Het Belang van Limburg

Huis van de toekomst “Straks doet de robot ook de afwas”

- Kizzy VAN HORNE

BRUSSEL - In de toekomst wonen we kleiner, slimmer en comfortabe­ler. ler. De De techno technologi­e staat niet stil en zal nog meer in het teken staan van van een een comfo comfortabe­ler leven en meer levenskwal­iteit. Slimme toiletten gekoppeld gekoppeld aan aan slimme ijskasten bijvoorbee­ld, het zijn zaken waar ze bij bij Living Living Tom Tomorrow over nadenken. Living Tomorrow is een platform die die samen samen me met allerlei partners ideeën voor de toekomst ontwikkelt: hoe hoe zullen zullen we we morgen wonen, werken en winkelen? Hoe ziet de stad van van de de toekom toekomst eruit? En wat met onze voeding en gezondheid­szorg? Tegen Tegen 2050 2050 w woont naar schatting zo’n zo’n 70 70 tot tot 75 75 procent van de bevolking volking in in de de stad.s Wonen en werken ken vloeien vloeien steedsst meer in elkaar over, over, maar maar ookoo de landbouw van de de toekomst toekomst krijgt een plek in huis. huis.

“Denk “Denk aan aan kleine kweekkaste­n in in huis huis of of opo kantoor om eigen groenten groenten te kweken”, zegt DirkDirk Ga Gaudeus, Innovation Coach Coach bij Living Tomorrow. row. ViaV fotobiorea­ctoren kweken we algen als bron van eiwitten in huis. Er is zelfs een startup die onderzoek voert naar fotobiorea­ctoren als interieurd­ecoratie, bijvoorbee­ld als scheidings­wand.”

Slimme meters

Wat ze bij Living Tomorrow vooral verwachten is dat de huizen alleen maar slimmer worden. “Smart Cities vragen niet enkel om aangepast vervoer en innovatiev­e straatverl­ichting, ook de woningen moeten aangeslote­n worden op een slim energienet­werk. De slimme meters - bij ons zijn ze nog in testfase, in andere landen worden ze al gebruikt - bepalen wanneer de wasmachine de was doet. De meters houden rekening met energiepie­ken en momenten dat er veel zonne- of windenergi­e voorhanden is. Je geeft in wanneer de was klaar moet zijn, en de slimme meters bepalen wanneer er gewassen wordt. Slimme sensoren zien wie er thuis is en passen de verwarming daarop aan, want ik wil 19 graden, terwijl mijn vrouw 21 graden als comfortabe­l aangeeft.”

Keukenrobo­ts

Grote veranderin­gen zien we in de keuken. Gaudeus: “De eerste keu- kenrobots zijn in ontwikkeli­ng. Robotarmen op rails maken een gerecht klaar in geen tijd. Straks doet de robot ook de afwas. Of wie weet printen we ons voedsel wel. Al zie ik dat eerder in woonzorgce­ntra gebeuren. Het is een fantastisc­he oplossing voor ouderen met kauw- en slikproble­men. Ze zien echt voedsel, maar met een andere structuur dat smelt op de tong. Psychisch is dit heel wat anders dan constant papjes moeten slikken.”

Koelkast

“Het slimme huis weet bovendien of we de juiste ingrediënt­en in huis hebben, want die worden gescand bij het binnenkome­n. In de winkel check je op de smartphone wat je

Slimme toiletten gaan communicer­en met slimme koelkasten

Dirk Gaudeus

nog in huis hebt voor je iets koopt. Met één simpele scan zie je thuis of de gerookte zalm, die wat lang buiten de koelkast heeft gelegen, nog goed is om te eten. Zo’n slimme koelkast bestaat vandaag al.” Volgens Dirk Gaudeus gaat de technologi­e nog veel verder. “Slimme toiletten communicer­en met slimme koelkasten. In urine en uitwerpsel­en zitten immers heel wat boodschapp­en verscholen. Wanneer je vitamine C te kort hebt, zal de slimme koelkast aangeven toch beter een appelsien te eten dan een appel.”

Bubbel

Ook in de slaapkamer kunnen heel wat vernuftige technologi­eën de gezondheid van de mens verbeteren. “Wie weet slapen we wel in de Mobile Oxygen Bubble. De bubbel heeft de juiste temperatuu­r en het perfecte zuurstofge­halte, wat belangrijk is wanneer we met z’n allen in de stad wonen. We kunnen zelfs zeer gecontrole­erd medicijnen via de lucht in de bubbel toedienen. De kussens en matras in de bubbel bestaan uit microcapsu­les die probiotica afgeven en zo de oplossing zijn tegen huisstofmi­jtallergie.”

De tijden dat technologi­e vooral gadgets waren, is stilaan voorbij. “We zien dat de technologi­e meer en meer ten dienste van de mens komt te staan, met een comfortabe­le leefomgevi­ng en meer woonkwalit­eit voorop. De technologi­e is er klaar voor, de vraag is vooral of de maatschapp­ij er klaar voor is”, aldus Dirk Gaudeus.

 ?? FOTO'S KAREL HEMERIJCKX ?? De keuken van de toekomst. Dirk Gaudeus: “Straks maakt een keukenrobo­t een gerecht klaar in geen tijd.
FOTO'S KAREL HEMERIJCKX De keuken van de toekomst. Dirk Gaudeus: “Straks maakt een keukenrobo­t een gerecht klaar in geen tijd.
 ??  ??
 ??  ?? Slapen in de Mobile Oxygen Bubble. De bubbel heeft de juiste temperatuu­r en het perfecte zuurstofge­halte.
Slapen in de Mobile Oxygen Bubble. De bubbel heeft de juiste temperatuu­r en het perfecte zuurstofge­halte.
 ?? FOTO'S KAREL HEMERIJCKX. ?? Groenten worden geteeld
in kleine kweekkaste­n.
FOTO'S KAREL HEMERIJCKX. Groenten worden geteeld in kleine kweekkaste­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium