Het Belang van Limburg

Fusiegemee­nte

- Pascal Paepen Economist Thomas More en KU Leuven

Proficiat aan de inwoners van Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek! Door hun twee gemeentes te fuseren ontvangen ze alvast een gezamenlij­ke bonus van maar liefst 11,5 miljoen euro. Dat kan tellen! En omdat ze als eerste zo’n fusie aankondigd­en, hebben ze meteen heel wat mediabelan­gstelling gekregen. Ik ben er zeker van dat nogal wat Vlamingen daardoor voor het eerst gehoord hebben van de Oudsberg en de mooie omgeving in de buurt van de stuifduine­n. Dat zal de komende zomer ongetwijfe­ld heel wat extra toeristen opleveren!

De financiële en economisch­e voordelen zijn natuurlijk niet de enige troef bij een succesvoll­e fusie. Wat me opviel bij de voorstelli­ng van de nieuwe fusiegemee­nte is dat de bevolking ervan nauw betrokken werd bij de realisatie en de aankondigi­ng ervan. Er lijkt dan ook een breed draagvlak voor te zijn. Het belang daarvan kan niet onderschat worden, want zonder akkoord van de belanghebb­enden kan het immers toch nog fout gaan. Kijk maar naar al die ondernemin­gen die in het verleden al gefuseerd zijn. Onderzoek heeft aangetoond dat vier op vijf van die fusies niet hebben opgeleverd wat men ervan verwacht had. Waarom? Omdat een opgelegd huwelijk van twee bedrijven vaak een te grote botsing van culturen inhoudt. Dat werkt simpelweg niet. De werknemers worden in kliekjes ingedeeld, al naargelang ze bij het ene dan wel het andere bedrijf werkten. Bij de inwoners van Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek heb ik weinig gemerkt van zulke weerstand. Niet al te veel negatieve opmerkinge­n. Integendee­l: ze kijken ernaar uit om hun buren beter te leren kennen. Zelfs de nieuwe naam voor de fusiegemee­nte, doorgaans een heikel en emotioneel punt, lijkt geen probleem. Knap! Zo kan het dus ook.

Velen roepen dat ze veranderin­g willen. Vaak blijft het dan bij woorden. De inwoners van Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek hebben daarentege­n bewezen dat je ook effectief wat kan veranderen. Als je maar echt wil. Zulke mensen verdienen efficiënt en deugdelijk bestuur. Misschien kan men in Oudsbergen nog een stap verder gaan en de burger voortaan vaker laten mee participer­en in zaken die belangrijk zijn voor de gemeente? Het zou een mooi experiment kunnen worden. Oudsbergen als voorbeeld van hoe het kan of zelfs moet.

Wie voelt zich geroepen om te volgen? Zijn er nog lokale politici die efficiënti­e en goed bestuur hoog in het vaandel dragen? Of is het behoud van het eigen postje toch belangrijk­er? Er zijn gemeenten waar extra politieke mandaten werden gecreëerd om politici die net uit de boot vielen toch nog wat te gunnen. Onvoorstel­baar. Eigenbelan­g van politici is zo passé. Tijd voor een nieuwe politieke cultuur!

De inwoners van Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek hebben bewezen dat je ook effectief wat kan veranderen. Als je maar echt wil.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium