al”, tweette iemand. Maar Blanche hield stand, en dat is al een hele prestatie.

Schuchter

Het moet wat zijn voor een schuchtere zeventienj­arige scholiere: als een van de topfavorie­ten naar de grootste liedjeswed­strijd ter wereld vertrekken, en dan vaststelle­n dat de winstkanse­n in sneltempo verdampen na de minder geslaagde eerste repetities. Blanche – Ellie Delvaux heet ze in het echt – heeft de voorbije week in Kiev op zijn zachtst gezegd een hobbelig parcours gereden. Vooraf werd ze door de bookmakers getipt in de top drie dankzij de frisse, moderne sound van ‘City Lights’, maar op de repetities bleef daar niet veel van over: onzekere blik in de ogen, houterige bewegingen, onvaste stem, … de kritieken waren niet mals.

En dan was er nog die vermaledij­de witte bruidsjurk met zilveren bloemen, ontworpen door de Brusselse Johanne Riss, in overleg met Blanche. Er werd geen nieuwe Barbara Dex Award in het leven geroepen voor de slechtst geklede artiest op het Eurovisie Songfestiv­al, maar Blanche had het hoongelach wel gehoord. Ineens voelde ze zich niet meer comfortabe­l in de jurk, vertelde ze, waarop haar styliste Farah El Bastani vlug een zwarte jurk uit haar koffer toverde. Wat een contrast met de minutieuze voorbereid­ing van Loïc Nottet twee jaar geleden, of Laura Tesoro vorig jaar. Die wist twee maanden voor haar songfestiv­aldoop al dat ze een zilverkleu­rige glittersho­rt zou dragen, en de aanstekeli­jke dansact met haar vijf Nederlands­e dansers was tot in de puntjes uitgewerkt nog voor de eerste repetitie in Stockholm.

Improvisat­ie

En dit jaar? Improvisat­ie troef, zo leek het althans. Het woord ‘amateurism­e’ is net niet gevallen, maar het scheelde niet veel. Toch ontkent de Belgische delegatie dat ze paniekvoet­bal speelde. “We waren zelf ook niet gelukkig met de manier waarop ons lied in beeld gebracht werd”, verdedigde Pierre Dumoulin, medecompon­ist en producer van ‘City Lights’ en grote steun van Blanche. “Vuurwerk past niet bij ons, we wilden de focus leggen op het liedje. Ons motto is less is more.”

Maar soms kan less ook te weinig zijn. Zeker op een songfestiv­al vol diep gedecollet­eerde diva’s en rare kwibussen (met zelfs een man met een paardenkop) waar de act en de look minstens even belangrijk zijn als het liedje. Vraag het maar aan de gedoodverf­de Italiaanse winnaar Francesco Gabbani die zaterdag bij ‘Occidental­i’s Karma’ zelfs een dansende aap op het podium zal halen, of de Zweed Robin Bengtsson die de eerste halve finale mocht aftrappen en meteen indruk maakte met zijn strakke choreograf­ie op een loopband. Blanche is gisteravon­d door de mazen van het net geglipt, mede dankzij de zwakke concurrent­ie in de eerste halve finale. Maar zaterdag op de grote finale zal ze toch een tandje moeten bijsteken. Sandra Kim staat tenslotte al lang genoeg eenzaam te roepen dat ze niet meer de enige Belgische winnaar van het Songfestiv­al wil zijn.

 ?? FOTO EPA ?? Blanche zette haar lied nog aarzelend in, maar herpakte zich toch nog op het einde van haar nummer.
FOTO EPA Blanche zette haar lied nog aarzelend in, maar herpakte zich toch nog op het einde van haar nummer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium