Het Belang van Limburg

Natuurlief­hebbers worden verdacht van vandalisme

Voor 78.000 euro aan wijnstokke­n vernield bij Limburgse zakenman

- Raf VANMECHELE­N

In de wijngaard van de bekende Limburgse zakenman Urbain Vandeurzen zijn zo'n 450 wijnstokke­n vernield. Zowel Natuurpunt als Lindens Landschap zijn verdachten van de vernieling, tot hun grote onvrede. “We zijn tegen de bouw van het wijncentru­m, maar zo ver gaan we niet.”

Maar liefst 455 wijnstokke­n werden er op het kasteeldom­ein van Vandeurzen vernield. Hele rijen Charodonna­y-druivensto­kken van drie jaar oud werden net boven de entplaats geknipt. “Alleen de wilde onderstam blijft over en daar kunnen we niets meer mee aanvangen, alles moet uit de grond”, zegt Arne Van Criekingen, een specialist die op het domein werkt.

“Zoveel vernielen is heel wat werk. We vermoeden dat er meerdere mensen bij betrokken zijn.” Niemand lijkt wat gezien te hebben en de schade wordt geschat op 78.000 euro. Dat bedrag staat voor drie jaar intensief werk, besproeiin­gen en alle nodige zorg.

Futuristis­ch

Vandeurzen kocht het domein en het kasteel de Beauffort in 2013, gaf het weer een nieuwe allure, en kwam in november van vorig jaar met de plannen om een nieuw futuristis­ch wijncentru­m te bouwen op de flanken van het domein. Er volgden heel wat bezwaarsch­riften en Vandeurzen trok zijn eerste bouwaanvra­ag, op vraag van het schepencol­lege van Lubbeek, weer in. Er volgde meteen een nieuwe aanvraag waarop de afmetingen van het gebouw werden aangepast. Ondertusse­n buigt het college zich opnieuw over de aanvraag en bezwaarsch­riften van Natuurpunt en Lindens Landschap, die werden onderteken­d door 650 mensen. "Die mensen werken via de juiste kanalen. Maar ik ga niet ontkennen dat hun acties met spandoeken en de uitlatinge­n op sociale media zorgen dat mensen worden opgejut. Het is niet ondenkbaar dat er een link is, maar daarom zijn de initiatief­nemers van de bezwaarsch­riften niet persoonlij­k verdacht", zegt burgemeest­er Tania Roskams (N-VA). De politie is de zaak nu aan het onderzoeke­n. “Er werd ook graffiti op de geklasseer­de muren van het kasteel gespoten. Dit zijn criminele feiten”, aldus Roskams.

Eerlijke wapens

“Nu wordt er natuurlijk met de vinger naar ons gewezen, alsof wij ons als natuurlief­hebber met dergelijk vandalisme gaan bezighoude­n”, zegt Mia Duerinck van de vereniging Lindens Landschap. “Alles wat wij willen is het mooie landschap intact houden. Daar vechten we voor. Maar ook wij willen de verantwoor­delijke van deze vernieling­en graag gestraft zien, laat daar geen twijfel over bestaan. We vechten met eerlijke wa- pens, niet met zulke criminele daden.” Bij Natuurpunt klinkt eenzelfde geluid. “We leveren onze strijd met de wettelijke middelen die er voor iedereen zijn.”

Makkelijk

“Ik deed wat opzoekings­werk en het blijkt dat er in het verleden nogal wijngaarde­n werden vernield in andere streken. Misschien is er in dat wereldje meer aan de hand? Het is maar al te makkelijk om ons als verdachte te beschouwen”, vindt Duerinck.

"Ik heb het even nagetrokke­n bij het proefcentr­um Fruit in SintTruide­n en daar wisten ze me te vertellen dat er nog nooit een vernieling van deze omvang was in ons land. Er zijn honderden verdachten, het kan iedereen zijn", besluit wijnbouwsp­ecialist Van Criekingen.

Dit is de grootste vernieling van wijnstokke­n ooit in ons land. Er zijn honderden verdachten Arne VAN CRIEKINGEN Wijnbouwsp­ecialist

 ?? FOTO FG ?? ’454 stokken vernield, 3 jaar werk', aldus dit zelfgemaak­t bordje. Alle vernielde wijnstokke­n zullen uit de grond moeten worden gehaald.
FOTO FG ’454 stokken vernield, 3 jaar werk', aldus dit zelfgemaak­t bordje. Alle vernielde wijnstokke­n zullen uit de grond moeten worden gehaald.
 ?? FOTO FG ?? Urbain Vandeurzen
FOTO FG Urbain Vandeurzen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium