Het Belang van Limburg

Architect van Ajax, idolaat van Guardiola

- Bob FAESEN

De Europese triomf van Ajax, midden in tijden van Nederlands­e voetbalmal­aise. Met dank aan trainer Peter Bosz (53) staan de Amsterdamm­ers met één been in de finale van de Europa League. De ex-Feyenoorde­r combineert bij Ajax swingend aanvalsspe­l met resultaten en bestrijdt daarmee de identiteit­scrisis waar onze noorderbur­en zo mee sukkelen. Een portret van een apostel van Pep Guardiola. “Echt, Sinkgraven op de linksachte­r?” Het is het begin van een gesprek tussen een Nederlands­e journalist en ondergetek­ende aan de vooravond van Ajax-Standard. Sinkgraven is een frivole nummer tien, speelde tot voor dan nooit in de verdedigin­g en lijdt aan een chronische vorm van duelvrees. Net hij is directe tegenstand­er van Mathieu Dossevi, (op dat moment) de beste speler van de Rouches. “Daar trekt deze trainer zich niks van aan hoor”, typeert onze collega de Ajaxtraine­r. Het blijkt te werken, Ajax klopt Standard met 1-0 en Sinkgraven komt geen moment in de problemen.

Peter Bosz is op dat moment drie maanden hoofdtrain­er van de Amsterdamm­ers. Super kan je zijn start niet noemen. In de Champions League-voorronde ging Ajax met 4-1 af tegen Rostov en in de competitie had het thuis zowaar verloren van het zwakke Willem II. “Peter is een kakkerlak” (Peter is een Feyenoorde­r, nvdr.) galmt er zelfs van de tribunes. De ommekeer komt er in een bekermatch tegen datzelfde Willem II, waarin Bosz voor een B-ploeg kiest. In plaats van 1-2 wordt het nu 5-1. Vaste krachten als Bazoer, Gudelj en El Ghazi verdwijnen uit de basis en zoeken in januari andere oorden op.

Opmars

Ajax zet in de competitie een opmars in en tegen alle verwachtin­gen in maakt het zondag nog kans op de titel. Maar dat is voor later, want in Amsterdam is de blik gericht op de Europa League. Door de glansprest­atie van vorige week lonkt een eerste Europese finale sinds 1996. De voorbije jaren werd Ajax telkens keihard richting bescheiden­heid gedrukt door uitschakel­ingen tegen een Molde FK of een Rapid Wenen. De bluf was weg, maar is nu terug. En dat in een tijd waarin voetballan­d Nederland kampt met een identiteit­scrisis. Steeds meer stemmen prediken realisme en countervoe­tbal, het tegenoverg­estelde van wat dit Ajax laat zien.

Bosz, vroeger een verdedigen­de middenveld­er, is gefascinee­rd door Johan Cruijff en Pep Guardiola. Al bij het nietige Heracles implemente­erde hij de vijfsecond­enregel van de Spaanse succescoac­h. Het agressief afjagen net nadat zijn ploeg balverlies heeft geleden. Nog voor de tegenstand­er aan iets moois kan denken, heeft Ajax de bal alweer heroverd. Beetje Mourinho, beetje Guardiola

En al lijkt Bosz qua voetbalfil­osofie op Guardiala, zijn karakter neigt meer naar dat van diens aartsrivaa­l. “Die man dacht dat hij Mourinho was”, beschreef ex-spits Jonathan Reis hem ooit. “Altijd vervelend kijken, nooit in voor een grapje, een arrogant persoon.” Het is een mening die velen delen. Op persconfer­enties komt hij over als een professor die op een kalme, zij het hooghartig­e toon zijn antwoorden formuleert.

Maar net als Pep is Bosz bezeten van het spelletje. Na de 4-1zege op Lyon lag hij pas om vijf uur ’s ochtends in bed. Niet omdat hij was gaan feesten. “Dan kijk ik opnieuw naar de wedstrijd en ben ik alweer helemaal bezig met analyseren. Wat gebeurt er precies bij cruciale momenten? Hoe komen die tot stand? Staan we goed? Wat doet de tegenstand­er?”

Net-niet-imago

Helemaal gerust op een goede afloop is hij nog niet. “Wie in mijn selectie denkt dat we er al zijn, neem ik niet eens mee. Want die snapt er helemaal niets van”,n”, zei zei de de manman gisteren op op de de persntie. persconfer­entie. OnzeOnze huisohan huisanalis­t Johan Boskamp Boskamp denkt denkt te weten waarom. waarom. “Peter “Peter heeft heeft een net-niet-imago. niet-imago. Hij Hij heeft heeft nog nooit ooit wat wat gewonnen.gewonnen. Maar dit t mag mag je je nooit nooit meer meer uituit handen geven. geven. Al Al weet weet je je het het nooit...”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium