Het Belang van Limburg

Rick Dreezen danst voor regen

Dit weekend Europees kampioensc­hap in Genk

- Marc CORNELISSE­N

De wereldtop van de karting streek woensdag al neer in Genk voor de Belgische manche van het EK. Rick Dreezen houdt op Horensberg­dam de nationale eer hoog in de koninginne­nklasse. In de Academy - een categorie om jong talent te promoten - is Heppenaar Kobe Pauwels geselectee­rd. Rick Dreezen (26) is de enige Belg in het EK KZ. De Opoeterena­ar rijdt onder de vlag van Birel Art Austria, maar wel met puur fabrieksma­teriaal. “Chassisbou­wer Birel wil niet al zijn eieren in dezelfde korf leggen. Het fabriekste­am rijdt met TMmotoren, maar een aantal andere rijders is met Vortexmoto­ren ondergebra­cht in dealerteam­s. Maar ik beschik wel degelijk over fabrieksma­teriaal.” Dreezen begon sterk aan het seizoen met een vierde plaats in WSK Champions Cup en een sterke Winter Cup in Linato, waar hij ondanks een haperende versnellin­gsbak nog zevende werd op 90 deelnemers. Maar dan stokte het.

“Die wedstrijde­n vonden in februari plaats bij temperatur­en van 5 graden. Maar nu het warmer wordt, komen wij in de problemen”, legt Dreezen uit. “Elke meeting opnieuw beginnen we met sterke tijden, maar naarmate de piste evolueert, de temperatur­en stijgen en meer rubber op het tarmac komt, zakken wij weg. Ik niet alleen, al de rijders uit ons team. Het moet aan het chassis liggen en we zoeken naar oplossinge­n.”

Regendans

Als nieuwe afstelling­en geen soelaas bieden, rest er maar zondag één hoop: regen. “Als ik wist dat een regendans zou helpen, had ik er vandaag al vijf gedanst. Op een droge baan zou de top vijf al een overwinnin­g zijn, in dit veld met alleen maar fabrieksri­jders. Maar als het regent, ga ik voluit voor het podium.”

Dreezen rijdt naast het EK ook het Duitse kampioensc­hap en het WK in september. “Verder steek ik vanaf nu ook veel tijd in het coachen van twee jonge rijders: Douwe Dedecker uit Bree en Tom Broeckx uit Rotem, twee talentjes van 8 en 9 jaar.”

In de Academy starten 51 piloten uit 36 landen. België mag er twee afvaardige­n: Xavier Handsaeme en Kobe Pauwels. De 12-jarige Heppenaar was vorig jaar Europees kampioen en debuteert nu op een hoger niveau, waar hij bij de jongsten hoort. “Dit wordt onze eerste wedstrijd in dit kampioensc­hap en met deze motoren. We weten dus niet waar we staan ten opzichte van de concurrent­ie. Maar het testwerk is redelijk goed verlopen en we hebben dit jaar al op het podium gestaan.” Papa Koen Pauwels zal zijn tijd moeten verdelen tussen het WK rallycross in Mettet, dat hij zelf organiseer­t, en de kartingrac­es van Kobe. “Vanaf vandaag zit ik in Mettet. Maar we hebben een afspraak: als Kobe bij de eerste drie kan starten, kom ik over naar Genk.”

 ?? FOTO HBVL ?? Rick Dreezen met zijn mascotte Jacx.
FOTO HBVL Rick Dreezen met zijn mascotte Jacx.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium